Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Obrazoborectvo

Na odstraňovanie sôch som si už zvykol. Sochu Svätopluka na hradnom námestí som nevidel a ani ju nechcem vidieť. Je mi ľahostajná. Je mi ľahostajný aj jej osud. Hneval som sa vtedy, keď mi zbúrali v meste prvú sochu. Zbúrali ju preto, lebo sa zmenil režim. A bolo to dávno.
Takže odstraňovanie sôch - obrazoborectvo nie je na Slovensku nič nového. Už odstránili sochy: Márie Terézie, Štefánika, Tisa, Masaryka, Lenina, Sv. Jána Nepomuckého atd.atd.atd.atd. Môj otec sa narodil 1987. Dožil sa 93 rokov. Za tú dobu prežil osem rôznych režimov. Každý z nich bol ten "Pravý". A každý z nich sa dopúšťal hriechu obrazoborectva. Režimy sa nenávideli navzájom a borili si sochy ostošesť. A vždy to vedeli vedecky zdôvodniť a našli si dostatočný počet vzdelaných ľudí, ktorí potom niesli časť zodpovednosti pred ľuďmi, ktorí starú sochu považovali za krásno. Obrazoborectvo nevymysleli komunisti, ako sa nám to snažia dnes nahovoriť ONI. Keď barbarské kmene Visigótov, Ostrogótov, Germánov a Húnov narazili na Limes Romanus začalo barbarstvo obrazoborectva. Barbari si z rímskych pamiatok urobili kameňolomy.A mocní sa nepoučili. Boria dodnes. Netreba sa tým vzrušovať.

ťažká | stály odkaz

Komentáre

  1. Sochy,když už je někdo vysochal, vztýčil,
    tak by se, podle mne, neměly odstraňovat. Logicky totiž předpokládám, že mají širší význam. Buď nám připomenou něco dobrého a potom teprve špatného,třeba Lenin, že, nebo nám připomínají něco, na co by jsme neměli zapomínat, někdo jim říká pamětníky.
    Petržalku taky nikdo nezboural a není to výkladní skříň slovenské architektury.
    Přitom každej architekt by měl být a většinou i je umělec. Přinejmenším s estetickým nadhledem a procítěním.To budeme bourat všechno, co se nám po létech přestalo líbit?
    Mně vadí spousta jinejch věcí, ale o tom jindy. Když se mi bude chtít:-))))
    Ahoj a hezkej den!!
    publikované: 24.09.2010 09:27:42 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Mito
    100 percentne môžem len súhlasiť,
    Nejaký rímsky cisár raz odmietol zničiť sochy svohho predchodcu, s tým, že treba myslieť na to, že ten čo príde po ňom, si z neho tiež zoberie príklad...
    Umenie sa nesmie ničiť, nech je už akékoľvek, od záchodovích "psaníčok" cez graffity a knihy až po obrazy nevyčíslitelných hodnôt v galériách...
    publikované: 24.09.2010 20:33:26 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014