Voda je v mlieku rozpúšľadlom mliečneho cukru, minerálnych látok a vitamínov skupiny B.
Mliečny tuk sa nachádza v mlieku vo forme jemne rozptýlených drobných guľôčok. Usadzuje sa na povrchu ako smotana. Je najdôležitejší zo všetkých tukov.Bielkoviny tvoria najcennejšiu zložku mlieka. Charakteristickou mliečnou bielkovinou je kazeín, ktorý dáva mlieku biele sfarbenie.
Mliečny cukor - laktóza - sa v prírode vyskytuje iba v mlieku a je jeho typickou zložkou.Min. látky – mlieko obsahuje všetkých 14 dôležitých prvkov potrebných vo výžive človeka.
Vitamíny – ich obsah v mlieku kolíše, závisí od druhu krmiva a ročného obdobia. Mlieko obsahuje vitamíny skupiny B a A, D, E, K a niekedy aj vitamín C.Úpravy mlieka:
1. Filtrácia – je mechanické odstránenie nečistôt
2. Odstreďovanie – je to oddelenie mliečneho tuku od mliečnej plazmy.
3. Pasterizácia – je tepelné ošetrenie, odstraňujú sa všetky choroboplodné mikroorganizmy
4. Sterilizácia – je odstránenie všetkých mikroorganizmov a robí sa tlakovou parou
5. Homogenizácia – je úprava tuku
6. Egalizácia – je ujednotenie na obsah tuku. Údaj na sáčku musí zodpovedať obsahu v mlieku.
Chyby mlieka:
- kyslosť
- zápach
- horkosť
- pripálená príchuť
- príchuť po krmivách, liečivách, chemikáliách, stuchnutá príchuť, kovová príchuť
Posudzovanie mlieka - akosť mlieka sa posudzuje senzorickými a laboratórnymi skúškami. Senzorické skúšký sú dôležité pri posúdení akosti mlieka a pri reklamácii výrobku. Z laboratórnych skúšok na zistenie akosti mlieka sú najdôležitejšie:
- stanovenie mernej hmotnosti
- obsahu tuku
- kyslosti
1. tekuté mliečne výrobky
- kakaové mlieko
- kyslé mlieko
- jogurt – mlieko sa zahusťuje
- kefír
- acidofilné mlieko – ušľachtilé kyslé mlieko
- smotana
2. zahustené mliečne výrobky - patria sem mliečne výrobky, ktorých trvanlivosť sa predlžuje znižovaním obsahu vody a sterilizáciou, prípadne pridávaním cukru. Najbežnejšie sú:
- kondenzované mlieko (Fatra)
- sladené kondenzované mlieko (Salko)
- kondenzované kakao
3. sušené mliečne výrobky – získavajú sa odparením vody z pasterizovaného mlieka. Môže byť:
- plnotučné sušené mlieko
- polotučné sušené mlieko
4. mrazené mliečne výrobky
- sú to homogenizované, šľahané a mrazené zmesy. Najbežnejšie sú:- smotanové krémy
- mrazené mliečne krémy 5. maslo - je výrobok pripravený mechanickým spracovaním pasterizovanej smotany. Je to veľmi hodnotná, chutná a ľahko stráviteľná potravina.
6. syry
- je veľmi výživnou a cennou potravinou. Rozlišujú sa: - sladké syry - kyslé syry Sladké syry sa môžu roztriediť takto:- čerstvé syry
- syry zrejúce pod mazom
- syry s pareným cestom
- plesňové syry
- syry holandského typu
- ementálske syry
Kyslé syry:
- tvaroh
- čerstvý šľahaný syr imperiál
- syrčeky
- krémový syr gervais
1. mäkké
2. tvrdé
Podľa obsahu tuku na:
1. smotanové
2. plnotučné
3. tučné
4. polotučné
5. nízkotučné
Najčastejšie sa vyskytujú tieto chyby:
- prezretie
- deformácia
- chorobné zmeny povrchu
- vyschnutie
- napadnutie škodcami
Komentáre