Káva
Káva sú upravené semená kávovníka. Surové semená sú zelené a rozličnej veľkosti. Tesne pred predajom sa káva praží pri teplote 200 až 300°C.Pri predaji sa káva rozlišuje podľa svojho zemepisného pôvodu. Rozličné druhy upražených káv sa miešajú na kávové zmesi. Pre obsah kofeínu káva patrí medzi povzbudivé pochutiny.

Čaj
Čaj sú rozlične pripravené vyzreté a vysušené listy čajovníka. Obsahuje kofeín. Rozlišujú sa dva druhy čaju:1. čierny
2. zelený
Podľa pôvodu sa rozlišuje:
- gruzínsky
- indický
- srílanský
- vietnamský
- čínsky

Kakao
Je to prášok z rozdrvených a preosiatych kakaových výliskov, ktoré vznikli po vylisovaní kakaového masla z kakaových bôbov. Obsahuje kofeín.Rozlišujú sa dva druhy kakaového prášku:
- nepreparovaný alkalickými soľami
- preparovaný alkalickými soľami
Kakaový nápoj je nielen povzbudivý, ale aj výživný.
Kakao sa predáva buď ako čistý kakaový prášok, alebo v zmesi s cukrom (Granko), prípadne s inými zložkami.
Koreniny
Koreniny sú čerstvé, sušené alebo inak upravené rozličné časti domácich a tropických rastlín, vyznačujúce sa osobitnou a charakteristickou vôňou a chuťou. Nemajú nijakú výživovú hodnotu a používajú sa na chuťovú a aromatickú úpravu pokrmov.Podľa toho, z ktorej časti rastliny pochádzajú sa koreniny rozlišujú na:
1. koreniny z podzemkov (ďumbier)
2. koreniny z kôry (škorica)
3. koreniny z listov a vňatí (klinčeky)
4. koreniny z plodov a semien (rasca, paprika, vanilka, čierne korenie)
Z výživového hľadiska sa delia na:
1. zdraviu prospešné (sladká paprika)
2. zdraviu neškodné (vanilka, škorica)
3. dráždivé (ostrá paprika, čierne korenie)

Podľa spôsobu výroby a vzájomného miešania rozličných druhov octu sa rozlišujú tieto trhové druhy:
1. pravý vínny ocot
2. vínny ocot
3. kvasný liehový ocot
4. ovocný ocot
5. octová esencia
Komentáre