Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pochutiny

Káva, čaj, kakao, koreniny, ocot, horčica

Káva

Káva sú upravené semená kávovníka. Surové semená sú zelené a rozličnej veľkosti. Tesne pred predajom sa káva praží pri teplote 200 až 300°C.

Pri predaji sa káva rozlišuje podľa svojho zemepisného pôvodu. Rozličné druhy upražených káv sa miešajú na kávové zmesi. Pre obsah kofeínu káva patrí medzi povzbudivé pochutiny.

Káva sa musí skladovať v suchých a čistých miestnostiach a nesmie sa ukladať s aromatickým tovarom. Na zachovanie akosti je veľmi dôležitý obal.

Čaj

Čaj sú rozlične pripravené vyzreté a vysušené listy čajovníka. Obsahuje kofeín. Rozlišujú sa dva druhy čaju:
1. čierny
2. zelený

Podľa pôvodu sa rozlišuje:
- gruzínsky
- indický
- srílanský
- vietnamský
- čínsky

Kakao

Je to prášok z rozdrvených a preosiatych kakaových výliskov, ktoré vznikli po vylisovaní kakaového masla z kakaových bôbov. Obsahuje kofeín.
Rozlišujú sa dva druhy kakaového prášku:
- nepreparovaný alkalickými soľami
- preparovaný alkalickými soľami
Kakaový nápoj je nielen povzbudivý, ale aj výživný.
Kakao sa predáva buď ako čistý kakaový prášok, alebo v zmesi s cukrom (Granko), prípadne s inými zložkami.

Koreniny

Koreniny sú čerstvé, sušené alebo inak upravené rozličné časti domácich a tropických rastlín, vyznačujúce sa osobitnou a charakteristickou vôňou a chuťou. Nemajú nijakú výživovú hodnotu a používajú sa na chuťovú a aromatickú úpravu pokrmov.
Podľa toho, z ktorej časti rastliny pochádzajú sa koreniny rozlišujú na:
1. koreniny z podzemkov (ďumbier)
2. koreniny z kôry (škorica)
3. koreniny z listov a vňatí (klinčeky)
4. koreniny z plodov a semien (rasca, paprika, vanilka, čierne korenie)

Z výživového hľadiska sa delia na:
1. zdraviu prospešné (sladká paprika)
2. zdraviu neškodné (vanilka, škorica)
3. dráždivé (ostrá paprika, čierne korenie)

Je to kvapalina, ktorá sa používa ako pochutina na okysľovanie, korenenie a konzervovanie požívatín.

Podľa spôsobu výroby a vzájomného miešania rozličných druhov octu sa rozlišujú tieto trhové druhy:
1. pravý vínny ocot
2. vínny ocot
3. kvasný liehový ocot
4. ovocný ocot
5. octová esencia

Horčica

Je to pochutina povzbudzujúca trávenie. Vyrába sa z rozomletých horčičných semien, z octu, vody, kuchynskej soli, cukru a korenia.

Tovaroznalectvo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014