Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

AVATAR v 4D... šušťaní

Zážitok z kina, na ktorý dlho nezabudnem...
Zdravím vás,

hneď takto na úvod vás varujem, že na film "Avatar" som v 3D kine nebol. Ale o tom filme to tak trochu bude.

James Cameron prišiel s niečim výnimočným. A hoci je AVATAR naozaj prelomový film a má nominácie ani neviem na koľkých Oscarov, myslím, že túto sošku za film roka nezíska, pretože napriek všetkému američania ho zrejme radšej udelia reálnemu filmu. Hoci ja by som mu tú sošku Avatarovi aj udelil.

Z každej strany som od decembra počúval, aký je to skvelý film a tak som si povedal, že si ho teda pozriem. Bohužiaľ, zatiaľ som nemal možnosť vidieť ho v 3D, ale určite sa aj k tomu dopracujem, pretože to musí byť zážitok.
Takže... bol som teda v kine a hoci má film dve a pol hodiny, myslím, že mohol byť ešte aspoň o polhodinu dlhší, aby mohli popri všetkých tých akčných scénach vyniknúť aj charaktery postáv. Myslím, že tie boli spracované dosť slabo. Dej bol od začiatku predvídateľný (to som ani poriadne nevedel o čom to bude) a nemôžem si pomôcť, ale niektoré scény mi pripomínali iné scény z iných filmov. Myslím, že niečo podobné ako to ako sa Jake Sully učil lietať, bolo aj v seriáli s názvom "Dinotopia". Samozrejme, nebolo to to isté, ale podobnosť tam bola. V prvej scéne, kedy sa objavil avatar Jakesully som ohúrený nebol. Vnímal som to ako animák z dielne štúdia Pixar. Ale v momente, keď sa objavila avatarka profesorky Grace, zostal som v nemom úžase a počas celého filmu ma ani nenapadlo, že sa pozerám na nejakú počítačovú grafiku. Celý film má skvelú myšlienku. Páčilo sa mi to. Vo filme sa opäť objavila aj skvelá hudba a dramatické okamihy, na ktoré má Cameron naozaj dobrý nos. Navyše, hneď ako sa Avatar začal, ostal som v šoku... ten film bol dabovaný po slovensky! Trochu ma prekvapilo, že Sullyho dabuje Cinkota (myslím), ale nakoniec mu ten hlas sadol ako riť na šerbel (aj keď v origináli má Jake Sully celkom iný hlas)a teda klobúk dole pred slovenských dabingom!

Zopár vecí mi však na filme, ak keď nie priamo, vadilo: z každej strany šušťali balíčky chipsov a chrumiek. Toto bol nepochybne ten najlepší 3D efekt (alebo už vlastne 4D), aký som kedy zažil! Tomu človeku, čo namontoval do chodby kina automaty na chipsy a chrumky by som ruky dolámal. Neskutočnééééé!!! A tiež nie všetci diváci sa prišli pozerať na film. Za nami sedeli dve mladé slečny, odhadujem to tak na 15 rokov a tie celý čas pásali chipsy, kecali a rehotali sa na vlastnej debate (a nepochybne aj hlúposti). Keď na plátne prebiehala najväčšia dráma, kedy padal strom života Na´viov, jedna z nich utrúsila "no bóžee, pre jeden strom!" To už moje dendridy produkovali také nervové skraty, že až. Slečny sa ale na chvíľu utíšili (asi mali útlm)a v 3/4 filmu začali opäť veselo debatovať, práve vtedy, keď sa začal útok na plátne. Jedna mladá kočka to ich kecanie nezvládla a skríkla na nich nech sú ticho. Slečny sa logicky začali smiať, lebo šak čo im môže a drístali veselo ďalej. Tie dve ma tak vytočili, že som úplne prestal vnímať film. V ich najväčšej debate som sa otočil a stačil jeden pohľad. Asi pochopili. Keď sa totiž ujo Dodow nasere, tak vie vykúzliť urputný kuk, ktorý spôsobuje nočné mory. Z toho vyplýva, že pár minút vôbec neviem čo sa odohrávalo na plátne, ale keby som skríkol na tie dve adolescentky, tak by som asi vyrušil ostatných aj ja. Lebo ujo Dodow má okrem škaredého kuku aj kvalitný hlasový rozsah.
Chcel by som preto požiadať všetkých, ktorí chodia do kina za účelom spoločenskej debaty, aby radšej do kina nechodili. A tiež pozdravujem všetkých rodičov, ktorí na tento film do kina zobrali aj svoje malé ratolesti (tie čo tam boli, chodili tak najviac do prvej triedy ZŠ)a dúfam, že sa im ešte dlho budú snívať nočné mory.

O čo viac by sa mi film páčil, keby bol v kine kľud a ticho. Do kina chodím rád, ale toto, čo som zažil teraz jednoducho trompflo všetky moje doterajšie dojmy z kina. Verím tomu, že Avatara si ešte raz pozriem a že to bude v 3D. Teda v 3D obraze a nie v "4D" a s tým najkvalitnejším stereo dolby surround zvukom šuštiacich chipsov a chrumiek.
Samotnému filmu udeľujem 4 z 5 hviezdičiek. Jednu odoberám, pretože charaktery postáv podľa mňa naozaj neboli až tak prepracované, ako by mohli. Filmu ale fandím, je naozaj skvelý a vrelo odporúčam tým, ktorí ho ešte nevideli (alebo som bol posledný, čo ho doteraz ešte nevidel? ;-)))

Váš Dodow.
;-)


Kino | stály odkaz

Komentáre

  1. Krásny film
    tak treba ísť ešte raz na 3D verziu :-) a sadnúť si do poslednej rady, aby nikto nehrkotal za ušami.
    publikované: 10.02.2010 22:34:31 | autor: lilikova (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. žrať v kine
    by malo byť zakázané asi ako v divadle...je pravda, že aj ja sa niekedy napchávam, potom ma aspoň neiritujú tí ostatní...trošku sme kiná znekultúrnili..
    publikované: 11.02.2010 10:32:45 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. friendship and piece on whole world
    film som videla a je skvČaute!
    Sme predstavitelia blogu World United Bloggers, našile som vo vašom blogu túžbu po láske a mierovej vlne, reprezentujeme viac než 270 blogerov z 80 krajín milujúcich ľudí. Ak sa chcete pripojiť napíšte url: sharm@sharmlifeblog s titulkom «Join WUB», aby sme mohli poslať prihlášku našej vice šéfke Silvia
    WUB Worldub.blogspot.com Ahojte!
    Sme predstavitelia blogu World United Bloggers, našile som vo vašom blogu chuť lásky a túžby po mierovej vlne, reprezentujeme viac než 270 blogerov z 80 krajín milujúcich ľudí. Ak sa chcete pripojiť napíšte url: sharm@sharmlifeblog s titulkom «Join WUB», aby sme mohli poslať prihlášku našej vice šéfke Silvia
    WUB Worldub.blogspot.com

    elý, príroda vždy vyhráva
    publikované: 11.02.2010 11:21:43 | autor: Silvia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ja som film nevidela
    a zatial ani nemam chut vidiet, akosik masovky nemusim, takze nie si posledny, kto na tom bol..:-)
    chodim rada tiez do kina, ale ludi, ktori pri mne hovoria, bez hanby oslovim, aby boli ticho. ak nepomaha a su volne miesta v kine presadam si inam...:-)
    inak len prijemne zazitky z kina zelam
    publikované: 11.02.2010 11:36:23 | autor: zrrzka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014