Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bodka Milana Lasicu

:)

        13.7.2009

        Vždy som obdivoval tých, čo dokážu vymyslieť bonmoot alebo aforizmus. Taký Oscar Wilde. Jeho divadelné hry sa skladajú z bonmotov. A pretože bonmoty hovoria len inteligentní ľudia, vo Wildeových hrách nenájdete blbca. Lebo ten bonmot nevymyslí. V divadených hrách našich klasikov je tiež bonmotov poskromne. Niežeby som tým chcel niečo naznačiť, ale fakt, v takom Kubovi alebo v Ženskom zákone dievčatá vykrikujú juj, joj, bodaj ťa a to veru nie sú bonmoty. Sú to výkriky, presnejšie výskoty.
        Ej bodaj ťa, ty motovidlo!
        Nieže tak zhurta, tetka, vykypí vám z hrnca!
        Čo mne z hrnca vykypí, do toho ťa nič, otca ti naháňam!
        Nechajte vy môjho ňaňka na pokoji, lebo vás naučím po kostole hvízdať!
        Ty mňa budeš učiť, ty pačrev, keď ťa za uši zdrapím, aj ti ich z hlavy vytrhnem!
        Nahajte vy moje uši na pokoji, radšej sa o svoje zuby starajte!
        Nepapuľuj, sopliak jedon, lebo ti tými zubami z nosa odhryznem, ty ohreblo.
        Probližne v takomto tóne sa odvíjajú niektoré dialógy našej klasiky. Nuž, treba priznať, tuto bonmot nájdete, len keď veľmi chcete a niekedy ani chcieť nestačí. Ale neslobodno klesať na duchu, raz príde čas a objaví sa na našej domácej scéne nejaký Oscar Wilde a bude chrliť bonmoty ako sopka lávu. Dovtedy si môžeme vypomôcť básnikmi. Tých máme nadostač. Taký Hviezdoslav. "Trávička zelená už porástla briežkom, / a to moje srdce ešte vždy pod sniežkom, / pod sniežkom, ej, sniežkom, ktorý padol vtedy, / keď si bol šuhajko u nás naposledy." To nie je na zahodenie, to je skoro také dobré ako "Čo značí meno, to, čo ružou zveme, pod iným menom tiež by voňalo" Hádajte, kto to napísal? Hviezdoslav by to vedel. "Kdes čupel, vetierku, keď chujavy stáli? / V teplučkej izbietke, kde ma mali radi." Tiež pekné, však?
        V tejto chvíli som zistil zaujímavú vec. Môj notebook všetky chybné alebo cudzie slová podčiarkne červeno. Pri citovaní Hviezdoslava je podčiarknuté skoro každé druhé slovo. Čo to mám za notebook? Nerozumie básnikovi? Môže sa hanbiť, hajzel pretechnizovaný. Aha, aj hajzel je podčiarknutý červeno. A potom ako náš ľud "na vrchol sa vznieť má dôstojenstva / aj vstúpi ver z tých nízkych vášní chmár, / z mäteže šaľby, vražedného ruchu / v smier azúru nech ako chce sa vzpiera / orličím túham súdnych klbov spräž...?" Čo vy na to páni politici? Čo s tým budeme robiť? "Ó, prečo nie som víchrom, nie búrou hroznou náramnou? / Hneď vtrielil by som metlou žeravou / tam medzi tlupy čachrujúcich lotrov, / klamárov drzých, denných zlodejov, / sprevracal svätokupčie stoly ich, / ich pokryvačné šiatre strhal, / na zem povalil cudzopasníkov, do ich vantrubov / z mozoľov čestnej práve vytučených / a tak pohrobil v jej vlastný pelech luzu diabolskú..."
        Bodaj by ho porantalo, Hviezdoslava, ako keby tu bol s nami. Čo tam po bonmotoch, ide o viac!

Zdroj: Milan Lasica  Bodka 2,  Forza Music 2009
-----------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014