Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nech žije Ministerstvo žehlenia!

Zdá sa, že ku skutočne najhodnotnejším členom súčasnej vlády bude patriť Ján Kubiš, minister zahraničných vecí.. Jednak už svoju profesionalitu v minulosti dokázal, no a ako jediný sa okamžite pustil do svojej práce - do žehlenia.
Účelom jeho prvej zahraničnej cesty v Maďarsku bolo zmiernenenie obáv našich susedov zo zloženia novej vlády a tým samozrejme aj vyslanie určitého signálu do sveta. Bol to správny krok, pretože zdôraznil význam našich vzťahov s Maďarskom. A určite budú nasledovať aj ďalšie a ďalšie, pretože podľa jeho vyjadrení v TA3 bude presviedčať svojich zahraničných partnerov, že jedno je rétorika predstaviteľov súčasnej vládnej moci a druhé je vládny program a jeho plnenie.
Kubiš je očividne schopný diplomat a navyše vyzerá byť aj sympatický človek. Má teda dobré predpoklady na svoju misiu. Určite však zároveň vie, že by mu (o Slovensku ani nehovoriac) bolo bez povinnosti neustáleho vysvetľovania medzinárnepolitického postavenia Slovenska vo svete ľahšie. Je však profesionál, ktorý vie, že limity svojej práce mu určujú vonkajšie okolnosti - o tom predsa diplomacia je. Myslím, že si Fico sotva mohol vybrať lepšie.
My sa však z toho budeme sotva tešiť. Fakt, že sa Slovensko z prekvapivo výsadného postavenia vo svete dostalo do pozície, kde neustále bude musieť potvrdzovať svoju pozíciu je prvou veľkou prehrou Róberta Fica. Snaha presvedčiť zahraničie, že politickí predstavitelia si kde-tu niečo žvástajú, ale hlavné je, že plnia vládny program je rovnako komická ako nešťastná. Každý politik vie, že populistických politikov volí špecifický elektorát voličov, ktorých názory politici reprezentujú. Ak sa predstavitelia vládnej moci vyjadrujú neprijateľne pre zahraničie, tak každý vie, komu sú tieto vyjadrenie určené. Minimálne utvrdzujú xenofóbne nálady obyvateľstva. Pokiaľ predseda vlády hľadá vo svete nepriateľa Slovenska v podobe spiknutia nadnárodných monopolov a bankových konzorcií, tak vyjadruje tie najjednoduchšie predstavy o fungovaní sveta tej menej nadanej časti obyvateľstva. Politici skrátka vedia, že nemožno povýšiť proklamáciu v podobe vládneho programu nad myslenie politikov, ktorí reprezentujú moc. Vedia veľmi dobre, že pod pláštik vládneho programu sa dajú ukryť konkrétne kroky, ktoré budú tendovať ku xenofóbnym a izolacionistickým náladám. Čo spraví Fico, ak jeho skrytá privatizácia (teda oslabenie zahraničných monopolov na Slovensku) povedie k výraznému odlivu zahraničných investícií? Možno sa obráti viac na Rusko, Bielorusko, či niekam inam, aby posilnil domáci kapitál. To, pravda, nebude zadarmo. A zasa bude treba kdečo vysvetľovať...
Vždy sa veľmi dobre pobavím, ak nejaký insitný slovenský politik vyjadruje začudovanie nad skutočnosťou,že on si nemôže dovoliť to, čo si môže dovoliť predstaviteľ iného, spravidla oveľa väčšieho štátu, ako je Slovensko. Slovensko je skrátka malé, a s veľkými nemá bojovať vopred prehraté boje, ale má sa snažiť využívať tie malé možnosti, ktoré sú mu v krehkej rovnováhe medzi veľkými dané. Pravidlá určujú tí veľkí a my sa k nim môžeme iba pridať a zbierať drobky zo stola záujmov veľkých. Aj keby mal Fico tisíckrát pravdu o vplyve nadnárodných monopolov, tak "hrdý" svojstojný postoj voči nim môže Slovensku iba poškodiť. Načo sú potom zbytočné tárania dobré?
Už dnes je zrejmé, že nesporne talentovaný Kubiš bude mať značnú časť svojej agendy utopenú v žehlení následkov politického primitivizmu súčasnej vládnej koalície. Nech žije Ministerstvo žehlenia!

Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. pekne napisane
    Skoda, ze to je kruta realita.

    Nas novy pan premier by si mal najsamprv premysliet, co povie a potom to po intenzivnej autocenzure vypustit zo svojich ust.

    Ak uz samotna Monika Flasikova-Benova odkaze tomuto negativistickemu kriklunovi, ze nech si da servitku pred usta skor ako vypusti dalsie ..., znamena to, ze to uz jednoznacne prehana aj z pohladu vlastnych ludi.

    Takymto tempom by sme mohli mat predcasne volby mozno uz v septembri :)
    publikované: 12.07.2006 22:03:16 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. smutna je realita dnesnych dni
    Je mi luto, ze slovo "premier", pre mna v tychto dnoch ziskava pachut ho vypustit. Uz som si zvykol, ze tu v CR je to na kocku, ale ze sa to takto po... i na Slovensku ma mrzi dva-krat.
    Najvacsie nebezpecenstvo blbcov spociva v tom, ze su nevypocitatelny. Ak je niekto hajzel, tak proste sa da ocakavat, ze bude robit podrazy a skodit, lebo tp je jeho prirodzenost. Ale je niekto Fico, tak sa vobec nevie, co sa bude diat. Je jasne, ze poskladana vlada je tu od toho, aby Fico splatil svoje dlhy donatorom, ktory ho pocas existencie jeho strany podporovali. Je jasne, ze ich zaujmy a jeho populisticka retorika sa nemozu zhodovat. On je nastroj k tomu, aby sa oni dostali tam, kde su. Otazka znie, kto ma silnejsiu poziciu, ci oni ako povodny drzitelia prostriedkov, alebo on ako sucasny velitel moci...
    publikované: 12.07.2006 22:23:19 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 2 wa
    Vacsinou to byva tak, ze ekonomika urcuje smer politiky, resp. politicky skacu ako im to diktuje ich ekonomicke pozadie a nie naopak. Musel by to byt komunizmus, alebo nejaka ina forma diktatury, co by postavila politiku za volant krajiny namiesto jej mocnejsej sestry ekonomiky.
    Dufajme, ze ten prvy pripad bude aj teraz. Hoci z jeho vyjadreni o jeho velkych sucasnych vzoroch a ktorym smerom sa ma Slovensko orientovat, mi este teraz behaju zimomriavky po chrbte.
    publikované: 13.07.2006 09:14:10 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. pekne...
    no...pekne povedané, ale ak som to spávne pochopi tak v tomto článku hovoríš (aj) otom, že Fico sa snaží oslabiť zahraničné monopoly, čo môže mať za následok odliv zahraničných investorov...
    ale ja mám pocit, že na Slovensku je to zahraničnými investormi už preplnené...predsa ak chceme abi slovenské podniky prosperovali tak ich nemôžme nehcať vytláčať zahraničnými podnikmi... je pravda že to Slovenkú ekonomiku oslabí, ale už treba prestať rozpredávať slovenské národné aj súkromné podniky zaharničiu pretože neskôr to môže mať zanásledok práve upadanie Slovenskej ekonomiky... ked sa začnú dvíhať ceny tak to už štát nebude môcť kontrolovať... a chabé pokusi slovenskej neschopnej vlády tomu nebudú môsť zabrániť a naša deravá ústava a zákony to niako neobmedzia pretože právnicy veľkých zahraničných monopolov si nájdu zadné dvierka... a hrdý Slováci to mu nezabránia pretože ich vláda je príliž dos*aná aby povedala dosť!!! ale tu neide len o toto ved napríklad si zoberme túto situáciu: z Rakúska sa na slovensko nelegáne dovážal odpad... a čo spravila slovenská vláda??? nič... keby sme mi ako slováci vyvážali odpad do Rakúska tak by našu vládu ešte 3roky ťahali po súdoch... že tomu mali zabrániť a žiadali by odškodnenie... a bol by stoho škandál medzinárodnej úrovne... ale už radšej skončím pretože už mám zasa nervi...
    publikované: 17.08.2007 23:33:30 | autor: zigo32 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ale
    no je pravda že keby Slováci raz povedali dosť tak by si to pekne zlízli, ale raz to treba spaviť prvý krát... nebudeme predsa večne najhoší, slabí, hlúpi nato aby sme sa postavili na vlastné nohy a aby sme sa prestali riadiť ostatnými. To je môj názor... nič viac... (názor a hnev jedného človeka je prehliadnitelný no názor a hnev celého národa sa prehliadnuť nedá sakra...)
    publikované: 17.08.2007 23:42:05 | autor: zigo32 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014