Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

IE 7 beta - quo vadis?

Nadväzujem na svoj predchádzajúci článok o IE 7 beta 2.

Kto robí web stránky, denne bojuje so záplavou browserov a chybami, ktoré vznikajú vďaka chybnej implementácii štandardov W3C. Ak má niekto názor, že to potrebné nie je, je na veľkom omyle. Súčasný webdizajn je o hackovaní IE a to hneď v niekoľkých verziách a o drobných ústupkoch v menšinových browseroch, aby sa dizajnerom požadovaný výstup vo všetkých browseroch, čo najvernejšie zobrazoval. To mnohí poznáme. Bohužiaľ až na Safari, ktorý prešiel acid2 testom, žiaden iný browser tieto štandardy 100% nepodporuje a je otázne, či aj samotné Safari tieto koretne na 100% zvláda. Aspoň prešlo týmto náročným testom.

Toľko k štandardom, ktoré je potrebné dodržiavať, no život nás núti ich rôzne obchádzať, len aby sa výstup podobal tomu, čo má. Problém nastane vtedy, keď browser s každou verziou prináša zásadnú zmenu prístupu k týmto štandardom, nehovoriac o tom, že ich značne nepodporuje. Kvôli svojej práci som nútený používať celú škálu browserov. A tak mi rukami prešli skoro všetky najpoužívanejšie browsery na platforme windows a linux. Až si kúpim Apple tak si zabezpečím aj Safari, pokiaľ ho Apple nebude musieť otvoriť. Pre neinformovaných je Safari vybudované na OpenSource projekte Konqueror a teda na základe licencie by malo byť tiež OpenSource, takže sa linuxáci možno čoskoro dočkajú validného Konquerora. Každá verzia browsera zmenou a priblížením sa k štandardom nesie zmenu zobrazovania. Najviac sa to prejavuje v tzv. box modely, ktorý až na Microsoft chápu všetci rovnako ako W3C. A tak sú dizajnéri nútení používať tzv. hacky predovšetkým pre prehliadače zo stajne MIcrosoft. Na tento fakt sme si už poväčšinou zvykli, lebo stránky sa robia väčšinou pre širšie masy ľudí a štatistika nepovolí. Problém nastane vtedy, keď príde na trh nový browser, ktorý zmetie vami používané zvyklosti (nevyhnutné hacky) a neprinesie žiadnu zmenu svojich chýb. A tu sa dostávame k podstate najnovšej verzie IE 7 beta2.

Neviem, či sa jedná o reklamný ťah autorov, alebo o ozajstnú betaverziu s obmedzenou funkčnosťou, ale IE 7 beta 2 nepriniesol pre mňa ako webdizajnéra, žiadne pozitíva. Okrem toho, že nabúrava užívateľské zvyklosti snahou byť zasa v niečom iný, zabíja vo webdizajnéroch posledné zbytky nádeje, že to konečne bude ľahšie. Nie len, že je to rovnako hendikepovaný prehliadač ako jeho predchodcovia, ale dokonca likviduje možnosti, ako tento jeho handikep obchádzať.

Uvedomujem si, že časom vzniknú opäť nejaké možnosti ako s ním "vybabrať", ale tieto zasa nepobežia na IE6, IE 5.5 a čo je najhoršie, weby ktoré sme sa pokúšali upraviť pre užívateľov IE6 a nižšie, budeme musieť zasa upravovať pre novú verziu IE, ktorú dostanú užívatelia opäť zadarmo, a keďže sú lami tak iné ani používať nebudú.

Opäť budú telefonovať klienti, že ich web sa akosi zle zobrazuje, že to treba opraviť. A pritom stačí tak málo, len spraviť browser, ktorý bude fungovať podľa štandardov. Keď svojho času Microsoft povedal, že IE 7 nebude, normálne som sa potešil, že bude pokoj. Už tri roky sú veci napísané s maximálnou validáciou a s IE_hackmi zobrazované vo všetkom skoro rovnako, aj keď vychádzali nové verzie konkurenčných browserov (Firefox, Opera, Safari, Konqueror) nemalo to na zobrazovanie žiaden extrémny vplyv. Lenže príde IE 7 a pokiaľ tento zostane iba IE 6 s novým dizajnom a zablokovaným hackovaním, máme sa na čo "tešiť". S novou verziou IE 7 pravdepodobne prídeme o zopár hodín nášho života.

Budem trošku vulgárny, ale hovno prebalené do nového darčekového balenia, bude stále tým istým hovnom, ktorým bolo aj pred tým. A to bude zdá sa práve nový IE 7. Ale nechajme sa, dúfam príjemne, prekvapiť. Je to beta a kým to nie je ešte finál, tak nádej, aj keď malá, ešte žije.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. safari je super
    ach, doriti aj s tym ratanim. Zabudol som na to a môj prispevok nebol odoslany :) tak sa cudujem kde je. Ale to je jedno.
    Chcel som len napisat, ze pouzivam safari kedze pracujem na macu a je to fakt fajny a spolahlivy prehliadac. Ale musim priznat, ze castejsie pozeram vsetko cez FF kedze sa mi zda byt rychlejsi. V poslednej dobe ma vsak FF zacina nejako srat. Furt je daky nestabilny, pada alebo sa zasekava. Nechapem to. Vtedy vzdy siahnem po safari a vsetko facha ako ma i ked trosicku pomalsie ;-)
    publikované: 14.02.2006 11:16:48 | autor: sam (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. este jedna vecicka
    Iba taka rada. Mam tu "pre istotu" nainstalovany aj IE for mac a radiimm - nikdy neskusajte IE pod macom. Taku hrôzu som este nevidel.
    publikované: 14.02.2006 11:18:50 | autor: sam (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hehe :o) dmiba
    Až teraz sa pýtaš quo vadis IE?
    :-))
    Ja si robím stránku iba tak amatérsky a v IE tam polovicu vecí ani len nevidieť.
    :-(
    publikované: 14.02.2006 12:21:31 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. 2 david
    Nie, ak by si cital pozorne ja pisem o IE 7, ktore podla samotneho MS mali konecke podporovat veci, ktore vacsine webdizajnerov chybaju a opravit renderovaci engine tak, aby zobrazoval konecne veci tak ako ich zobrazuju.

    Nie je tomu zatial tak. Nemozem ako webdizajner ignorovat 80 - 90% uzivatelov, ktori nic ine ako IE nepouzivaju. A rovnako nechcem byt nefer voci tomu zbytku co pouziva FF, Operu, Safari, Konqueror, atd... Ak by som bol taky, tak sa v nicom neodlisujem od panov z MS.

    Ak by si sledoval veci okolo vyvoja IE 7 a prehlasenia ludi z develop teamu, pochopil by si, ze tento clanok bol predovsetkym o tom, ze ludia z MS mi zacinaju pripadat ako politici. Same sluby a nic ine.
    publikované: 14.02.2006 12:55:54 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Veď sa toľko nepaprč!
    Viem, že si písal o tomto jednom konkrétnom počine.
    Len som to vzal trošku hromadne.
    Myslím, že táto otázka bude namieste aj nabudúce a aj neskôr.
    publikované: 14.02.2006 13:24:36 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014