Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď je boj proti drogám iba obyčajná fraška!

O vojne proti terorizmu sa toho už popísalo mnoho. Začala sa po páde "dvojičiek" 11. septembra 2001. Necelý mesiac na to (7. októbra 2001) vtrhli Američania so svojou operáciou pod názvom Trvalá sloboda do Afganistanu. Dôvodov bolo niekoľko, ale jedným z nich bol určite pokles produkcie ópia. Afganistan ako jeho najväčší producent pod vládou Talibanu v roku 2000 uvalil "ban" na pestovanie tejto (ako ju nazval už Adam Smith) komodity. Ópium sa získava z makovíc maku siateho. Medzi najznámejšie drogy vyrábané z ópia patrí heroín. Svet, lepšie povedané drogovo závislí a Tí čo na predaji drog vyrábaných z tejto komodity zarábajú nekresťanské peniaze museli byť zhrození. A je asi úplne jedno, že iba v USA, alebo nedávno v brazílskom Riu de Janeiro zomierajú desiatky policajtov v boji proti drogovým gangom. V tejto sfére to funguje rovnako ako v celej ekonomike. Opäť sa snažia riešiť dôsledky miesto toho, aby sa zamedzilo príčine tohto stavu. Je zaujímavé, že Taliban v Afganistane dokázal znížiť pestovanie "makovíc" až takmer na nulu. Viac v nasledovných tabuľkách a grafoch (s mojimi krátkymi poznámkami):



Počet hektárov, na ktorých sa pestovalo ópium.



Produkcia ópia v metrických tonách.

Ako bol na tom zvyšok sveta v období poklesu produkcie v Afganistane?



V hektároch.



V metrických tonách.



Tabuľka (v metrických tonách). Tu stojí za zmienku, že svetová produkcia ópia je takmer konštantná. Pohybuje sa v rozsahu od 4 346 metrických ton do 5 764 metrických ton. Až na rok 2001. To ale elita v USA tak predsa nemohla nechať a prakticky okamžite poslala armádu do Afganistanu situáciu riešiť.



Graf (v metrických tonách).

Ako sa tento "talibanský ban" odzrkadlil na hodnote produkcie ópia v roku 2002?



Nie nadarmo 1. novembra 2009 - Afgánsky minister boja proti narkotikám tvrdil, že medzinárodné jednotky dislokované v krajine zarábajú peniaze z produkcie ópia. Väčšina ópia sa nachádza v provinciách kontrolovaných USA, UK a Kanadou. Že to nie je po prvý krát, čo sa veľmoci angažujú v ochrane svojich ziskov dokazuje aj tento malý exkurz do histórie.

Ľudia, ktorí nechcú mať s drogami nič spoločné tak musia aj naďalej trpieť túto nenažranosť elít, ktoré idú aj cez mŕtvoly. Svojimi daňami sa skladajú nielen na liečbu drogovo závislých, ale aj na platy stále rozrastajúceho sa policajného zboru takmer v každej krajine na svete. Ďalej, prispievajú na žold vojakom, ktorí sa v lepšom prípade vrátia živí a zdraví domov, v horšom prípade zomierajú v nezmyselných vojnách. A o tých vojnách rozhodujú ľudia čo potom sedia doma v župane, v papučkách na gauči pred svojim krbom. Horší ako Tarantinovi Nehanební bastardi...

Svet | stály odkaz

Komentáre

  1. Vojna v Afganistane
    kri
    mna v tejto suvislosti napadla takato vec..ze vojna v Afganistane je kvoli tomu aby bola zabezpecena dostatocna produkcia opia nakolko obchody z drogami kontroluju stát teda USA a najviac na tom zaraba.Teda je to v podstate pokracovanie opiovej vojny ktoru USA uz storocie vedie s Cinanmi a teraz aj s celym svetom.Ma to logiku lebo USA vlastne kontrolou obchodu s drogami a zabezpecením ich výroby a distribucie stahuje svoje natlacene dolare z obehu a tým sa snazí vyhrabat z podvodu falsovania penazí-doalrov, ktorým oklamala cely svet a ziskala velke bohatstvo.
    Len nechapem este naco tam boli Rusi pred nimi...
    Vie mi niekto na to odpovedat???
    publikované: 04.12.2009 12:59:30 | autor: cv (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Zemepisna poloha!
    Velmi dolezity strategicky bod v Azii. Pred Rusmi, tam boli Briti, ktori chceli znepokojovat Rusov a zabranit ohrozovat britske zaujmy v Indii. Vtedy este nebola nafta pozor prosim...
    Rusi prisli do Afgamistanu aby znepokojovali Cinanov (cinania vtedy boli neprioatelia a ohrozovat pakistan, ktory bol spojencom aj cianov aj americanov)a dostali juznu aziu pod kontrolu.Potom mozu mat ropovod do Indie...
    A Americania, ropovod, znepokojovat rusov, cinanov a iran a opium..
    Proste, jednoduche ;-))
    publikované: 04.12.2009 14:27:11 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 2 jajaj
    len na doplnenie. cina sa na prelome tisicroci angazovala v tejto oblasti (afganistan, iraq). uzatvorila so spominanymi krajinami kontrakty na vystavbu a obsluhu ropnych poli ako aj "dopravnych tranzitnych ciest". po americkej invazii od tychto planov bola nutena upusit. ropne polia v iraqu sprivatizovali americke a europske ropne spolocnosti. cize asi to bude tak, ze cinania hrali trochu na nervi americanom. cina ma v zalohe este dve krajiny: iran a sudan. take uvidime co nam prinesie buducnost v najblizsich rokoch.
    publikované: 04.12.2009 16:27:39 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. jj, krija...
    sudan, sudan a africky roh..mno, tam este nic nie je jasne, cela oblast odtial az po afganistan je v jednom plameni a silne geopoliticke zmeny.. tie najsilnejsie este len pridu...samozrejme nie zajtra ani pozajtra...ale pridu...ako vravis popravde, uvidime..
    publikované: 04.12.2009 17:03:50 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 2 CV a jajaj
    jajaj, netusil som, ze si zbehla aj v tychto veciach ;-))))

    CV, rusi mali od "nepamati" zaujem o tuto cast sveta. v ere carskeho ruska sa udiali dve britsko-afganske vojny, ktore boli sucastou tzv. velkej hry kde slo o "vykolikovanie" svojho teritorialneho vplyvu. v oboch rusko podporovalo afgancov.
    publikované: 04.12.2009 17:43:27 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ad) preco isli Rusi do Afganistanu:
    keby tam nesli oni, isli by amici, obsadili by makove polia ale hlavne ropny tranzit. bola to sachova partia, kde rusi nemali moc na vyber... setky figurky okrem jednej mali blokovane.
    pis dalej krija, tesim sa na nove temy , hlavne ekonomicke analyzy od teba.
    publikované: 04.12.2009 17:53:14 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. 2 cokomilka
    mam toho dost, co by som chcel svetu, hlavne slovakom povedat, ale niekedy mam pocit, ze nikto nepocuva ;-)

    PS aj ty pokracuj. citam prakticky vsetko co napises (okrem varenia a pecenia). v tom za vela nestojim a pre mna by to bola strata casu ;-)))))))
    publikované: 04.12.2009 18:30:18 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Cokomilka
    ako si myslela ze mali Rusi vsetky figurky blokovane okrem jedenej? Ja chcem tomu rozumiet,lebo ked pocuvat ludi aj celkom vzdelanych o tejto vojne hovorit tak nikto nevie o com ta vojna je.Dakujem vsetkym co tu diskutujete a kri je moja hviezdicka
    publikované: 04.12.2009 19:43:09 | autor: cv (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014