Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Netradičné mená a muži verzus ženy

Lepšia šanca na prácu?

Zaujal ma názor, že podľa štatistík, majú väčší úspech na pracovných pohovoroch ľudia s nezvyčajným menom. Keď sa nad tým zamyslím, je to asi tak aj vo všeobecnosti. Veď človek číta mnoho vecí a článkov bez nejakého veľkého zapájania mozgu, ale pokiaľ je v článku v kope niekoľko písmen, ktoré hneď nevieme prečítať, lebo nie sú bežné, zapojíme aj tú časť, ktorá dovtedy odpočívala.

Je to zvláštne koľko psychologických efektov vplýva na človeka. Podľa čoho všetkého sa dokáže človek rozhodnúť. Takže zdieľam názor, že určite sa personalista aspoň pozastaví nad životopisom človeka, ktorý má zvláštne alebo netradičné meno. I keď neviem presne ako personalisti uvažujú, niečo na tom bude.

Veď aj ja sama sa pozastavím, keď nájdem netradičné meno. A sama som sa s tým stretla, keď som bola malá, moje meno nebolo také časté, a preto pre mnohých zaujímavé a netradičné.

Ale keď sa vrátim k názoru, že to vplýva aj na personalistov, a v akom množstve, posúdiť neviem. Redaktor v časopise, tvrdí, že títo ľudia s netradičnými menami majú väčšiu šancu, ale osobne som sa s tým nestretla a ani nikoho nepoznám, kto by bol uprednostňovaný pre jeho netradičné meno. A zvlášť v dnešnej dobe, keď medzinárodné je už úplne všetko :)

Ďalej sa redaktor odvoláva na štatistiku, že väčšiu šancu na prijatie do zamestnania majú muži pred ženami. Neviem prečo je to tak. nechcem vyznieť feministicky, ale prečo sú tieto rozdiely stále aktuálne. Veď žena tiež môže dosiahnuť úspech, a niekedy skôr a častejšie sú úspešné ženy v práci ako muži. Je to naozaj len kvôli tomu, že zamestnávateľ hľadí na svoje záujmy, a preto, že žena skôr či neskôr otehotnie a pôjde na materskú, on ju bude musieť platiť a ona nič neurobí? Je to dosť alibistické, nie? Veď, keď ženy nebudú mať deti, na Slovensku sa populácia veľmi rýchlo zmení.

Každý má právo na vzdelanie, na úspech aj na kariéru, tak prečo sa na všetkých nepozerať rovnako? Rovnako ako aj medzi mužmi tak aj medzi ženami, sú povahy, ktoré budú na sebe pracovať a tým budú pomáhať aj svojmu zamestnávateľovi, ale aj také typy, ktoré budú v prvom rade pozerať na seba, napr. ženy, ktoré sa po nástupe do zamestnania budú snažiť otehotnieť, aby mali "zabezpečenú" budúcnosť. Áno každý pozerá najprv na svoje záujmy, ale niekedy sa dajú prispôsobiť, aby boli spokojné obe strany a fungovalo to.


A ak chcete vedieť aké mená vraj majú podľa štatistík najväčšiu šancu na lepšiu prácu, tak čítajte viac...



Zamestnanie | stály odkaz

Komentáre

  1. ake
    su vlastne naklady zamestnavatela na pracovnicku na materskej?
    publikované: 09.09.2011 11:35:16 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. simona
    napr timur žďobenko, pred pár minútami som si toto meno prečítala pod jedným článkom, slovenským

    1. jeden sa predstavil Vratislav a automaticky sa zafixovalo jeho meno ako Rastislav. Prečo?
    2.==niekedy skôr a častejšie sú úspešné ženy v práci ako muži== nielen úspešnejšie, ale i výkonnejšie. Dajte vykonať tú istú prácu žene a mužovi napr. v znamení leva alebo vodnára a tento názor sa potvrdí ako 100%. pokiaľ, by to bolo zamerané na rečnenie a hľadanie výhovoriek, vtedy jednoznačne víťazia títo muži.

    3.==Každý má právo na vzdelanie, na úspech aj na kariéru, == bohužiaľ, aj na nízku sebakritiku a dnešný výchovno vzdelávací systém umožňuje, aby dys....dosiahli titul Mgr slovenského jazyka a učili deti

    mám taký pocit, že je toto prebratý článok z denníka "starý" čas.
    publikované: 09.09.2011 17:38:09 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Kunikunda Feketeová
    by mohla byť fasa sekretárka....:-))))
    publikované: 09.09.2011 19:25:59 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  4. bonnie
    viac info k materskej si prečítaj tu: http://www.joblife.sk/joblife/advice/tip/id/706/
    publikované: 12.09.2011 10:00:29 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. vasilisa
    súhlasím, že vo väčšine prípadov sú úspešnejšie a pracovitejšie ženy, ale páni to vidieť nechcú, zvlášť tu u nás na Slovensku. Či je článok zo "starých čias" neviem, ale myslím, že ak má niekto zvláštne meno, viac zaujme na začiatku, ale nemusí byť úspešný, teda nie je to pravidlo, iba akási štatistika.
    publikované: 12.09.2011 10:03:22 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014