Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku - Ľubovniansky hrad

... fotočriepky z nedele 5.5.2013 Spiš ....

Krásne májové počasie v nedeľu  5.5.2013 urobilo svoje a mnohých nás vylákalo na výlet. Mojim cieľom sa stal hrad nad Starou Ľubovňou, ktorý bol postavený začiatkom 14. storočia. Do jeho najstaršej histórie sa zapísali významné osobnosti. Hrad navštívila kráľovná Mária i panovník Žigmund Luxemburský. Najvýznamnejšia udalosť v dejinách hradu sa odohrala v roku 1412, keď tu panovníci Uhorska a Poľska podpísali dohodu o mieri. V rovnakom roku dal uhorský kráľ Žigmund Luxemburský poľskému panovníkovi Vladislavovi II. Jagełłovskému za pôžičku 37 000 kôp pražských grošov do zálohu Ľubovniansky hrad a ďalších 16 spišských miest. V čase, keď hrad spravovali Poliaci, ho svojou návštevou poctili panovníci: Vladislav II. Jagiełło, Ján Albert, Ján Kazimír a Ján III. Sobiesky. V rokoch 1655 – 1661 na hrade dokonca  strážili poľské korunovačné klenoty.

Aj preto sa niet čo čudovať, že v prvý deň novej sezóny 2013, bolo na hrade medzi návštevníkmi najviac  Poliakov a  Slovákov.  O tom, aká tam bola atmosféra, nech hovoria moje obrázky:


 



Viac obrázkov na http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:%C4%BDubov%C5%88a_Castle
Príjemný a pekný deň praje doko.

Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014