Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Osudy divy Ľudmily II.

Láska - nedefinovateľný pocit, ktorý komplikuje normálny beh života, najmä sexuálneho. Ako každý vie, je zákerný jed aj balzam hojivý! Mená postáv sú čistou náhodou!
Vianoce boli nádherné. Biele, tak ako to najčastejšie v tomto chotári býva. Sneh pod nohami vrzgotal, tisíce trblietavých iskričiek sa z neho odrážalo, keď na prvý sviatok Vianočný do kostola kráčali. Kráčajúc hore kopcom, kde nad dedinou sa kostolík vypína, sa studený vzduch do pľúc tlačil a na perách obláčiky pary tvoril. Martina bola usmiata. Na Petra si zakázala myslieť a tak v šťastí a radosti prežívala najkrajšie sviatky roka a tešila sa na nasledujúci večer. Bola Štefánska zábava. So Zojkou, s ktorou sa viac zblížili, sa už dohodli. Pôjdu na zábavu. Len aby za stolom, ako knedle nesedeli! Toho sa najviac obávali.
Prišiel ten dlho očakávaný večer. Zojka s Martinou išli z rúk do rúk spolužiakov, bratancov, kamarátov, známych i neznámych. I Ľudmila tam bola. Ale Ľudmila náručie chlapcov nestriedala. Takmer celú noc pretancovala so svojím skoro susedom. Zhodou okolností , volal sa tiež Peter. Obaja Petrovia boli blonďáci, skoro rovnako vysoký. Ibaže tento – Peter II- sa z vojny vrátil, keď Peter I. si z vojenského dvojročného metra len prvé dni začal odstrihovať. Peter II. si Ľudmilu takmer po celú noc   v tancoch vykrúcal, na srdce pritískal a z Ľudmiliných očí žiaril jas. Aj prsty sa im popreplietali, aj hlavičky k sebe klonili a Martina sa so Zojkou len začudovane jedna na druhú pozerali.
Prešli Vianoce , dávno bolo po Silvestri, slniečko na zem stále dlhšie a dlhšie lúče vysielalo, keď Martina dostala list. List nebol podpísaný, iba adresa uvedená. Mal pečiatku pošty Znojma a tak Martina vedela , že je od Petra I. Obsah listu ju nemilo prekvapil. Okrem iného, ju Peter I. žiadal: „ Ľudka mi menej a menej píše. Nevieš , čo sa stalo? Mohla by si mi o nej napísať? Trápim sa. Zasnúbil som sa s ňou, ale neviem, či mi je verná.“ Martina bola zúrivá, nešťastná a sklamaná. Takmer dva roky, čo s Petrom I. neprehovorila. Nevedela, čo bolo príčinou, že sa dal Ľudmilou odvábiť. Za ten čas predsa len trochu zmúdrela a vedela, že len strach o Ľudmilu , ho donútil, aby jej napísal. Čakal, že ju bude ohovárať. Nie! Nebude to ona, čo mu Jobovu zvesť doručí. Napísala mu krátku správu: „Ahoj Peter! List som dostala, že bol od Teba som si domyslela podľa známky. Ako sa má Ľudmila? To ti musí napísať sama, alebo niekto, kto jej je blízky a vie, čo by ti napísať mohol. Napríklad jej brat Stano, od ktorého tak rád listy čítavaš.“ Viac Martina od neho list, ani pozdrav,  nedostala.
Peter I. prišiel na dovolenku. Veľkú. Po roku. Keď to Martina počula, čakala,snívala a dúfala, že sa stretnú, že možno ju pristaví, alebo navštívi. Uniforma mu veľmi pristala. Vykračoval si hrdo. Zmužnel. V kostole ho videla.  Nestretli sa. Ľudmila sa znovu na dolnom konci objavila, s Petrom sa za ruky držala a švitorila. Akoby sa nič nebolo stalo. Lenže stalo sa. Peter II. zostal nemilo zaskočený, keď sa dopočul, že Peter I. nešiel na návštevu za Ľudmiliným bratom Stanom, ale za samotnou Ľudmilou, ktorá mu je snúbenicou a Petrovi II. to nikto neráčil oznámiť. Peter I. sa vrátil dosluhovať vojnu a Ľudmila s Petrom II., chcela pokračovať tam, kde prestala.
„Martinka, Ľudka je taká nešťastná. Nevie , čo má robiť.“ Pristavila Martinu Ľudmilina mama. „Aj jedného Petra ľúbi, aj druhého. Petrovi II. som dohovárala, aby mal trpezlivosť, že je ešte mladá, že nevie, kto má viac miesta v jej srdiečku.  Ale on sa zaťal. On je už po vojne a chce sa ženiť. Ak sa Ľudka s Petrom I. nerozíde, čestne mu nenapíše, že ľúbi Petra II., viac za ňou chodiť nebude, nebude sa doprosovať jej priazne a nechá ju, nech je šťastná s Petrom I.“
Ako bolo, ako nie, Ľudmila sa s Petrom II. uzmierila. Je pravda, že po dedine sa neprechádzali, len v dome u Ľudmily sedávali, aby zbytočné klebety sa netrúsili a Petrovi I.do uší sa nedostali.
 Čas letel a Peter I. už koniec vojenského metra strihal. Vojna sa mu skončila a Ľudmila sa znovu na dolnom konci objavovala. Nie dlho. Po určitom čase, Peter I. sám chodil. Osud , ten veľký scenárista, nedoprial Martine, aby sa s Petrom I. stretla. Zato sa Martine, keď zasa po sobotách stromčeky sadila, prihovorila Petrova I. mama.
„Martina, Peter sa s Ľudou rozišiel. Raz v sobotu, keď bol u nej, prišiel i Peter II. Pred Petrom I. sa spýtal, ktorému Petrovi ruku podá, aby ju mohol, po celý život životom sprevádzať. Môj Peter bol prekvapený. On veril, len tomu, čo mu Ľuda povedala. A preto Petrovi II. povedal, aby ju nechal na pokoji, je to jeho verenica, tak jej nemá, podmienky do života klásť. Peter II. sa nedal. Chcel mať raz a navždy jasno a tak Petrovi I. o zábavách a milkovaní s Ľudmilou povedal. Ľumilu nevernicou označill. Môj Peter sa postavil, natiahol ruku pred seba. Ľuda si myslela, že mu má ruku podať. Peter I. ruku stiahol a riekol: „Vráť mi prsteň! Odteraz už nie si mojou snúbenicou.“ Ľudmila horekovala, Petra II. poslala preč s tým, že jeho neľúbi, že si len dlhú chvíľu stretnutím s ním zaháňala. Peter I., toto stihol ešte počuť, keď odchádzal, lebo Ľudmila mu prsteň vrátiť nechcela, ani sa rozísť s ním nechcela a tak za ním aj na dolný koniec behala, pokiaľ jej Petrova mama jasne nepovedala, že Peter I. viac o ňu záujem nemá.  Tak ubehol ďalší čas. Nie dlhý. Len pár mesiacov. Na ďalšie Vianoce ma Ľudkina mama so širokým úsmevom oslovila: „Budeme rodina.“

Čas, ten nezastavíš | stály odkaz

Komentáre

  1. Mno teda, to je silné. Emotívní.
    Nemohu jinak, než bravo.Mám Otce faráře. Von je jinej jako vostatní.Von mi, normálně, že teď né, Mito, vo půl druhý mám pohřeb, teda né von, ale někdo, kdo umřel.Ale já se chci vyspovídat Otče! Dím mu naléhavě. Von, že teď né, hajzle,koho manželku bližního svého jsi zase požádal?Von je nervní evangelík. Má manželku moc hezkou.
    publikované: 14.06.2010 23:21:11 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. vas,dobre napisane,
    akurat by som ti priala bystrejsich citatelov nez som ja,jak citam,tak citam,mne to vychadza,ze ak oslovila martinu ludina mama a povedala,ze budu rodina,tak mi vyslo,ze luda si ide brat martinu...co sa,predpokladam,nestalo...?:-))
    publikované: 15.06.2010 14:57:03 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Bonnieeeee:)))))
    milujem Tvoje uchopenie myslienok, polopatisticke pochopenie, jasne vysvetlenie...este je jedna moznost:
    Ludmila ma brata Stana, zatial nam vsak Vas nenadskrtla, ze by Martina a Stano vytvorili duo...ale, co ak???
    (ehm, nehovoriac o tom, ze by si nemohla Luda vziat Martinu, kedze este nemame uzakonene taketo partnerstva)
    publikované: 15.06.2010 15:28:04 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Bonnieeeee:)))))
    milujem Tvoje uchopenie myslienok, polopatisticke pochopenie, jasne vysvetlenie...este je jedna moznost:
    Ludmila ma brata Stana, zatial nam vsak Vas nenadskrtla, ze by Martina a Stano vytvorili duo...ale, co ak???
    (ehm, nehovoriac o tom, ze by si nemohla Luda vziat Martinu, kedze este nemame uzakonene taketo partnerstva)
    publikované: 15.06.2010 15:28:24 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Vas, prepac
    aj ked je opakovanie matka mudrosti, toto moje prave najmudrejsie nie je, ale bolo neumyselneee....blbne mi PC
    publikované: 15.06.2010 15:29:38 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. sobieee,
    vopred sa ospravedlnujem,ze ti odpoviem len raz a nie 2x,ale to uvidime,ci sa mi zadari odentrovat jednym vrzom,lebo mne blbne tiez...,vsetko:-)
    ten stano,prirodzene,napadol i mne,lenze bol uvadzany len ako listova zamienka,tak sa mi nezdalo,ze by sa mal zcista jasna rodinkovat s niekym,ked s nikym netancoval,nezaskakoval za ziadneho z petrov...
    tusim,ze nas vas zabije,ked sem pride:-)))
    (vsimla si si tu slovnu hracku...)
    publikované: 15.06.2010 15:48:37 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. doplnok
    na konci tej vety v zatvroke ma byt otaznik,takyto "?"
    publikované: 15.06.2010 15:49:31 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  8. segrus,
    slovnu hracku som nepostrehla, dve odpovede ano:)
    Po futbale mi to vobec nemysli, som skor na infarkt, preco vsetko pokasleme? To asi nebude len o vecnej smole...
    publikované: 15.06.2010 16:03:32 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. kasli na tento infarkt,
    co si pipi,nemas dost inych veci,z ktorych mozes infarktovat?ti nejake pretrassferujem,kebyze mas miesto:-)
    To asi nebude len o vecnej smole... - mas este ine alternativy...?
    hracka bola akoze tu:ze nas vas zabije...ale je celkom dobre,ze tam ziadna nebola:-))
    publikované: 15.06.2010 16:47:06 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. jaaaj:)))
    tie moje dlhe kable...nuz, mne to skor znelo ako vers:))
    nas Vas...
    publikované: 15.06.2010 16:56:15 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Miťo,
    teším sa, že sa ti to páči
    publikované: 15.06.2010 17:37:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Bonnie,
    no Martinu nie, možno brata, Nie Stana. Dočítaš sa
    publikované: 15.06.2010 17:38:24 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  13. soB,
    veľmi mám rada, tvoj humor. Registrované partnerstvo..heh
    publikované: 15.06.2010 17:39:33 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Bonnie, SoB,
    všetko odpustené, lebo nie je čo prepáčiť, ako vravíš: opakovaná pravda je niekedy lož, hmmm
    publikované: 15.06.2010 17:40:47 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. No milá moja susedka so segrou,
    aj ja som fussbool počúvala, obhrýzala som si čerstvo vymodelované gelové nehty- teda som zahodila 26€, takže chápem ten ingfarktový stav. Lenže, SOb, pre niekoho, kto dobre vyzerá v nejakom drese a celkom dobre skjipinguje po zelenej lúčke a nepoznáš ani jeho hlas, sa ti zinfarktovať neoplatí
    A pre vás, aj keď mám vás rada, do basy sedieť sa mi nechce. Takže žiadne zabitie nehrozí
    publikované: 15.06.2010 17:45:30 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  16. takze si to tam
    predsa len nasla?no hura,ty si nielen vtipna,ale aj intelgentna,takaaa inteligentna:-)to by si aj mohla vediet,preco ma vas velmi rada tvoj humor a ze preco moj vobec nespomina,to jej pridem taka sucha?:-)

    vas,napada mi,co naserie viac,zlikvidovanie naozajstneho,alebo geloveho nechtu?ja som si zlikvidovala naozajstny,sice zadarmo,ale stejne ma to stve:-)

    uistujem ta,ze by sme za nejaku basu vobec nestali,vas.vsak sob?aj ked ja ti mozno za to stat budem,lebo sa chystam ta zbuzerovat,ked uz velke,tak nie SOb,ale SoB,vas.vsak mam pravdu,sob?(tak uz ta mozno zasa zabije,ak pritakas a budeme v tom spolu:-) )
    publikované: 15.06.2010 18:36:41 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Bonnieee...
    ak uz, tak Vas !!!
    Jasne, SoB je asi najlepsie, najspravnejsie, ale mne samej sa tak nechce pisat, je to praca naviac na klavesnici...
    Tvoj humor milujem od zaciatku, to predsa vies a nepochybujem, ze aj Vas mu podlahla uz daavnooo....
    Pokec s Vami patri medzi to naj...preco chodim na blog...
    Mam tak ohryzene vlastne nechty, ze manikerka mi kaze nechat ich dorast, aby mala na com budovat gelove, zatial sa mi to nedariii:(
    Raz je hokej, potom futbal...
    publikované: 15.06.2010 18:45:16 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. ja ked pisem,
    ze sob,vas,tak viem (obvykle) o co ide,ale lutujem ostatnych,ktori sa v tom mozno stracaju.ci by som nemala prenickoskratkovat vas na 26,sice je to vacsia klavesova praca,ale kvoli nej by som to urobila...?:-)
    pocuj,kebyze niekto nema tv,net,noviny,podla stavu tvojich nechtov by mohol odhadovat ligu,majstraky,olympiadu...ze kedy sa konaju a ako prebiehaju:-) ako sa to asi da poznat na chlapoch,napada mi...vies?:-)
    publikované: 15.06.2010 19:02:54 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  19. poznam chlapov, co si tiez hryzu...
    nechty:)
    Potom su taki, co zapijaju - vitazstva i prehry...niektori beru dovolenky, ini idu na PN...
    Ja si vzdy nadavam do sprostych - zase som sa nervovala a zase....
    publikované: 15.06.2010 19:11:13 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Bonnie,
    ==ze preco moj vobec nespomina,to jej pridem taka sucha?:-) ==ty si suchá? V tomto dusne? Ja som celá zamočená od sĺz, čo sa mi od rehotu z očí rynú.
    Bonnie, no teraz neviem, či chceš, aby som ti niečo cez JPS poslala za tie lichôtky. Veeľmi ma teší, že netúžite, aby som sa do BA alebo NR presťahovala. Myslím do basa.
    Ospavedlnujem sa za predbiehanieˇľpravej ruky ľavou. Aj ja bývam ľavá. V škole ma preonačili, preto tá Vasilisa, ako pseudonym
    publikované: 15.06.2010 19:23:28 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  21. SoB,
    medzi hokejom a futbalom ešte záhradka, potom niečo prihorí a treba drhnúť a znovu fuč, jeden gelový odletí, potom druhý a dokonca jeden sa niekde v Chorvátsku dodnes kúpe.
    publikované: 15.06.2010 19:26:16 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Bonnieeeee:)))))
    "vsak mam pravdu,sob?(tak uz ta mozno zasa zabije,ak pritakas a budeme v tom spolu:-) )"
    Bonnie, Bonnie...uz sa nevladzem smiat...ako ma moze zasa zabit? Co mam devat zivotov?
    A ak pritakam, uz mi moze byt uplne jedno, ci sme v tom spolu alebo zostanem sama, ked uz o tom nebudem ako mrtvolka vediet...
    Vas, tie Tvoje nechtiky vidia aspon kus sveta, moje len pracu, gauc, TV a nakoniec uz len moje zuby, brrr
    publikované: 15.06.2010 19:33:06 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. S+B,
    chlapi, ako ich ja mám možnosť sledovať, sa obyčajne pri napínavej situácii kontroľujú, či majú ešte v slipoch mäkýša. a potom prehrievajú jajcia a ženám , keď prehrávajú, záprtky do postele nosia.

    Dneska som počula dobrý vtip:
    Manželka od lekára pýta radu, ako má zabrániť mužovmu chrápaniu. Doktor jej poradil, že keď začne muž chrápať, nech mu roztiahne nohy. Nič viac.
    Žena sa rady držala a keď muž začal chrápať, opatrne mu roztuiahla nohy a čakala. Čuduj sa svete, manžel chrápať prestal. Natešená sa utekala poďakovať doktorovi .
    -Pán doktor a ako ste vedeli, že chrápať prestane?
    - To je jednoduché! Keď ste mu roztiahli nohy, spadli mu vajcia na ritnú dieru a tým pádom stratil ťah!
    publikované: 15.06.2010 19:37:36 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  24. SoB,
    vidíš, to ma nenapadlo, nech si aspoň "ony" Jadran užívajú, keď ja nemôžem.
    Smiech lieči! Nezabíja! Smejte sa ďalej a buďte stále šťastné!
    publikované: 15.06.2010 19:39:49 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Vas, no neviem...
    mne uz bolo aj zo smiechu zle...nevladala som s dychom, bolo to nekonecne a nakazlive smiatie...
    ked ja nemam v nicom miery:(
    (ani v jedle, ani v smiechu)
    publikované: 15.06.2010 19:43:56 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. tak v tom prípade
    jedna dobrá rada od výskumníkov: Jedzte z menších tanierov a smejte sa pri otvorenom okne
    publikované: 15.06.2010 19:53:33 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  27. eh, neviem veru...
    to by som sa s malymi taniermi viackrat otocila pre pridavok, okno beriem, len neviem, co by na to povedali susedia - ako sa zvijam od smiechu vsetkym na ociach...
    publikované: 15.06.2010 19:56:58 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. vsak co ine?
    este aby si usi hryzli,nebo tak neco:-)
    vas nam dala milost,ked slubila,ze nas nezabije...lenze my sme sikovne,vzdy mame sancu,ze sa nam podari najst nejaky dovod:-))takze si len docasne oslobodena,nie ze si uz mrtvolka,preto sa ti zda,ze mas tolko zivotov,uz chapes?
    este mi vysvetli,ako mozu nechty vidiet zuby?oni maju oci,lebo co?:-)
    publikované: 15.06.2010 20:37:13 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Bonka, si strasna detailistka...
    uz absolutne nic nemozem povedat obrazne, ci tak trosku nadnesene?
    Stale ma musis chytat za slovicka???
    Odpovedat nemusis, mame to v rodine, je mi to jasne:)))
    publikované: 15.06.2010 20:46:10 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. sobka,
    to teda som a zije sa s tym niekedy strasne.vies,coto je?vies,co to je?ja si myslim,ze mozno aj uchylka:-)
    musim,nemozem si pomoct:-))
    nemusim,ale chcem.a vies,preco ti to je jasne?lebo si bystra.to len,aby si vedela:-)))
    publikované: 15.06.2010 22:09:39 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Bonnie,
    ja nemám rada puntičkárov. Ale tebe odpustím, oči privriem.
    Čo je v rodine, to sa počíta? Tak si to myslela , čo myslela SoB?
    publikované: 16.06.2010 18:05:58 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  32. vas,
    ja ich da sa povedat,neznasam.su priserni.a ked ma chytia moje puntickarske zachvaty,som priserna i ja:-)
    no vlastne tak nejak,desifrovala si to lepsie ako ja:-)
    publikované: 17.06.2010 19:05:43 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Každej pozná, Ty všiváku skurvenej, že si svině .
    Poď na férovku kreténe retardovanej,zruším Tě do pěti sekund magore. Jen si hraj Ty smrade skurvenej.
    publikované: 18.06.2010 13:52:30 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Miťo,
    verím, že si si pomýlil stránku! Prepáčim Ti!
    publikované: 18.06.2010 15:57:35 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  35. Asi jsem se fakt pomýlil, je to tu dost zakonspirovaný.
    promiň, už tu nebudu.
    Mito v.r.
    publikované: 18.06.2010 16:01:55 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014