Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Účinky zeleniny, semien, korenín

dobré si prečítať
Zelenina


Mrkva

Výsledek obrázku pro zelenina lucerna

Najbohatším zdrojom provitamínu A - karoténu je surová mrkva. Obsahuje aj hodne vitamínu B, C, D, E a K. Z minerálnych látok obsahuje organicky viazaný vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síru. Mrkvová šťava je účinným prostriedkom prevencie chorôb, pretože zvyšuje odolnosť organizmu. Je základnou zložkou väčšiny liečivých zeleninových štiav. Karotén obsahuje žlté farbivo, ktoré sa počas pitia mrkvovej šťavy dostáva aj do kože a sfarbuje ju do žlta. Je to len prechodný, neškodný zjav, ktorý po nejakom čase samovoľne vymizne.
Pre svoj obsah vitamínov, enzýmov a minerálnych látok je mrkvová šťava odporúčaná počas gravidity, kedy by sa jej malo vypiť až 1- 2 litre . Budúce matky majú po takejto kúre normálny ľahký pôrod a ich deti sú zdravo vyvinuté. Priaznivý je vplyv surovej mrkvovej šťavy aj na kožné, žalúdočné a očné choroby. Pri nábore žiakov do leteckých učilíšť v USA boli mnohí kandidáti odmietnutí pre chybu zraku. Po kúre so surovou mrkvovou šťavou boli niektorí uznaní za schopných a boli prijatí na učilište.
Mrkvová šťava je účinným prostriedkom aj v niektorých prípadoch ženskej neplodnosti. Najväčší jej význam je v prevencii a liečení nádorových ochorení.

Červená repa - cvikla


Výsledek obrázku pro cvikla

Napriek tomu, že obsahuje len malé množstvo železa, je pokladaná za výborný krvotvorný prostriedok. Obsahuje provitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok obsahuje okrem železa draslík, horčík, síru, fosfor. Zbavuje organizmus toxických látok. Je účinným prostriedkom proti chudokrvnosti, menštruačným poruchám, vysokému krvnému tlaku, reumatizmu, klimakterickým ťažkostiam a v kombinácii s inými šťavami aj proti rakovine.

Uhorky


Výsledek obrázku pro zelenina druhy

Významný je močopudný účinok uhoriek. Obsahujú draslík, sodík, vápnik, kremík, fosfor a chlór. Podporujú činnosť pečene, žlčníka a čriev. Liečia vysoký a upravujú nízky krvný tlak. Majú detoxikačný účinok a priaznivo ovplyvňujú aj choroby kože, vlasov a nechtov.

Kapusta

Výsledek obrázku pro kapusta   Výsledek obrázku pro kapusta

Listy kapusty obsahujú draslík, síru, železo a vápnik, ako aj selén, ktorý má protirakovinový účinok. Sú bohaté na vitamín C, B, E a provitamín A. Jej šťava v kombinácii s mrkvovou je účinným liekom pri žalúdočnom a dvanástorníkovom vrede, pri zápche, paradentóze, kožných chorobách a pri prevencii nádorových ochorení.
Výsledek obrázku pro kel zelenina

Kel má podobné vlastnosti ako kapusta.

Lucerna

Antioxidanty v zelenine - pomocníci pri jarnej únave

Podobne ako ostatné listové zeleniny aj lucerna je bohatá na chlorofyl, ktorý hrá podobnú úlohu ako hemoglobín - červené krvné farbivo v ríši živočíšnej. Lucerna obsahuje vápnik, mangán, fosfor, chlór, sodík, draslík a kremík. Šťava z lucerny v kombinácii s mrkvovou šťavou sa odporúča pri srdcovocievnych a pľúcnych chorobách a pri zápale vedľajších dutín nosových. Je jednou z mála rastlín, ktoré vraj obsahujú vitamín B 12. Sušené semená lucerny vhodne dopĺňajú potravu človeka zvlášť v zimných mesiacoch.

Zeler


Výsledek obrázku pro zeler

Táto zelenina je nielen potravou, ale má aj výborné liečivé účinky. Svojím obsahom organicky viazaného sodíka udržuje vápnik v tekutom stave a tak mu zabraňuje usadzovať sa v tepnách, zhyboch, obličkách a žlčníku. Obsahuje aj veľa horčíka, železa a draslíka. Z vitamínov obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C. V kombinácii s mrkvovou šťavou zabráni vzniku osteoporózy, reumatizmu, astmy, kŕčových žíl, hemoroidov a ďalších ochorení.

Hlávkový šalát


Výsledek obrázku pro zelenina druhy

Z minerálnych látok obsahuje železo, horčík, draslík, vápnik, fosfor, síru a kremík. Z vitamínov sú v ňom prítomné provitamín A a vitamín C. V kombinácii s mrkvovou a inými šťavami je dobrým močopudným a krvotvorným prostriedkom a liekom proti žalúdočným chorobám. Jeho výživná hodnota je síce malá, ale pre svoj obsah chlorofylu a vláknin patrí medzi obľúbené a zdravé zeleniny.

Petržlen


Výsledek obrázku pro petržlen

Obsahuje vápnik, draslík, fosfor, horčík, mangán a vitamín C. V kombinácii s mrkvovou šťavou, v zmesi so šalátovou, špenátovou a zelerovou má močopudný účinok a lieči obličkové a očné choroby, ako aj menštruačné poruchy. Výhodné je ho používať ako náhradu miesto často škodlivého korenia.

Špenát


Výsledek obrázku pro zelenina druhy

Je bohatý na vitamín C a E. Obsahuje železo a kyselinu šťaveľovú. Železo zo surového špenátu sa ľahko vstrebáva a dostáva sa do krvného farbiva, hemoglobínu. Z vareného špenátu sa môže vstrebať len v nepatrnom množstve. Varením sa kyselina šťaveľová viaže s vápnikom a tvorí s ním nerozpustnú anorganickú zlúčeninu, ktorá sa hromadí v obličkách v podobe obličkových kamienkov. Pol litra surovej špenátovej šťavy denne odstráni v krátkom čase aj najúpornejšiu zápchu, ktorá spôsobuje celý rad najvážnejších ochorení.

Rajčiaky


Obsahujú sodík, draslík, horčík a železo.
Z vitamínov sú bohaté na provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Obsahujú aj kyselinu jablčnú, citrónovú a niečo kyseliny šťavelovej. Tieto kyseliny, kým sú organicky viazané, sú potrebné pri látkovej výmene. Keď sa rajčiaky uvaria alebo konzervujú, viažu sa tieto kyseliny s vápnikom a vytvárajú močové kamienky v obličkách a v močovom mechúri. Čerstvá surová rajčiaková šťava je zásadotvorná. Je to zdravý občerstvujúci nápoj.

Cesnak

Výsledek obrázku pro cesnak

Obsahuje vitamíny A, C, D a vitamíny skupiny B ako aj rôzne éterické oleje. Z minerálnych látok sú v ňom prítomné draslík, vápnik, chlór a horčík. Cesnak má aj antibakteriálny účinok, podmienený obsahom fytoncídov. Úspešne sa používa proti črevným parazitom, proti vysokému krvnému tlaku, ateroskleróze, žalúdočným, črevným a obličkovým chorobám. Rozrezaný, zaoblený strúčik cesnaku, prikladaný na ďasná má priam zázračný účinok pri paradentóze. Tieto blahodarné účinky cesnaku sa uplatnia len v surovom stave. Rôzne prípravky z cesnaku, ako pilulky, kapsule, tabletky, kvapky, sú bezcenné.

Cibuľa


Výsledek obrázku pro cibuľa

Z minerálnych látok obsahuje cibuľa vápnik, fluór, železo, sodík a draslík. Baktericídny účinok cibule spôsobujú fytoncídy, rastlinné antobiotiká. Jej účinky sú podobné ako pri cesnaku. Fialová - lahôdková cibuľa je menej ostrá. Je vhodné užívať ju na dezinfekciu ústnej dutiny. Takto chráni pred chorobami horných ciest dýchacích.

Zelená paprika


Výsledek obrázku pro zelena paprika

Obsahuje veľa vitamínu C, okrem toho aj vitamíny skupiny B a provitamín A. Pre svoj obsah kremíka sa užíva na liečenie lámavosti nechtov, vlasov a ochorení kože. V kombinácii s mrkvovou a špenátovou šťavou je dobrým prostriedkom proti nadúvaniu a črevným kŕčom.

Reďkovka


Výsledek obrázku pro redkovka

Obsahuje horčík, draslík, vápnik, železo, fosfor a síru. Fytoncídne látky, ktoré reďkvičky obsahujú, rozpúšťajú hlien a hoja choroby zažívacieho traktu a priedušiek, ako aj choroby pečene a nervov. Je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B.

Špargľa

Výsledek obrázku pro špargla

Močopudný účinok špargle spôsobuje obsah alkaloidu asparagínu. Špargľová šťava spolu s mrkvovou, cviklovou a uhorkovou podporuje liečenie reumy, zápalu nervov, cukrovky, chudokrvnosti a prostaty.

Žihľava

Výsledek obrázku pro žihlava

Obsahuje, tak ako zelené listy vôbec, chlorofyl, fytoncídy, vitamíny C, B a provitamín A ako aj kyselinu mravčiu a kremičitú. Je dobrým prostriedkom proti reumatickým chorobám a chudokrvnosti.

Púpava


Výsledek obrázku pro púpava

Šťava z púpavy obsahuje draslík, vápnik, sodík, horčík a železo. Z vitamínov sú prítomné provitamín A, vitamín B, C a D. Je dobrým prostriedkom proti chudokrvnosti, osteoporóze, chorobám pečene, močového mechúra. V tehotenstve zabráni vzniku zubného kazu a podporuje tvorbu kostí dieťaťa. Šťava sa pripravuje z listov a koreňov púpavy. Keďže je zásadotvorná, neutralizuje prekyslenie organizmu. Mliečna šťava z odtrhnutej stonky púpavy odstraňuje kožné bradavice. Najvhodnejšia je kombinácia púpavovej šťavy s mrkvovou. V kombinácii s cviklovou šťavou je účinná proti paradentóze a menštruačným ťažkostiam.

Endívia - čakanka (štrbák)


Výsledek obrázku pro čakanka

Je príbuzná púpave a má aj podobné zloženie. Jej obsah provitamínu A je ešte vyšší. V kombinácii šťavy z endívie s mrkvovou, zelerovou a špenátovou je táto zmes účinným prostriedkom proti zrakovým chybám. Po kúre touto šťavou sa v mnohých prípadoch nápadne zlepšil zrak. Predpokladom úspechu však je vylúčiť všetky škodliviny z každodennej stravy. Táto šťava sa predpisuje tiež proti chudokrvnosti, chorobám srdca, pečene a žlčníka, ako aj alergickým chorobám - astme, sennej nádche.

Paštrnák siaty


Výsledek obrázku pro paštrnák siaty

Je podobného zloženia ako petržlen, ale obsahuje aj síru, kremík a chlór. Proti pľúcnym chorobám - zápalu pľúc, pľúcnej rozodme a tuberkulóze sa odporúča pitie paštrnákovej šťavy, pripravenej z listov a koreňov. Má vraj priaznivý účinok aj pri liečení duševných chorôb. Divorastúci paštrnák je jedovatý!

Žerucha


Výsledek obrázku pro žerucha

Je bohatá na síru, fosfor a chlór. Obsahuje aj draslík, vápnik, sodík, horčík a železo. V kombinácii štiav z mrkvy, špenátu, hlávkového šalátu, červenej repy a vodnice pôsobí proti chudokrvnosti, nádorom a hemoroidom. Žerucha sa veľmi ľahko dá pestovať aj v zime, pretože rýchlo vyklíči a rastie. V zimných mesiacoch dobre nahradí chýbajúce enzýmy a vitamín C.

Vodnica - okrúhlica


Výsledek obrázku pro vodnica okruhlica

Obsahuje vápnik, draslík, sodík a železo. Vzhľadom na mimoriadne vysoký obsah vápnika šťava z vodnice v kombinácii s mrkvovou a púpavovou šťavou je účinným prostriedkom na prevenciu a liečenie osteoporózy a zubného kazu. Varená strava z bielej múky, bieleho cukru a mliečnych výrobkov neobsahuje dostatok organicky viazaného vápnika ani termolabilné vitamíny a enzýmy, takže organizmu treba dodať tieto zložky čerstvými surovými zeleninovými šťavami. Pridaním zelerovej šťavy sa ešte zvýši účinnosť tejto šťavy, pretože zeler svojou alkalitou neutralizuje prekyslené vnútorné prostredie organizmu.

Kôpor - fenikel


Výsledek obrázku pro kopor              Výsledek obrázku pro fenikel  

Je vhodnou náhradou za rôzne škodlivé korenie. Zabraňuje vzniku obličkových kamienkov a brzdí vytváranie črevných plynov. Je príbuzný zeleru, má však príjemnejšiu, sladšiu chuť. V zmesi so šťavou mrkvy a červenej repy sa užíva proti chudokrvnosti a menštruačným ťažkostiam.

Tekvica


Výsledek obrázku pro tekvica

Z minerálnych látok, ktoré obsahuje tekvica, je najdôležitejší zinok. Je potrebný pre riadnu funkciu prostaty, urýchľuje hojenie rán, aktivizuje enzýmy a vitamín A. Obsahuje aj železo a vitamíny skupiny B.

Horčica


Výsledek obrázku pro horcica

Obsahuje okrem síry a fosforu aj horčičný olej a kyselinu šťaveľovú. Podobne ako špenát, ani horčičné listy sa nemajú variť, pretože šťaveľová kyselina by vytvorila s inými minerálnymi soľami kryštáliky, ktoré vedú k vzniku obličkových a žlčníkových kamienkov a reumatoidných ochorení. V malom množstve spolu s mrkvovou a špenátovou šťavou je dobrým prostriedkom proti hemoroidom.

Brokolica


Výsledek obrázku pro brokolica

Je u nás zatiaľ pomerne málo rozšírená, hoci by si zaslúžila zvýšenú pozornosť záhradkárov. Je bohatá zvlášť na vitamín C, ktorého je v brokolici viac než v citróne a iných citrusových plodoch. Z vitamínov je tu ešte provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín E. Jej protirakovinový účinok sa pripisuje obsahu enzýmov a stopového prvku selén. Brokolica sa najlepšie hodí k príprave zeleninových šalátov.

Draselná zmes


Výsledek obrázku pro mrkva zeler petržlen spenat

Mrkva, zeler, petržlen a špenát sú bohaté na draslík. Tieto zeleniny sú zásadotvorné, preto rýchlo neutralizujú prekyslenie žalúdočnej šťavy, ako aj celého organizmu, a tým odstránia jednu z hlavných príčin vzniku civilizačných chorôb a predčasnej smrti. Zmes štiav z týchto zelenín by mala byť naším každodenným nápojom.

Chaluha - morská riasa

Výsledek obrázku pro chaluha morska riasa

Obsahuje organický jód a celý rad iných minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré sú rozpustné v morskej vode. Prášok zo sušenej chaluhy pridaný do zeleninových štiav obohatí našu potravu o vzácne minerálne látky, ktoré sú potrebné k správnej funkcii žliaz, predovšetkým štítnej žľazy.

Šťaveľ


Výsledek obrázku pro šťavel

Je bohatý na šťaveľan draselný, železo, horčík, fosfor, síru a kremík v organickej podobe. Všetky tieto minerálne látky sú veľmi potrebné pre výživu žliaz. Podobne ako špenát, petržlen, zeler a rebarbora, ani šťaveľ sa nesmie variť, pretože šťaveľová kyselina, ktorá je v ňom prítomná, sa viaže s anorganickým vápnikom a vytvára kryštály. Takto vznikajú kamienky v obličkách. Drobné kryštály v zhyboch pôsobia ako piesok v ložiskách jemných strojov, vyvolávajú reumatické bolesti.

Fazuľové struky


Výsledek obrázku pro fazolové lusky

Obsahujú látky, ktoré spolu so šťavou z mrkvy, hlávkového šalátu, kelu, červenej kapusty a špenátu napomáhajú zotaveniu pankreasu diabetikov, ktorý potom môže znovu dodávať inzulín, potrebný na spracovanie krvného cukru. Predpokladom však je vylúčiť zo stravy koncentrované polysacharidy, čiže biely cukor, ako aj potraviny živočíšneho pôvodu.

Hríby


Výsledek obrázku pro hríby       Výsledek obrázku pro hlíva ústřičná

Z minerálnych látok obsahujú hríby železo, síru a meď, vitamín A, vitamín D a vitamíny skupiny B. Minerálne látky aktivizujú enzýmy, potrebné pre transport kyslíka a metabolizmus železa. Hríby sa hodia do zeleninových šalátov. Konzumujeme len také druhy hríbov, o ktorých bezpečne vieme, že nie sú jedovaté.

Kyslá kapusta


Výsledek obrázku pro kyslá kapusta

Kyslý poklad

Kyslá kapusta vďačí za svoju chuť bakteriálnemu kvaseniu a pre trávenie je ešte prospešnejšia ako v čerstvom stave. Užitočné mikroorganizmy, ktoré sa v nej nachádzajú, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách, ktoré zasa uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B. V lekárňach pomerne často hľadáme prípravky na posilnenie imunity, a pritom zabúdame, že príroda ním v podobe kyslej kapusty dáva oveľa účinnejšie zbrane.

Pre ľudský organizmus je kyslá kapusta darom, ktorý má charakteristickú chuť a vôňu zásluhou kyseliny mliečne, ktorá vzniká kvasením cukrov z kapusty. V kyslej kapuste je viac vitamínu C ako v surovej, obsahuje vitamíny skupiny B, látku inositol, ktorá sa radí k „béčku“ a v organizme tvorí bunkové membrány a zaisťuje transport a metabolizmus cholesterolu i mastných kyselín, ktorým bráni, aby sa ukladali v pečeni, má tiež pozitívne účinky na svaly i mozgovú činnosť. Kyslá kapusta však obsahuje aj vitamíny K, E a provitamín A, kyselinu listovú, bielkoviny, aminokyseliny, ako aj izokyanáty, látky vznikajúce procesom kvasenia a chrániace telo najmä pred rakovinou prsníka, pľúc, pečene a hrubého čreva

zdroj: http://najmama.aktuality.sk/clanok/228421/kysla-kapusta-poklad-pre-zdravie/

Vedeli ste, že kyslá kapusta:

v surovom stave obsahuje dvakrát viac vitamínu C než citrón, je prevenciou rakoviny,  Alzheimera, chráni pečeň i pľúca, lieči žalúdočné vredy, choroby dvanástorníka, hrubého čreva, aj hemoroidy, zmierňuje zápaly, dezinfikuje a šťava z jej listov odvádza škodlivé látky aj cez kožu, zbavuje telo toxínov a detoxikuje, bola od nepamäti považovaná za všeliek, vraj zmierňuje aj príznaky opitosti (podľa starých Rimanov), spomaľuje starnutie, podporuje chudnutie, pomáha pri pocite plnosti, pálení záhy a grganí

 

Vplyv konzumácie kvasenej kyslej kapusty na zdravie človeka:

zvyšuje odolnosť proti stresom, podporuje mentálnu sviežosť a príjemnú náladu, pozitívne pôsobí na činnosť všetkých svalov, vrátane črevných svalov či srdcového svalu, posilňuje imunitný systém, má omladzujúce účinky, pomáha pri tvorbe červených krviniek, účinne pôsobí proti reumatoidnej artritíde, pomáha pri detoxikácii organizmu, znižuje hladinu cukru v krvi, chráni pred vznikom rakoviny, šťava z kapusty lieči žalúdočné a dvanástnikové vredy

Šťava z kyslej kapusty nám pomôže pri:

vysokej hladine cholesterolu v krvi, slabej činnosti čriev, nedostatočnej látkovej premene, nedostatočnom odstraňovaní odpadových látok z tela, chronickej zápche a divertikulóze

Iný názor:

Kvasenie - fermentácia je zdraviu škodlivý proces. Kapusta sa fermentuje a konzervuje veľkou dávkou kuchynskej soli. V dnešnej "normálnej" strave prijímame denne priemerne 10 až 20 g kuchynskej soli, kým fyziologická potreba organizmu sú 2 g . Nadbytok je teda až desaťnásobný. Tento nadbytok sa musí z organizmu vylúčiť, ibaže obličky nie sú schopné takú nadmernú úlohu zvládnuť. Prejaví sa to ich zlyhaním, vysokým krvným tlakom a jeho následkami. Človek prijíma soľ nielen zo soľničky, ale takmer zo všetkých konzervovaných potravín. Šunka, syry, bryndza, údené ryby, slané pečivo obsahujú veľmi veľa soli. Okrem toho proces údenia zvyšuje dostatočne ich rakovinotvornosť. Náš organizmus síce potrebuje malé množstvo soli, ale len organicky viazanej. Tú prijímame z potravín rastlinného pôvodu v takom množstve, aké naše telo potrebuje. Preto je rozumné prestať jedlá vôbec soliť

zdroj: http://www.ruvzvk.sk/zelenina.html


Semienka

Sezamové semienka


Výsledek obrázku pro sezamové semínko

Olejnaté semená sú zásobárňou zdraviu prospešných látok. Obsahujú kyselinu olejovú, omega-6 mastné kyseliny, flavonoidy, fenolové antioxidanty, vlákninu, bielkoviny a aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vápnik, železo, mangán, horčík, selén, zinok, meď.

Názor odborníčky PhDr. Ľubice Trnkovej

Prečo ich jesť: Znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi, sú prevenciou vysokého krvného tlaku a osteoporózy, zmierňujú úzkosť a neurózu, pôsobia antioxidačne, ochraňujú pečeň pred poškodením.

Ako na ne: Stačí, ak zjete jednu hrsť semienok denne.

Ľanové semienka


Výsledek obrázku pro sezamové semínko

Známejší je síce ľanový olej, ale aj samotné semienka, ktoré sú lesklé, tmavohnedé a majú tvar slzy, prospievajú zdraviu aj postave. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, minerály, vitamíny, najmä vitamín E, lignany, vlákninu, antioxidačné látky.

Názor odborníčky PhDr. Ľubice Trnkovej

Prečo ich jesť: Celé pomáhajú pri tráviacich problémoch, najmä pri zápche ako prírodné, nenávykové preháňadlo. Majú totiž priaznivý vplyv na hygienu hrubého čreva a udržanie probiotickej kultúry. Pomleté znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi, pomáhajú pri prevencii a liečbe rakoviny, zvýšeného krvného krvného tlaku, autoimuntných ochorení, podporujú imunitu.

Pomáhajú pri chudnutí, lebo vás skvelo zasýtia a znížia chuť do jedla. Účinkujú pri prevencii a liečbe cukrovky druhého typu. Pomáhajú pri chudnutí, lebo vás zasýtia a znížia chuť do jedla.

Ako na ne: Ak sa chcete zbaviť zápchy, nechajte celé semená odstáť niekoľko hodín vo vode. Nápoj pite postupne v priebehu dňa. Dobre chutia v šalátoch, omáčkach, domácom chlebe, v müsli s jogurtom. Viac živín z nich však dostanete, ak ich pomeliete. Dve polievkové lyžice denne sú dostatočná dávka, zohľadnite však príjem tuku v celkovom kalorickom príjme.

Semienka Chia


Výsledek obrázku pro chia semínka

Drobné semienka šalvie hispánskej sú asi najvýživnejšie na svete, hoci v našich zemepisných šírkach ešte nie sú také známe. Majú vysoký podiel vlákniny a bielkovín, vitamínu C, železa, horčíka, omega-3 mastných kyselín a antioxidantov. Obsahujú päťkrát viac vápnika ako mlieko, aj bróm, ktorý sa správa ako katalyzátor pri trávení vápnika v organizme.

Názor odborníčky PhDr. Ľubice Trnkovej

Prečo ich jesť: Majú výrazné antioxidačné účinky, pomáhajú pri prevencii Alzheimerovej choroby, zlepšujú pamäť a koncentráciu, znižujú hladinu cukru v krvi a riziko cukrovky, podporujú srdce a cievy, správnu funkciu pečene, obličiek, zlepšujú črevnú peristaltiku, podporujú detoxikáciu organizmu, dodávajú telu energiu.

 

Ako na ne: Celými semienkami si posypte šalát, jogurt, smoothie. Keďže nemajú žiadnu chuť, môžte ich pridávať do všetkých jedál. Dobré je nasucho ich opražiť a rozomlieť. Alebo si z nich spravte gél. Pripravíte ho tak, že semená zalejete vodou a necháte desať minút odstáť. Napučia a získajú želatínovú konzistenciu. Gél vydrží v chladničke niekoľko týždňov.

 

zdroj:http://www.pluska.sk/zena/zdravie/zdrave-siemienka-co-pomahaju-tekvicove-chia-ci-lanove.html

 

Koreniny


Oregano


Výsledek obrázku pro oregano

Ak milujete jeho vôňu, gratulujeme, dávajte si ho hoci aj do pudingu! Má štyrikrát viac antioxidantov ako čučoriedky a pravidelné dochucovanie oreganom sa podpisuje pod pomalší nástup starnutia. Za nenápadnými lístočkami a teplou, jemne horkou chuťou sa skrýva odborník na rakovinu, ktorý tromfne aj kurkumu! Zaručene funguje zápar ako protizápalové kloktadlo pri zápaloch hrdla a ďasien. Čaj z 1 ČL oregana a 2 dl vriacej vody utíši kŕče v bruchu.

Náš tip: Pridávajte do ťažšie stráviteľných jedál, oregano podporuje vylučovanie žlče a lepšie trávenie. Napadlo vám koreniť zvnútra toasty? Áno, oreganom.

Aníz


Výsledek obrázku pro aniz

Odplavuje únavu a nervozitu a nemusíte sŕkať práve anízový čaj! Pridajte štipku korenia rozdrvenú v prstoch do jogurtu a müsli. Aj pred rande je aníz to, čo by ste mali zaradiť do príprav. Malé množstvo požujte a na zápach z úst (akýkoľvek) môžete zabudnúť. V kombinácii s rascou a feniklom vás pol lyžičky zmesi 1 : 1 : 1 zbaví nadúvania.

Náš tip: „Štikútku“ zastavíte, ak prehltnete zopár semien anízu a zapijete vodou.

Kurkuma


Výsledek obrázku pro kurkuma

Okrem ohurovania krásne sfarbeným vývarom sa používa aj na odplavenie hlienov pri zápaloch dýchacích a neutíchajúcom kašli. Medicínu vyrobíte z jednoduchej zmesi med + kurkuma v pomere 1 : 1 a užívate čajovú lyžičku 4-krát denne. Ak sa dostanete k celému koreňu, vyrobte si pleťový odvar, ktorý lieči akné.

Náš tip: Keď spíte postojačky a ste duchom neprítomná, ajurvédsky lekár by vám naordinoval kurkumu. Dajte si indické karí!

Čilli


Výsledek obrázku pro chilli

Musí byť! Milovníci intenzívnych pocitov oceňujú jeho účinky na metabolizmus. Áno, zrýchľuje ho a zároveň potláča chuť do jedla. Čajová lyžička čili pokryje 1/3 dennej potreby vitamínu C a 10 percent dennej dávky vitamínu A. Kapsaicín zároveň zlepšuje prekrvenie, pomáha v boji s celulitídou a preventívne pôsobí aj proti migréne.

Náš tip: Keď páli viac, ako zákon káže, nesnažte sa pomôcť si tým, že ho zapijete, to oheň ešte zhorší. Zajedzte ho niečím sladkým.

Klinčeky


Výsledek obrázku pro klinceky

Tieto nerozkvitnuté púčiky aj 20-metrového stromu sú tabletkou proti bolesti zubov, o ktorej ste netušili, že ju máte. Keď vás zúbky prekvapia náhle, stačí klinček hneď vedľa boľavého zuba rozžuť a vmasírovať si ho jazykom do ďasna. Ak máte termín u zubára v nedohľadne, pripravte si tinktúru z 1 dl liehu a 10 klinčekov. Lúhujte 2 týždne a potom podľa potreby natierajte.

Náš tip: Pridávajte do jedál, ktoré chcete udržať dlhšie čerstvé. Je výborným konzervantom.

Rozmarín

Výsledek obrázku pro rozmarín

Voňavá bylinka, obľúbená korenina, ktorá v každom jedle bohatom na tuky podporí ich trávenie. Ak vetvičku prihodíte na uhlíky grilu, nielenže krásne zavonia, ale eliminuje aj karcinogénne látky z tuku, ktorý odkvapkáva pri grilovaní. Proti nízkemu tlaku je lepšie ako káva rozmarínové víno. Nechajte 15 g vetvičiek lúhovať vo víne 5 dní a doprajte si ho 8 centilitrov denne.

Náš tip: Pridajte rozmarín k zemiakom, tú chuť si zamilujete.

Bazalka


Výsledek obrázku pro bazalka

Čarodejnica, ktorá zatočí so všetkými druhmi kŕčov. Aj pri úprave si zachováva svoje liečivé vlastnosti, preto si ju povinne pustite do kuchyne aj do čajovej šálky. Už jedna šálka bazalkového čaju denne účinkuje dlhodobo ako prevencia kŕčov a proti nadmernej tvorbe črevných plynov. Upokojuje, zmierňuje nepokoj a nervozitu.

Náš tip: Do arómolampy pridajte 1 – 2 oleja kvapky bazalkového oleja a s chuťou do práce! Pomáha koncentrovať sa.

Kardamón


Výsledek obrázku pro kardamon

Keď ho požujete, vyčistí vám zuby a osvieži dych. Zmierni pálenie záhy z prekyslenia žalúdka a odoženie nevoľnosť po prejedení sa sladkým. Hoci ochladzuje, sú ním prepletené stovky príbehov Tisíc a jednej noci pre jeho afrodiziakálne účinky!

Náš tip: Chuť Orientu si môžete sprostredkovane dopriať, keď 1 ČL drveného kardamómu zmiešate s 250 g mletej kávy. Pripravujte, ako ste zvyknuté! 

Citrónová tráva


Výsledek obrázku pro citronová trava

Sušenú pridajte do čaju, keď vás trápi horúčka. Krásnu arómu a jej upokojujúce účinky v časoch uzávierok a „zúčtovaní“ najviac oceníte, keď ju zmiešate so zeleným čajom.

Náš tip: V zeleninových polievkach robí zázraky.

Škorica


Výsledek obrázku pro škorica

Obyčajná mletá vám zníži hladinu cholesterolu, upokojí zápaly v tráviacom trakte a pozabíja prebytočné baktérie a huby. Odporúča sa zvýšiť príjem škorice, keď máte sklon ku kandidózam. Naopak, znížiť jej konzumovanie (niekde radia, že úplne vylúčiť) by mali tehotné.

Náš tip: Posypte si kapučíno škoricou, hlavne v zime – zabudnete na studené ruky a nohy

Rasca


Výsledek obrázku pro rasca

Praobyčajná rasca? Aj tá oplýva liečivými účinkami. Odstraňuje žalúdočné a menštruačné kŕče, podporuje tvorbu materského mlieka. Pridávajte ju do jedál, z ktorých vás nadúva. Účinky sa vzájomne zneutralizujú.

Náš tip: Nezamieňajte si ju s rímskou rascou. Tá je oveľa výraznejšia, rovnako aj jej chuť a účinky. Preto je súčasťou korenia karí.

 

Zdroj :  http://eva.cas.sk/clanok/2787/zabudnite-na-lieky-neuverite-ake-liecive-ucinky-ma-tychto-12-vonavych-korenin

 

Niekoľko dobrých rád a pravidiel pri používaní korenia:

Skôr ako použijete celé korenie, najmä také, ktoré nakúpite vo väčšom množstve, preberte a odstráňte všetky stonky a nečistoty.

Všetky korenia nechávajte v dobre uzavretých nádobách alebo koreničkách na studenom a suchom mieste mimo dosahu slnečného svetla.

Mnoho receptov vyžaduje mleté korenia. Radšej než kupované práškové korenie, ktoré skoro stratia svoju chuť a vôňu, je vždy lepšie kúpiť korenia celé a pomlieť si ich, keď je potreba. V Indii sa používajú mlecie kamene, ale dobre sa na to hodí aj hmoždiar alebo elektrický mlynček. Vôňa a chuť čerstvo pomletého korenia je s kupovaným neporovnateľná.

Vyhnite sa obchodne vyrobenému karí a podobným koreniam. Tieto kupované zmesi karí, často zhotovené z korenia horšej akosti, dávajú vašej kuchyni nudnú jednotvárnosť. V Indii sú prakticky neznáme. Je ďaleko lepšie namiešať si svoje vlastné čerstvé zmesi korenia.

V recepte je občas požadovaná masalová pasta*. Môžete ju pripraviť tak, že spoločne nameliete predpísané druhy korenia a v mažiari ich potom paličkou rozotreté s niekoľkými kvapkami vody. Pastu potom môžete vypražiť asi minútu v ghí* alebo oleji, aby pustila svoju charakteristickú vôňu pred tým ako ju zmiešate s ostatnými prísadami

Skôr než začnete variť, prečítajte si pozorne recept a korenia, ktoré budete používať, si dopredu pripravte blízko variča. Neskôr vám nemusí zostať čas na to, aby ste prerušovali varenie a zháňali korenie a všetko sa vám môže medzitým spáliť.

Občas môžete jedno korenie nahradiť iným, ak nemáte potrebné. Korenie, ktoré nie je dostupné, môžete často aj vynechať a jedlo bude aj tak znamenité. Recepty uvádzajú niektoré možné náhrady alebo vynechania. Taktiež vám pomôže skúsenosť.

Aj keď sú sušené bylinky často takmer dva krát chuťovo a aromaticky výraznejšie ako čerstvé, používajte radšej čerstvé bylinky.

Zdroj: http://www.liecenie.info/liecive-koreniny/

 


rady a nápady | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014