Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Delenie nehnutelneho majetku pri rozvode.

Dobry den. Budem musiet manzela "vyplatit" z bytu/2.izb/, ktory bol povodne iba moj, avsak statny. Tento byt sme pocas manzelstva odkupili za sumu ktorej vyska bola rovnaka ako suma ktora bola investovana do bytu/3.izb./ktory dostal manzel darom a tym padom je iba jeho. Manzel je ochotny mi byt ponechat ak budem suhlasit s nizkou sumou vyzivneho na dieta.Vopred dakujem za odpoveď.

Vážená pani,

Je rozdiel medzi štátnym bytom a medzi bytom v osobnom vlastníctve. Pokiaľ ste ako manželia využili predkúpne právo na byt v zmysle zákona 183/1992 Z.z  tak ste ho nadobudli do BSM( bezpodielového spoluvlastníctva manželov ).

To v praxi znamená, že podlieha vysporiadaniu BSM v zmysle § 149 a § 150 zákona č. 40/1964 S.b. Občiansky zákonník citujem

Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

Túto problematiku som už riešil v predchádazjúcich odpovediach zverejnených na mojom blogu, ktoré by Vám mohli pomôcť.

Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014