Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Je duša vo svete alebo svet v duši?

Kto sa pustí do odpovedania na otázku "Čo je duša?" musí sa popasovať s množstvom slov, ktoré ľudia používajú na označovanie svojich rôznych predstáv o duši - duša, duch, myseľ, vedomie, subjekt, ego, astrálne telo... Ale pekne po poriadku.

Sú v podstate len tri možnosti. Buď existuje len telo a duša je len funkcia tela a s telom aj zaniká, alebo je duša od tela oddeliteľná, alebo, do tretice, existuje len duša a telo sa jej len sníva. Tí, čo pokladajú dušu za oddeliteľnú od tela si ju paradoxne zväčša predstavujú ako telo, lebo síce dušu pokladajú za niečo nemateriálne od tela úplne oddeliteľné, ale pritom aj to nemateriálne si predstavujú celkom materialisticky, ako niečo jemnohmotné, rozpriestranené i keď oku neviditeľné, niečo ako vzduch, ktorý má tvár, šaty, nechty a možno dokonca aj  (v prípade mužskej duše) penis. Na rozdiel od viditeľného tela, ktoré je smrteľné, lebo sa dá napr. rozsekať mečom, je toto vzduchové telo podľa takýchto predstáv nesmrteľné (lebo skúste mečom rozsekať vzduch).  Napriek zdanlivým duchovným názorom ide stále len o materializmus.  Až táto jemná matéria má podľa nich totiž myšlienky alebo city. Trochu, ale zasa nie veľmi sa od tohto duchovného materializmu odchyľujú ľudia, ktorých pracovne nazvime energetici, ktorí si predstavujú dušu ako energiu, ako život, ako hýbateľa, ktorý hýbe telom. Tu patria aj predstavy rôznych energetických a astrálnych tiel s pestrofarebnou aurou.
Medzi kvázi duchovných skrytých materialistov zaradzujeme aj tých čo sa dali inšpirovať Starým zákonom, kde je duša vzduchom, ktorý boh vdýchol do hliny a ktorý pri zomieraní človek vydýchne naposledy, alebo že je to krv, ktorú pri smrteľnom poranení človek vypustí do zeme (čomu veria Jehovisti odmietajúci transplantáciu krvi).
Pravý spiritualista, ktorý uznáva prvenstvo ducha pred hmotou, by si mal myšlienky predstavovať ako schopné existencie samy o sebe, bez materiálneho nositeľa, ako to robí už Nový zákon. Na počiatku bolo slovo, a duša nie je nič iné ako zbierka slov, ktorá je nezávislá na nejakom materiálnom nosiči. S takouto zaručene nemateriálnou predstavou o duši má ale väčšina ľudí problém. Duša podľa nich musí byť niečím v priestore, hoci aj menším ako telo. Podľa niektorých je duša čosi ako maličký človiečik, ktorých sídli v mozgu a cez nervy pilotuje celé telo. V ľudových rozprávkach zatvárajú vodníci duše utopených do hrnčekov, duše sú menšie ako telo, resp. sú natoľko stlačiteľné, že sa zmestia aj do hrnčeka a prípade potreby sa ako nafukovačka roztiahnu do požadovaného tvaru, ako to robí duch v rozprávke o Aladinovej lampe.

Do úplnej dokonalosti túto predstavu o duši ako niečom menšom než telo privádzajú tí, ktorí si dušu predstavujú menšiu ako atóm, resp. úplne bezrozmernú. Duša je jedným z elementárnych častíc, z ktorých sa skladá svet, pričom okrem materiálnych častíc - kvarkov, existujú ešte neobjavené častice - duše. Tieto častice sú nielen neobjavené, ale aj neobjaviteľné, pretože na rozdiel od ostatných častíc - objektov, ide o subjekty. Vie sa o nich len to, že istým spôsobom tieto subjekty zasahujú do objektívnych procesov, pretože keď subjekt pozoruje nejaké deje v kvantovej fyzike, výsledky sú iné, ako keď ich nepozoruje.

Protipólom k týmto miniturialistickým predstavám o duši sú predstavy, podľa ktorých duša objíma celý svet, obsahuje v sebe celý svet. Duša ako vedomie je obrazovkou, na ktorej sa celý svet premieta a mimo dušu žiaden svet neexistuje. Svet je len sen, ktorý sa nám sníva.
Niektorí tu ešte rozlišujú ego od duše, podľa toho koľko toho  objíma, pričom ego je podľa nich sebecké, lebo sa zameriava  len na niečo malé a ohraničené (na to svoje) a duša altruistická, lebo objíma celý svet.

z čítania filozofov | stály odkaz

Komentáre

  1. Výborná úvaha !!!
    Je vidieť, že ti tá dlhá prestávka v písaní veľmi pomohla. Dokonca mám podozrenie, že si bol na nejakom dlhodobom školení v akomsi ášráme u indických jogínov. Medzi rokmi 2013 a 2017 si ľudí na Slovensku zanedbával, nebolo tvojich úvah o existencii a vesmíre.
    Ale, to som chcel, či ten postreh, že aj duša ma penis, či to máš z vlastnej hlavy, alebo od indických jogínov. Prípadne mi napíš, či to máš patentované, alebo to môže používať aj bežný človek vo filozofovaní a blogovaní.
    To, že duše sa zmestia do hrnčekov, to som videl v jednom českom filme s tou jednou takou smiešnou českou herečkou.
    Ale dobre, že si to ľudom takto nepriamo pripomenul, lebo v tejto veci je na Slovensku mnoho nedorozumení: jedna mi minule tvrdila, že duša sa zmestí do 25 litrového kameňáka od kapusty. Tá ale bola z Kysúc, a vieš, akú majú Kysučania medzi spiritualistami reputáciu. Dúfam, že som neurazil, že nie si Kysučan.

    Som ešte chcel, že keď ty robíš filozofické prednášky, koľko berieš na hodinu?
    Zatiaľ dîky, opatruj sa. OK?
    publikované: 13.08.2017 07:25:45 | autor: Grigoriy (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ahoj,
    som rád, že sa ti článok páčil. Počas dlhej prestávky som prečítal veľa kníh od západných filozofov, podrobnejšie najmä Aristotelovu Metafyziku, Descartove Meditácie o prvej filozofii, Leibnizovu Monadológiu, Witgensteinov Traktát filozoficko-logický. Pravdu si mal ale skôr v komentároch k predchádzajúcim článkom, necítim sa zatiaľ, že by som mohol iných ľudí nejako poučovať či polepšovať, tento blog slúži len pre vyjasňovanie a usporiadavanie si myšlienok, k čomu mi pomáhajú trochu aj komentáre a hlavne vedomie, že to predsa len možno niekto bude čítať. Na prednášanie sú tieto úvahy píliš všeobecné, stokrát opočúvané, chcelo by to premyslieť konkrétnejšie témy, ako sa o nich snažíš písať napr. ty.
    Čo sa týka argumentu, že ak má duša tvár, potom by mala mať aj penis.... tento argument vznikol počas diskusie s kamarátom, kde sme vyšli z všeobecného presvedčenia, že duša má tvár, a začali sme uvažovať o detailoch tejto tváre, t.j. či má aj chlpy v nose, zuby.. ďalej, keď má duša zuby, či má aj kosti, nechty..skrátka nakoľko podrobne sa duša vlastne podobá na telo..a teda či má aj penis. Možno som o tom aj niekde čítal, ale som si uložil len do podvedomia. Patentované to nie je, môžeš to použiť.
    publikované: 13.08.2017 09:34:47 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014