Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Reakcia Ruska. Odpoveď Washingtonu, na ruské návrhy bezpečnostných záruk

14.2.2022....pán Putin, ruská verejnosť Vás pozná ako kresťana, zodpovedného ochrancu svojich detí a rodiny a ako úhlavného zástancu mieru, lebo z rozprávania svojich rodičov viete, čo znamenala vojna pre ľudí napr. vo Vašom rodnom Leningrade... preto Vás pán Putin prosím, zostaňte človekom...
Určite mi dáte za pravdu, že situácia vo vzťahoch Ruska a Ukrajiny je neprehľadná a každá zo strán sporu si ju vysvetľuje po svojom, pričom v Európe hrozí reálny vojnový konflikt. Prečo to zašlo až tak ďaleko ?  Možno, že čiastočne vysvetlenie nájdeme aj v správe ruskej agentúry TASS, ktorá bola zverejnená len pred chvíľou. Preklad časti z nej ponúkam v plnom znení.  

Citujem: „ MOSKVA, 14. február. /TASS/. Odpoveď Washingtonu na ruské návrhy bezpečnostných záruk nemôže Moskvu uspokojiť. Uviedol to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na stretnutí s prezidentom Vladimírom Putinom. "Reakcia USA pozostáva z dvoch častí. Prvá časť reaguje na naše tri kľúčové problémy, ktoré sme identifikovali: nerozširovanie NATO, nerozmiestnenie útočných zbraní, ktoré nás ohrozujú, a vo všeobecnosti návrat armád a vojensko-technickej konfigurácie v Európe do pozícií z roku 1997, kedy bol podpísaný Zakladajúci akt Rusko-NATO, v ktorom po prvý raz v tomto formáte zaznela úloha zabezpečiť nedeliteľnosť bezpečnosti,“ uviedol minister zahraničných vecí. "Odpoveď na tieto otázky je negatívna. Samozrejme, nemôže nás uspokojiť." V reakcii sa podľa Lavrova píše, že „predovšetkým je právo každého štátu vybrať si spojencov, vstúpiť do spojenectva, zmeniť svoje spojenectvo a o tom sa nediskutuje“. Ako minister zdôraznil, Moskva Washingtonu a ďalším západným partnerom pripomína, že toto právo, zakotvené už v prijatých dokumentoch na najvyššej úrovni, prostredníctvom OBSE a Rusko-NATO, je podmienené záväzkom neposilňovať svoju bezpečnosť na úkor bezpečnosti  iných štátov. "Druhým veľmi dôležitým bodom je, že žiadna krajina, žiadna skupina krajín, žiadna organizácia nemôže ovládnuť priestor OBSE. Žiaľ, sme svedkami pokusov našich kolegov z NATO a Európskej únie, kde si hľadajú cestu ako to nejakým spôsobom dosiahnuť, s tým aby  mohli určovať ďalší vývoj nášho kontinentu,“ zdôraznil Lavrov. Lavrov tiež uviedol, že ruský návrh odpovede na návrh Západu o bezpečnostných zárukách bol sformulovaný na 10 stranách.“ Koniec citátu.

Čo na záver ? Čo také zásadne sa stalo, že Rusko si fakticky po 25 rokoch spomenulo na existenciou dohôd, ktoré doteraz nespochybňovalo ? Rusko tvrdí, že ide len o vojenské cvičenie, prečo tam nie sú vojenskí pozorovatelia zo zahraničia ? Tiež by sa hodila odpoveď na otázku. Prečo pri anexii Krymu Ruskom, záväzok neposilňovať svoju bezpečnosť na úkor bezpečnosti  iných štátov nebol zo strany Ruska dodržaný ? Som len laik, ale podľa mňa podmienky, ktoré si Rusko stanovilo, citujem ... „ nerozširovanie NATO, nerozmiestnenie útočných zbraní, ktoré nás (Rusko) ohrozujú, a vo všeobecnosti návrat armád a vojensko-technickej konfigurácie v Európe do pozícií z roku 1997, kedy bol podpísaný Zakladajúci akt Rusko-NATO,“ ... už na prvý pohľad pripomínajú, neprofesionálnu právnickú kľučku. Toto musia vedieť aj samotní ruskí politici a preto sú si tiež iste vedomí, že tieto požiadavky sa v žiadnom právnom systéme nedajú splniť  - lebo niet takého stroja, ktorý by dokázal vrátiť históriu. Stojí Rusku zato, organizovať takéto rozsiahle a drahé vojenské cvičenie len preto aby niekoho strašilo ? Nechýbajú Rusom tie peniaze napr. v sociálnej sfére ? Možno, že po nejakom čase sa dozvieme aj skutočný dôvod tohto, mier ohrozujúceho, konania Ruska.

Spolu s vami chcem veriť, že pán Putin si na realizáciu svojich politických plánov nevyberie vojnu ale iný, civilizovanejší spôsob, hodný inteligentného človeka 3. tisícročia. Pripomínam, že pán Putin sa na verejnosti rád ukazuje ako kresťan, zodpovedný ochranca svojich detí a rodiny a úhlavný zástanca mieru, lebo z rozprávania svojich rodičov vie, čo znamenala vojna napr. v jeho rodnom Leningrade. Preto Vás pán Putin prosím, aj v tejto zložitej situácii, zostaňte predovšetkým človekom. Ďakujem. doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Reakcia ruska odpoveď Washingtonu
    Pán Kotulič,
    v histórii mlčiaca väčšina spôsobila niekoľko svetových tragédií. Preto musím nesúhlasiť s Vašimi názormi a videním sveta. Uvítal by som, ak by Ste sa niekedy vyjadrili k postojom vládcov od nás na západ alebo za oceánom. Potom by sme možno dostali komplexný názor. Samozrejme Vaše presvedčenie Vám nikto neberie určite má svoje príčiny formovania.
    Ale mám osobný dojem, že predkladáte len jednostranné fakty, tých je dosť v mainstreame každý deň.
    Nechcem sa Vás dotknúť,ale som presvedčený, že takto by sa vyjadrili mnohí kolegovia.
    publikované: 17.02.2022 21:13:37 | autor: Dubeň (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ruské návrhy bezpečnostných záruk
    Pán Dubeň.
    ďakujem za názor ale odporúčam vám čítať viac mojich blogov napr. tento http://doko.blog.portal.sk/detail-skutocne-potrebujeme-dalsiu-bezpecnostnu-dohodu-s-usa--.html?a=d4aa71d8bb224d733da524fac057b796
    publikované: 18.02.2022 08:52:20 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. V texte Základajúceho aktu je ale aj táto veta: (v ruštine aj slovenčine)
    Сохраняя потенциал для выполнения обязательств по Вашингтонскому договору, НАТО расширила и будет далее расширять свои политические функции и приступила к новым миссиям в сфере миротворчества и урегулирования кризисов в поддержку Организации Объединенных Наций (ООН) и Организации по безопасности и сотрудничеству в Европе (ОБСЕ), как в Боснии и Герцеговине, чтобы ответить на новые вызовы безопасности в тесном взаимодействии с другими странами и международными организациями
    Udržiavajúc si schopnosť plniť záväzky Washingtonskej zmluvy, NATO rozšírilo a bude pokračovať v rozširovaní svojich politických funkcií a pustí sa do nových mierových misií a misií krízového manažmentu na podporu Organizácie Spojených národov (OSN), Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a v Bosne a Hercegovine, aby tak reagovalo na nové bezpečnostné výzvy a to v úzkej spolupráci s inými krajinami a medzinárodnými organizáciami. Plný text dokumentu je na
    https://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_25468.htm

    P.S.Nie som obdivovateľom ani USA ani Ruska, ale prieči sa mi, ak sa politické spory v 3. tisícročí riešia vojnou a nie diplomatickými jednaniami. Vo vojne totiž málokedy trpia politici, ktorí ju vyvolali, ale vždy trpia nevinní ľudia.
    publikované: 23.02.2022 19:55:03 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Jozef, toto si chcel ? ..."Rusko o 5:00 SEČ spustilo vojenskú ofenzívu na Ukrajinu.
    útočí na Ukrajinu z východu, Krymu i Bieloruska...." Úbohý to národ ruský, ktorý má takého prezidenta.
    publikované: 24.02.2022 09:02:33 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014