Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zaslúžim

Zaslúžim si veselý život plný lásky a srandy a na šálku po káve treba veľa umytí, aby nesmrdela po čaji.

Pokiaľ nespím v cudzej posteli, moje rána sú jedno ako druhé. Vtáčiky mi pištia nad hlavou, vo vzduchu počuť prvú električku, ktorá je vlastne trolejbus a všade je veľa svetla. Omráčene zídem dole, polospiaco zapnem kanvicu, vyberiem dve šálky jednu na kávu a jednu na čaj. Keď tam stojím na jednej nohe opretá o kuchynskú linku vždy ma napadne, že šálka na kávu je iba šálka na kávu a šálka na čaj je iba šálka na čaj. Keby to bolo inak, nechutilo by to rovnako a niečo by nebolo v poriadku. Chuť by nebola v poriadku. Vôňa by nebola v poriadku. Môj ranný rituál by nebol v poriadku.

Teraz v teplom počasí sa presuniem na terasu, čítam, popíjam kávu a vychutnávam zvuk prebúdzajúcej sa Bratislavy. Aj dnes som sa zobudila vo vlastnej posteli a ráno vyzeralo nejako takto. Prečítala som si svoje obľúbené stránky, urobila Matkinov test a usmievala nad výsledkom: „... zaslúžim si veselý život plný lásky a srandy...“ Aby som na to prišla, musela som prečítať všetky knihy od Matkina a urobiť si ranný test. Tá myšlienka ma pobavila.

Hompáľala som nohami na hojdačke, pozerala na svoju utešujúcu kvitnúcu pidi záhradku a spomenula si na mail, ktorý som dostala v utorok. Deň predtým som viedla pre mňa zaujímavú príjemnú diskusiu s nejakým veľmi chytrým čitateľom, kde sme sa bavili o písaní, dôvodoch, podnetoch, univerzálnosti, súdení, odsúdení, jednoducho o živote. V rámci diskusie som uviedla dôvody prečo píšem na web. Napísala som „je zábavné a inšpirujúce vidieť reakcie ľudí a vidieť, že niektoré veci sa nezmenia tak rýchlo, je zábavne vidieť ako ľudia rýchlo odsúdia a je neuveriteľné a pre mňa veľmi potešujúce vidieť, že niekto rieši podobné sračky ako ja...“  

V utorok som dostala mail. Bol postavený na slovku „zábavné“. Nevidím na slovku „zábavne“ nič dehonestujúce. Skôr vo mne vyvoláva taký ten klaunovský smútok.  Rozmýšľala som, či ho mám uverejniť. Niečo tak hrozné o sebe som asi nikdy nečítala. Úplne cudzí človek, ktorý sa deň predtým tvári ako „kamarát“ vás súdi, takým spôsobom, že len neveriacky pozeráte na monitor a uvedomujete si, že niektoré veci sa naozaj nikdy nezmenia. Nechápavo krútite hlavou a pýtate sa prečo. Prečo to ľudia robia. Prečo súdia, aj keď to honosne volajú, že robia úsudky. Podľa nich je súdenie spojené s vyslovovaním rozsudku a ukladaním trestu, ale popisovanie osoby, alebo nejakého stavu bez dôvodu je robenie úsudkov. Čistá hra so slovíčkami. Prečo súdia, aby sa vám vzápätí ospravedlnili a o deň neskôr vyriekli iný súd...

Vyvolalo to vo mne veľký smútok. Tá strata dôvery, to sklamanie, to vymenenie šálok a použitie pôvodnej šálky na kávu zmenilo chuť čaju. Rozmýšľam, či keď sa poriadne umyje, stratí sa pachuť. Koľko umytí bude treba, aby opäť voňala šálka na kávu po káve a šálka na čaj po čaji.

Myslela som si, že písanie ma web má zmysel, že možno tam niekto niečo nájde pre seba, že to možno niekoho poteší, že si bude aspoň na chvíľu pripadať normálnejšie, keď bude vedieť, že v tom nie je sám, že ja dostanem iný uhoľ pohľadu na vec, ktorá mi práve prejde hlavou a tak. Stále si myslím, že písanie má zmysel, ale zároveň si kladiem otázku za akú cenu? Za cenu vlastného ubližovania? To je čistý masochizmus a ja sa mám rada.

Ja neviem ako to majú iní, ale pre mňa písanie o mojich slabostiach, pokleskoch, smútku nie je otázkou vlastného exhibicionizmu, skôr triedenie chaotických myšlienok a ich ukladanie na papier, ktoré zdieľam. Nečakám za to vďaku ani pochvalu, aj keď pripúšťam, že poteší. Čakám skôr interakciu, iný pohľad, názor, ale bez toho, že by mi niekto ubližoval.

Viem, že je zopár čitateľov, ktorí ma radi čítajú, viem, že je zopár, ktorí ma nemusia a tak je to úplne v poriadku.

Napriek tomu poprosím, aby tých čo ma nemusia, a napriek tomu ma čítajú, nech ma neriešia. Nech vyslovujú svoje názory, nech sú vecní, nech kritizujú, ale neriešia, a keď sa predsa len rozhodnú riešiť mňa, nech poriešia sami seba v prvom rade.

Lebo ako mi vyšlo v rannom teste „zaslúžim si veselý život plný lásky a srandy...“

A na šálku po káve treba veľa umytí, aby nesmrdela po čaji.

Viem to z vlastnej skúsenosti.

 

 


o ničom | stály odkaz

Komentáre

  1. ale pre mňa písanie o mojich slabostiach, pokleskoch, smútku nie je otázkou vlastného exhibicionizmu, skôr triedenie chaotických myšlienok a ich ukladanie na papier, ktoré zdieľam
    práve tak :)
    publikované: 21.05.2009 10:49:50 | autor: eleanoRigby (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nerob si z toho hlavu
    agresia mnohých ľudí je postavená na veľmi vysokej úrovni a keďže nič nejde skladovať na veky, tak ju ventulujú spôsobom, ktorý je iným ľuďom cudzí ...

    to chce prejsť bez povišimnutia
    i keď to asi nejde, čo?

    tak o tom niečo pekné napíš

    to vieš! :)

    publikované: 21.05.2009 10:59:51 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ibidem eleanoRigby
    plus ja to čítam preto aby so videla zdkadlo, aby som príjmala myšlienky druhého a naučila sa ich rešpektovať. ničím čo pochádza z úprimnosti (zas to slovo čo nemusíš :) neopovrhujem.
    publikované: 21.05.2009 11:11:29 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Vesper...
    "vo vzduchu počuť prvú električku, ktorá je vlastne trolejbus"... tak týmto si ma dorazila... (((-:
    To len tak na okraj, mimo témy.
    Onô, púšťať si všeobecne ľudí príliš k telu je háklivá záležitosť. Ale z takých mailov si netreba robiť ťažkú hlavu.
    publikované: 21.05.2009 11:23:49 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  5. iba tak
    ja som uz davno pochopil ze ludi nezmenis su aky su Je len skoda casu a vlastnej energie sa s tym zaoberat, vypusti to a ich z hlavy a nechaj ich zit ako chcu L.
    publikované: 21.05.2009 12:06:04 | autor: luboS (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Smrdím?
    "pre mňa veľmi potešujúce vidieť, že niekto rieši podobné sračky ako ja...“ ..:)))
    Neviem prečo ľudia súdia, ale súdia! Dokonca, niekedy si k tomu zavoľajú sudcu.U nás je vzorom sudcu rabin, ha? Klamať, klamať, klamať!
    "Myslela som si, že písanie ma web má zmysel, že možno tam niekto niečo nájde pre seba..." Nie si práve ty, tá ktorá to má nájsť pre seba?
    Vesper, voniaš kávou, čajom a... ženou.
    publikované: 21.05.2009 12:08:15 | autor: poleno (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Písanie na web
    o vlastných slabostiach, pokleskoch, smútku... má svoje úskalia.
    Každý, kto na webe obnaží svoj vnútorný svet, robí záslužnú, ale riskantnú vec.
    V interakcii bloger-čitateľ hrozia zranenia, s tým by mal bloger pri vstupe na web počítať.
    Príčinou zranení môže byť práve tak necitlivosť čitateľov ako precitlivenosť blogera a nepresné pochopenie obsahu a úmyslov komentárov.
    publikované: 21.05.2009 12:21:01 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  8. blog
    je veru poriadna zrkadlova sustava, niekedy je to jednoduche zrkadielko, niekedy je to zrkadlovy fotacik, niekedy je to dalekohlad, alebo mikroskop. optika sa meni a transformuje podla toho, kto aky nastroj zoberie do ruk a aku vlastnu optiku prida navyse.
    zelam krasny dnik :)
    publikované: 21.05.2009 12:34:21 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. heh,
    som zistila ze som Matkin! Dik za link, rano som sa naozaj srdecne prvykrat dnes pri teste zasmiala...:)
    publikované: 21.05.2009 13:06:24 | autor: M.E.Mamka (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. hura,
    aj ja si zasluzim veselý život plný lásky a srandy, uf, to mi odlahlo:-) len ty pekne pis,ta trolejbusova elektricka je uchvatna,ale vsak nielen ta,sustred sa na fanusikov a nezatracuj a ani neplac z kritikov.mna trebars kritika vzdy az uchylne vzrusovala-tolko som sa z nej dozvedela:-)niekedy ma aj nastvala,aj rozplakala,ale zaplatpanboh za nu.pre co ale nemam pochopenie je zlomyselnost a umysel ublizit.to nie je pekne,ked ludia robia,ale paradoxne i z toho sa da nieco vytazit.umyvaj,umyvaj,bude dobre,neboj:-)
    publikované: 21.05.2009 14:26:56 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  11. vysvetlenie - trolejbusova elektricka
    vidim droty a napadne ma elektricka (po nasej ulici prechadzaju elektricky, v skutocnosti su to trolejbusy)

    takze ked som to napisala klasicky som to pomenovala elektricka a vzapati som si uvedomila, ze je to trolejbus

    mohla som to zmenit, ale... snad mi bude odpustene :)
    publikované: 21.05.2009 14:41:32 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  12. aj ja si zaslúžim...
    aj keď som mala menej o bod ako ty :-))) a to som Matkina ani nečitla,...ho obchádzam, neviem prečo...
    mám snahu po dobrých súdoch, netajím,...ale nakoniec, čo z toho? nič si za to "nekúpim",..ľudia nie sú zlí, len niektorých nemusím,..a teba vesper môžem, hlavne keď viem, že sa necháš mnou nakaziť :-))))) O_ô
    publikované: 21.05.2009 14:58:40 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  13. a ešte som zabudla, že ten biely sex môžem
    hlavne v noci, starý žiarli ako ďas, frle mi furt, tak keby náhodou niekto, nech ma poľutuje :-)))))))))) O_ô
    publikované: 21.05.2009 15:01:01 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Vesper
    Dnes výnimočne súhlasím s Račanom , písanie na verejnosti má svoje úskalia , nedá sa vyhnúť zraneniam, ani zlým úmyslom niektorých ľudí,
    ale aj to má svoje výhody, človek aspoň podľa reakcie vie s kým má tú česť :-) . Ja určite nepatrím medzi tých silných bojovníkov a práve preto štvú ma napríklad aj zákony, ktoré až príliš zakazujú slobodu vyjadrovania sa, lebo podľa mňa to dáva priestor prefíkaným zlomyseľným ľuďom ubližovať od chrbta , pod rúškom niečoho a tak majú ešte väčší priestor ubližovať tým nebranným naivným ľuďom ...
    publikované: 21.05.2009 15:16:36 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. who is the best
    a ten isto aj mas...:-)) i ked matkin nie je podla mna mega psycholog a dvakrat ho velmi "nemusim"...ked som si precital tvoj clanok, zacal som uvazovat nad tym, preco som vlastne zacal ja pisat na blog, nikdy som nesledoval uverejnovaním to, ze niekomu tym pomozem, alebo rozveselim, ak sa tak stalo, som rad...ale pravdu povediac, je to vsetko asi môj exhibicionizmus a provokacia...a problem dobrych a zlych ludi je nikdy nekonciaci a nikdy nemiznuci...dnes ta moze aj vlasatny kamarát vychvalit do nebesies a na druhy den ta dokopat na chodinku...je to kruta realita,ale je to tak...len dufam, ze to nedospeje do takeho stadia, ze si budeme mýliť strelbu s podanim ruky, tak ako si si ty v tvojom, v danej chvili, adekvatnom rozpolozeni zamenila jednu salku za druhu
    publikované: 21.05.2009 15:57:06 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Chalan
    Exhibicionizmus a provokácia sú rovnako legitímne dôvody pre blogovanie ako zámer pomôcť sebe a/alebo iným.
    Podstatné je, čo sa objaví na blogu, akú to má hodnotu, akú odozvu to vyvolá.
    publikované: 21.05.2009 16:25:17 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Vesper,
    nic nemen,trolejbusova elektricka je super presne kvoli tomu sposobu ako sa nou stala,som ta aj z takeho dacoho podozrievala-vsak co,droty ako droty:-)
    Derechura,tak ja sa hlasim a lutujem ta:-)))
    publikované: 21.05.2009 16:32:44 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Staropramen ma terazky taky sud, co sa sam za hodinu vychladi na 6 stupnov severnej sirky
    a vydrzi studeny par hodin.Tak neviem co Ty na to. Podla mna celkom kuuul.
    Ziadna pipa,ziadna chladnicka, ziadne salky nemusis spinit-len otocis cudlik, za hodinu vytiahnes taky pipasar z toho suda a pijes.....
    Teda... a ked mas k tomu este tu terasu, tak....
    ..a aky to mas vlastne problem? :-)
    publikované: 21.05.2009 16:40:16 | autor: motorkar (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. zaslúžiš vesper :)
    ako každý na tomto svete...občas nemám slov, čo ukázať, ponúknuť, čím potešiť...moje slová sa mi zdajú byť zbytočné, nevítané, prázdne...kým ťa však teší písanie na blogu, tak sa mu venuj a výčitky, "dobré" rady zváž, a potom vráť, no nie je nutné, aby si sa podľa nich bezpodmienečne riadila :)

    krajší deň Ti želám ;)
    publikované: 21.05.2009 16:56:00 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  20. ...aj keď
    to zrkadlo, zvažovanie občas veľmi bolí, a tiež nie je nutné...
    publikované: 21.05.2009 16:58:15 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Nech máš život plný lásky a srandy
    možno závisí aj od toho, kto to píše a číta a či je, alebo nie je zaťažený skúsenosťami. Napísaný názor nemusí byť kritikou. A ak to čítajúci za kritiku zoberie, mal by aj pouvažovať, čo viedlo dotyčného k vyjadreniu takéhoto názoru. Mňa kritika posúva dopredu, pochlebovanie ma brzdí.
    publikované: 21.05.2009 18:12:08 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  22. dakujem za vyjadrenie nazoru a navstevu :)
    kritike sa nebranim, ale ublizovat si nenecham, ja nie som android

    aj vyjadrenie kritickeho nazoru ma mat svoje pravidla, obvzlast pokial by malo byt pisane s dobrym umyslom...

    a ano, som precitlivela, precitlivela na elementarnu slusnost a osoba, ktorej sa to tyka, vie o com pisem, viac nemam potrebu sa k tomu vyjadrit

    O_ô

    dere - ten biely sex je pliaga (6 kremesov dnes v noci) :)
    motorkar - kupim sudok a nem problem :)

    pekny den vsetkym a dakujem :)
    publikované: 22.05.2009 06:12:05 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  23. „... nech ma neriešia, ... nech poriešia sami seba v prvom rade“
    Vždy, všade a každý rieši súbežne sám seba aj iných, inak to nie je ani na blogu.
    Bloger tak činí vo svojom článku, čitateľ vo svojej mysli/v komentári/v odkaze/v maili.
    Otázka „Čo riešim skôr, seba alebo iných?“ je o tom istom ako „Čo bolo skôr, sliepka alebo vajce?“
    publikované: 22.05.2009 08:47:44 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Vesper precitlivelá
    výlučne na elementárnu slušnosť? Hm...
    publikované: 22.05.2009 08:55:55 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014