Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lukerija vs. DSS

Tomu asi neuveríte...
Opička Lukerija z jedného moskovského divadla si pred rokom za prítomnosti svojej cvičiteľky a deviatich finančných expertov vybrala osem z 30 kociek reprezentujúcich ponuku akcií na burze. Medzi ne bol rozdelený virtuálny milión rubľov. Ďalších dvanásť mesiacov redaktori časopisu (Finans) sledovali, ako sa darí opičkiným „investíciám“ na moskovských burzách RTS a MMVB.

Zatiaľ čo burzové indexy v období medzi 15. decembrom 2008 a 15. decembrom 2009 vzrástli o 107, respektíve o 103 percent, Lukeriin balík akcií sa zhodnotil o celých 194 percent. Opičku dokázalo prekonať len 18 z 312 investičných fondov, čiže zvieratko dokázalo obohrať 94 percent hráčov na burze.



Pred rokmi sa takýto experiment realizoval aj v Spojených štátoch, s podobným výsledkom. Opica sa ukázala múdrejšia ako 70 percent investorov.

Zdroj: Opička tromfla finančníkov

To už nemôže byť náhoda, keď to dokázali dve opičky ;-P Obe by totiž zľahka "prechcali" aj slovenských vraj expertov pracujúcich v DSS (cháp ako tunelárov, viac podrobností možno v niektorom ďalšom z mojich článkov). Takže ako si stála tá moja DSS vo vyššie spomínanom období? Pre doplnenie uvádzam, že mám rastový fond - VÚB Generali Profit.



15.12.2008 Hodnota dôchodkovej jednotky 0,034389 Eur.

15.12.2009 Hodnota dôchodkovej jednotky 0,034977 Eur.

Zhodnotené o 1,709849%.

PS. Že môj účet v DSS je v strate (viac som na účet zo svojej mzdy odoslal ako tam v tejto chvíli mám) sa rozpisovať radšej nebudem. Je tomu tak prakticky nepretržite od založenia tohto druhu "sporenia", kríza nekríza...

Ekonomika | stály odkaz

Komentáre

  1. nie je
    najlepšie, že tvoje investície v Profite boli vložené do a.s., ktoré momentálne neprofitujú, ale asi stagnujú. Ja som doteraz síce nezbohatla, ale ani nestrácam. okrem toho, je veľmi zlá doba a krátky čas, aby si mohol zbohatnúť. 2005 až 2007 rok boli len rozbehové na pokrytie vložených nákladov. Každá firma chce zarábať, ale myslím si, že DSS nemôžu byť tunelármi
    publikované: 02.02.2010 18:01:55 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vasilisa26
    vsetko vysvetlim nabuduce ;-)
    publikované: 02.02.2010 18:46:37 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Že
    ani prvý pilier nevydrží nápor poklesu práceschopných je jasné každému.
    K tomu druhému .Mohol by si to porovnať s tým čílskym systémom? Ako to tam beží?
    Osobne si myslím, že riešenie nie je akciových trhoch a profitovaní na nich. Tam sa tie peniaze môžu ľahko stratiť.
    Ak nebude detí -ludí schopných produkovať, dôchodok nebude.
    Robme deti! Pravdepodobnosť, že nám pomôžu v starobe chorobe je pomerne velká.
    publikované: 03.02.2010 20:06:42 | autor: S (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. s
    nie riešenie, ale dôsledok toho, že Krija nemal tento rok nárast.
    A aj podľa mňa bude pravda to, čo tvrdíš- klesá populácia, dôchodky z prvého piliera nebudú dostatočne vysoké mať byť z akého balíka
    publikované: 03.02.2010 21:05:36 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. hmm
    vezmime si Bidena, ked sa vyjadril ze americko je v ohrozeni...hm..tu je link v akom..
    http://www.usdebtclock.org/
    ..ekonomika takej ameriky je 20 %stat a ostane vsetko patri sukromnictvu, takze ako sukromnik piska, tak stat skace..spocitajte si to, porozmyslajte..okrem ineho dlhopisy v rukach cinanov a teraz to medzi cinanmi a amerokou iskri..nizky kurz dolara zachrani? ...prilaka trh? bohvie..vyse desatpercentna nezamestnanost, s ktorou rastie zlocinnosti a podvodnictvo...takisto vysla zaujimava sprava OSN o korupcii, ktora presahuje mnoho trilionov rocne....?!
    dnesny svet/ekonomika stoji na korupcii a na sukronom vlastnictve a z prace ludi a z dani...dokedy, bohvie budeme driet a platit dane..
    publikované: 03.02.2010 21:42:33 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ste taki netrpezlivi ;-)
    tak to napisem teraz sem. na uvod musim napisat, ze toto nespomenul nikto, len par ceskych ekonomov, zial mena si uz nepamatam. oni svojho casu tvrdili, ze starnuca populacia je zdrojom bohatstva. teraz nemam namysli iba skusenosti starsich, zivotne, duchovne a pod. zamyslite sa nad tym, co tu z casti tvrdite, ale prosim vas viac do hlbky...

    mozete postavit aj 100 pilierov a nepomoze to. ekonomika vzdy stoji na tych produktivnych (mladsich). ak ti nebudu produkovat a to bez ohladu na ich pocet v buducnosti, tak starym ludom (dochodcom) budu tie nasetrene peniaze na nic. zozerie ich inflacia ako vietor dvere od hajzla. pre blizsi pohlad na tuto problematiku tvorby realnych hodnot vo vztahu k peniazom si precitajte moj clanok pojednanie o zlodejine. vdaka technologickemu pokroku a rastu produktivity prace sa to da zvladnut, lenze pre elitu tu vyvstava jeden problem...

    ekonomika so starnucou populaciou ma tendenciu uzatvarat sa. chapeme sa, dufam? opakom su krajiny postkomunistickeho bloku a exportne zamerane krajiny ako nemecko, alebo cina (posledne menovane maju sice vlastny trh velky, ale vyrabaju nepomerne viac ako v skutocnosti potrebuju).

    ziadny slovensky ekonomicky trotel nepovedal pri zavadzani nasej vraj reformy, ze dochodca (je to slusna masa ludi uz dnes - cca 1 000 000) je hlavne spotrebitel. kupuje to, co mladsi vyrobia.

    nedavno som sa tusim tu bavil na tuto temu s cokomilkou. neviem uz si nepamatam. podstata je v tom, ze na akciove trhy smeruju peniaze, ktore v ekonomike nemaju co robit (vid grafy v clanku 15. august 1971). su to vsetko inflacne peniaze. takze pre slovaka to bude vyhodne iba vtedy ak v krajinach kam investuju ti nasi vraj odbornici budu navysovat neustale ponuku penazi, ale zaroven u nas musi byt velmi nizka inflacia, alebo ziadna. a to sa da docielit opat iba vdaka mladsim produkujucim ludom a iba tu na slovensku.

    este to trochu doplnim. tu nahovorili mladym ludom, ze je hlupe pracovat na dochodky sucasnych slovenskych dochodcov. ich casto tazko zarobene peniaze ale smeruju na akciove trhy v zahranici, kde agenti DSSiek dostavaju za nasu pracu bezcenne papiere. tieto nase peniaze koncia kazdy mesiac na uctoch zahranicnych dochodcov. svojho casu o tom pojednaval clanok na blistoch, je vela hodin a nechce sa mi ho teraz hladat. v skratke-slovakovi smrdi slovensky dochodca, ale americky nie. dokonca sa da s kludnym svedomim povedat, ze nam "smrdia" vlastny rodicia :-(

    prv ako fico znizil poplatok za vedenie dochodkoveho fondu islo na tomto poplatku vsetkym DSSkam cca 50 000 000 SKK mesacne. toto si dokazete spocitat aj sami a, ze tato suma bude vdaka rastucim mzdam neustale stupat si mozte byt tiez isty.

    podla odhadov spoluautora reformy martina thomaya sa naklady na reformu mozu vysplhat od 600 mld skk az na 2 biliony skk. kvoli tomu, aby tento system nepadol na hubu hned na zaciatku predali dzurindovci SPP. z tejto sumy slo na d. reformu cca 70 mld. skk. dalsich 30 mld. pribudlo po privatizacii SE. tychto cca 100 mld. skk bolo pouzitych na vykrytie schodku v socialnej poistovni. tieto peniaze sa uz ale minuli a to do posledneho centa.

    zostava teda uz len niekolko moznosti, zacat opat privatizovat statny majetok, zvysit dane a odvody, alebo stimulovat obcanov k vyssej produkcii, cim sme opat na zaciatku - otvorena ekonomika a tym padom to uz opat nemame vo vlastnych rukach.

    pomali sa dostavame k prirovnaniu k chilskemu modelu. hned v uvode treba spomenut, ze kanikovci predali slovakom zdochynajucu mrcinu! chilsky model zacal mat problemy okolo roku 2000, cize v case, ked isla do dochodku prva skupina sporiacich si buducich dochodcov, co bolo cca po 20 tich rokoch od zavedenia viacpilieroveho modelu.

    kratky citat:

    "Príklad z praxe v denníku New York Times z roku 2005: Dagoberto Sáez, ktorý 24 rokov pravidelne odvádzal platby na svoj DSSkový účet, sa rozhodol odísť do dôchodku. Svoju kariéru zavŕšil na čílske pomery slušným mesačným platom 950 USD. Kým kolegovia v priebežnom systéme by s jeho platom odchádzali s mesačným dôchodkom okolo 700 USD, jemu poistný trh vygeneroval doživotnú mesačnú rentu v hodnote 315 USD. Stále viac ako štátom určené dôchodkové minimum, ale predsa ďaleko za jeho očakávaniami. Dagoberto mal vlastne smolu: mohol porovnávať. Keby bol priebežný systém zrušený úplne, určite by mu 315 USD mesačne stačilo ku šťastiu… "

    http://www.nytimes.com/2005/01/27/business/worldbusiness/27pension.html?_r=2&pagewanted=1&oref=slogin&adxnnlx=1221555622-pRccJ3m4%20Q7aYi7uizc/sQ

    preto vravim, ze to je tunel ako prase!
    publikované: 03.02.2010 23:28:38 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. a, ze elita vie presne o com teraz tocim...
    tak sa to snazi riesit za pomoci imigracie do krajin europy.
    publikované: 03.02.2010 23:38:02 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. preco anglistina?
    viem ze tu to nepatri lenze na -"zozname zrusili diskuziu a prihlasovanie je v angline ?neviem dovod _
    publikované: 30.04.2011 06:33:15 | autor: vierona (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014