Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Najdôležitejšia otázka

Mala som divnú neutrálnu náladu, tak snáď sa bude ľúbiť...
"Si pripravený na smrť?" otázka sa mi rozozvučala v hlave. Mal som strach otvoriť ústa. Čo som mal povedať? Posledná otázka akú dostanete vo vašom živote si zasluhuje tú najlepšiu odpoveď. Nebol som pripravený na život a aj tak som žil, nebola to voľba. Je snáď toto voľba? Nie. Ak poviem áno, zomriem. Ak poviem nie, zomriem tiež. A budem vôbec niekomu chýbať? Ostane po mne niečo? Alebo to len bude preplnená izba s vecami, ktoré už nebude mať, kto používať, kniha so záložkou, ktorá nebude dočítaná? Naozaj tak skončím? Toľko otázok a ja mám odpovedať na tú najhlúpejšiu. Či som pripravený. Ak by som zomieral na rakovinu a mal pól roka života, nebol by som pripravený. Zomrel by som v tej chváli ako by mi zistili chorobu. Ak by ma cestou domov z práce zrazilo auto a zomrel by som na mieste ani by som nezistil, že nie som pripravený. A ak aj by som sa zabil sám, tiež by som nebol pripravený. Tak čo za hlúpu otázku mi to kladiete?
Takže moja posledná odpoveď budem aspoň pravdivá.
"Na to nebudem pripravený nikdy."

Básne | stály odkaz

Komentáre

  1. Zbytočná záťaž
    nazdar Promisingwriter/ka, ako u psychologičky, bola si? - ps: Zmazala si svoj [Čo o mne neviete....] článok, hm, chápem... takto je to lepšie/ ľahšie.
    publikované: 27.03.2013 09:27:31 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Robertin, tu je odpoveď len pre teba :))
    Chcela som to nechať, kvôli tvojmu komentu, ale keď som to zmazala tak nejak sa mi uľavilo. U psychologičky bolo celkom fajn, bola taká milá a optimistická, ale bolo to zvláštne opisovať jej až do hĺbky tie pocity. Som ale rada, že to riešim. Nepriznala som sa so všetkými myšlienkami keďže sa mi len raz stalo to s tou smrťou a už sa to neopakovalo a keď sa v myšlienkach uberám týmto smerom tak sa vždy zháčim. Takže sa až tak nebojím a asi ešte nie som pripravená sa s týmto niekomu zveriť. Asi len anonymne. Ale je fajn, že aspoň tu, na blogu ma všetci chápete, dodáva mi to silu. A tiež nádej...
    publikované: 27.03.2013 12:52:22 | autor: promisingwriter (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Robentin, tu je odpoveď len pre teba :))
    Chcela som to nechať, kvôli tvojmu komentu, ale keď som to zmazala tak nejak sa mi uľavilo. U psychologičky bolo celkom fajn, bola taká milá a optimistická, ale bolo to zvláštne opisovať jej až do hĺbky tie pocity. Som ale rada, že to riešim. Nepriznala som sa so všetkými myšlienkami keďže sa mi len raz stalo to s tou smrťou a už sa to neopakovalo a keď sa v myšlienkach uberám týmto smerom tak sa vždy zháčim. Takže sa až tak nebojím a asi ešte nie som pripravená sa s týmto niekomu zveriť. Asi len anonymne. Ale je fajn, že aspoň tu, na blogu ma všetci chápete, dodáva mi to silu. A tiež nádej...
    publikované: 27.03.2013 12:54:15 | autor: promisingwriter (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Tu na blogu ma všetci...
    Teraz, keď sa už až tak nebojíš, môžeš nám povedať niečo o tej havárii ktorej si bola svedkom? O tom zážitku? Čo sa vlastne stalo? Čo to bolo čo Ťa tak vzalo? Zomlelo niekoho na fašírku? - ps: Kedy máš ďalšie sedenie?
    publikované: 28.03.2013 01:21:15 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Fúha...
    Nejako ťa to veľmi zaujalo. Ale v pohode. Ďalšie sedenie mám za mesiac, aby sme videli, či sa po nejakých zmenách v mojom dennom režime niečo zlepší. Snažíme sa prísť na to, čo tie depresie privoláva, ale ,môže to byť aj tak, že to nemá nijaký konkrétny spúšťač. A k tej havárii ... bola to havária autobusu a z mojej rodiny sa nezranil nikto, ale niektorí ľudia boli zranení vážnejšie ... sklo v chrbte, v bruchu, roztrhnutá slezina ... všetci však boli v šoku, bolo to v inej krajine, netušili sme kde sme ani kto nám pomôže, nevedeli sme sa dohovoriť. Všetci zo seba nejako dostávali ten stres a šok... hysterický záchvat, plač, nezrozumiteľné blabotanie... ja som bola ticho a povedala si, že na to nie je čas a potlačila to. Namiesto aby som to zo seba dostasla som bola s mamou, ktorá to znášala veľmi zle a už som to zo seba nedostala, no a to zapríčinilo akýsi tlak na hrudi a časom sa nakopili všetky možné zmeny a skončilo to takto.
    publikované: 28.03.2013 12:09:08 | autor: promisingwriter (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Vzájomnosť
    "po nejakých zmenách v mojom dennom režime" -: Čo napríklad? Aké zmeny konkrétne? Nepozerať televízne správy? Tam ukazujú také havárie. To teda muselo byť... držať mamu... a Ty teraz chodíš k psychologičke. Tu je tá chyba čo spravila :) ale neva, Ty to zvládneš. Predstav si že to ona by bola v depresii. no hrúúúza: zanedbaná domácnosť a tak podobne. Ktovie v akom bordeli by ste žili keby ste v tom autobuse mali vymenené role. Ozaj, kde bol Tvoj otec, pomáhal raneným? Nakoniec ale na tom nezáleží. Hlavná vec že ste na dobrej ceste.
    publikované: 28.03.2013 13:34:52 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Prekvapenie, že si tu aj cez deň, nie len v noci :D
    Ja som len chcela pomôcť a tak nejak sa mi to vypomstilo. Ako sa hovorí "za dobrotu na žebrotu". Môj otec najprv s ostatnými pomáhal vynášať veci, pomáhal šoférovi, ktorý ostal zakliesnený, atď. A ja som nechcela, aby sa musel ešte trápiť kvôli mne. Zmeny sú skôr typu chodiť viacej von s priateľmi, nebyť sama. Zapisovať si všetko o tých stavoch, obmedzovať zložitú literatúru (to mi najviac vadí, keďže ja stále nad niečím uvažujem a jednoduché tématiky ma nebavia). Našťastie nemám zákaz písať, ale nesmiem sa po psychickej stránke zaťažovať a tak....
    publikované: 28.03.2013 14:28:22 | autor: promisingwriter (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Obmedzovať
    zložitú literatúru? A to je aká? Čo napríkad? Ktoré sú to tie jednoduché tématiky Ťa nebavia?
    publikované: 28.03.2013 18:25:14 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Máš veľa otázok...
    Literatúra, v ktorej na teba autor vplýva s negatívnymi myšlienkami, alebo príliš rozšírené a detailné. Psychologička vraví, že mám veeeľmi veľkú fantáziu a sama dobre viem ako ľahko sa do vecí vciťujem. Je to dobré znamenie ka chceš byť spisovateľ, ale zlá ak trpíš psychickými problémami. Ale mňa fakt nebaví čítať totálne priehladný príbeh s happyendom. To fakt nie je nič pre mňa.
    publikované: 28.03.2013 19:36:02 | autor: promisingwriter (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Spisovateľ... ak trpíš...
    Mika Waltari, hovorí Ti to meno niečo? Ten tiež trpel. Niekoľkokrát bol hospitalizovaný na psychiatrii kvôli svojim depresívnym sklonom. Autor historických románov. Egypťan Sinuhet - výborná kniha. O hľadaní pravdy a zmyselu života. Možno by Ťa to bavilo.
    publikované: 30.03.2013 08:55:04 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014