Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čo, alebo kto je Boh?

Stvoriteľ je inteligencia, stojaca za všetkým čo vzniklo a jestvuje. Inteligencia, ktorú nikto nikdy nevidel. Neviditeľná inteligencia, ktorej nezmazateľnú pečať nesie v sebe všetko viditeľné.


Lepšie pochopiť, kto je to vlastne Stvoriteľ snáď môžeme na tomto príklade: O najvyššom vesmírnom Princípe sa zvykne hovoriť, že je Láskou. Ak si pre porovnanie vezmeme lásku ľudskú, tak v skutočnosti ani tú samotnú ako takú ešte nikto nikdy nevidel. Vidieť možno iba jej vonkajšie prejavy. Vidieť možno objatie, úsmev, pohladenie, avšak lásku samotnú nikdy nikto nevidel, matematicky nevypočítal a vedecky nedokázal. Nevieme, či má farbu modrú, bielu, alebo červenú. Nevieme akú má šírku a akú výšku, aký tvar a ako vyzerá. A predsa jestvuje! Ak príde a zasiahne nás, každý ju veľmi zreteľne CÍTI, ale vidieť môže už iba jej vonkajšie prejavy.


Lásku možno iba cítiť! Možno ju vnímať citom, ale ak by sme o nej chceli podávať nejaké rozumové a exaktné dôkazy, hneď sa dostávame do problémov.


No a obdobne je to aj so Stvoriteľom. Aj On je Láska, ktorú nikto nikdy nevidel. Láska, ktorej vonkajšie prejavy sú však viditeľné každému, kto ich vidieť chce.


Veď čo iného, ako nekonečné Dobro a Láska mohli dať impulz a možnosť k vzniku života? Vzniku vedomého bytia? Vzniku možnosti jestvovania, poskytujúceho človeku k využívaniu všetko, čo sa nachádza vo stvorení?


Boh, ktorý je Láskou, sa prejavuje v dare nášho vlastného bytia a vo všetkom okolo nás. V stromoch, oblakoch, vo zvieratách, horách, kvetoch i ostatných ľuďoch. Všetko toto sú vonkajšie a viditeľné prejavy existencie neviditeľnej Inteligencie, ktorá stojí za vonkajšími vecami. Sú to viditeľné prejavy Lásky, ktorou je Boh. Túto Veľkú Lásku samotnú však nikto nikdy nevidel podobne, ako je tomu s láskou ľudskou.


Vnímať citom! Vycítiť! To je jediná cesta k pochopeniu a uvedomeniu si existencie Stvoriteľa. Tak, ako každý z nás jasne cíti, kedy prežíva lásku, či už k partnerovi, k dieťaťu a podobne, tak sa dá jasne jedine citom vytušiť súcnosť existencie Stvoriteľa, stojaceho za všetkým viditeľným.


Vycítiť! Nakoľko ale ľudstvo už dlhú dobu a dlhé stáročia kladie do popredia hlavne svoj rozum, žiada i rozumové dôkazy pre potvrdenie existencie Stvoriteľa. Chce ho vidieť, ohmatať, vypočítať a vedecky dokázať. A keď sa to nedarí, hneď pohotovo prehlási, že nijaký Stvoriteľ neexistuje.


Pri všetkej svojej učenosti si ľudia neuvedomujú, že potom by predsa nemohla jestvovať ani ich vlastná, ľudská láska, lebo ani tú nemožno vidieť, ohmatať vypočítať a vedecky dokázať. Možno ju len cítiť a vnútorne prežívať, pričom vidieť sa dajú iba jej vonkajšie prejavy.


Vycítiť a vnútorne prežívať! Jedine prostredníctvom nášho citu a v cite sme my ako ľudia schopní prežívať lásku a jedine prostredníctvom našej živej citovej schopnosti môžeme vnímať súcnosť existencie Stvoriteľa. Prostredníctvom citu ju môžeme prežiť v sebe v takej miere, že sa nám to stane niečím nezvratným, o čom nemôže byť absolútne žiadnych pochybností.


Ľudstvo sa však vždy delilo na veriacich a ateistov. Veriaci boli ľudia viac citoví a preto mohli prostredníctvom svojho citu vytušiť nezvratnosť existencie Stvoriteľa.


Ateisti sú zas ľudia rozumoví a materialistickí, uznávajúci za reálne iba to, čo možno vidieť a ohmatať. Keďže ale súcnosť Stvoriteľa je práve takýmto rozumovým spôsobom neuchopiteľná, znamená to pre ich, že neexistuje.


Rozum a cit! Rozum, určený na pôsobenie v hmote a cit, určený pre vnímanie a vyciťovanie vecí vyšších, vznešenejších a hmotu presahujúcich.


Oba sú potrebné. Správna miera rozumu a správna miera citu vytvára harmonickú ľudskú osobnosť. Jedinca, schopného ovládať hmotu prostredníctvom svojho rozumu, avšak zároveň schopného prostredníctvom citu vnímať, vyciťovať a akceptovať skutočnosti, hmotu presahujúce. Takto má vyzerať pôsobenie ideálneho človeka.


Žiaľ, takýto ľudia sú však dnes na zemi jav ojedinelý. Zväčša totiž existujú iba odchýlky a to buď na jednu, alebo na druhú stranu. Buď teda máme takých, ktorí sa upli k veciam nadhmotným a sú odtrhnutí od reality, alebo zase máme iných, a tých je väčšina, ktorí sa upli na hmotu, a to až do takej miery, že stratili schopnosť vnímania reality nadhmotnej. To sú takzvaní materialisti, ktorých vládcom vnútorného života je rozum, zamedzujúci a znemožňujúci im citové vnímanie existencie Stvoriteľa a všetkých vecí s tým súvisiacich.


Takzvaná „civilizácia“, ktorú takýto, na rozum upnutí, alebo lepšie povedané rozumom obmedzení ľudia vytvárajú je presne taká istá, ako oni. Materialistická, chladná, vypočítavá, bez citu a bez duchovného rozmeru. Bez duchovného rozmeru, ktorý sa prejavuje ľudskosťou, spravodlivosťou, čestnosťou a ušľachtilosťou.


A aj keby materialistická civilizácia dosiahla toho najvyššieho blahobytu, vždy zostane dutou, prázdnou a neschopnou naplniť dušu človeka. Onen vnútorný smäd a hlad duše, ktorý materialistický človek pociťuje sa potom snaží zaplniť rôznymi pôžitkami a rôznym užívaním si dúfajúc, že mu to prinesie šťastie a naplnenie. Avšak prázdnou a vnútorne nenaplnenou zostane napokon každá podobná ľudská duša, pretože pravé šťastie, naplnenie a mier prichádzajú vždy iba zhora. Zhora, od Stvoriteľa, ako dar za život žitý Jemu ku cti. Za život naplnený ľudskosťou, čestnosťou, spravodlivosťou, dobrom, ušľachtilosťou a ústretovosťou voči druhým.


Cenu a hodnotu prežívania takého druhu šťastia, vnútorného mieru a naplnenia však môže pochopiť a obdržať iba človek citu! Iba človek duchovný! Ostatným, čiže materialistom musia postačiť úbohé a prázdne hmotné pôžitky a radovánky, po ktorých tak prahnú, pretože namiesto drahocennej a vzácnej perly ducha si vybrali hrabanie sa v prachu hmoty, s pohľadom upretým a úzko obmedzeným iba na hmotné.


http://kusvetlu.blog.cz/ v spolupráci s M.Š.


Duchovno | stály odkaz

Komentáre

  1. Tak inteligencia alebo laska? :)
    Zacinas s tym, ze Boh je inteligencia, ale hned prechadzas k tomu ze Boh je laska a mozno ho poznat len citom. Rozumom mozno podla teba poznat len materiu. No ale ked Boh je aj inteligencia, nemozno ho nahodou poznat aj rozumom?
    publikované: 05.11.2012 18:25:35 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Nemožno ho poznať
    nazdar Sestko, autor Ti neodpovie. Aspon nie tu v komentaroch. Este nikdy som ho nevidel zeby diskutoval s nami.
    publikované: 07.11.2012 03:01:14 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Ahoj Robentin
    Koho nemozno poznat, autora tohto clanku, alebo Boha? Aj sam som si vsimol, ze neodpoveda.:)
    publikované: 07.11.2012 11:09:40 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. sestko
    vtipná otázka..
    moja odpoved krátka:
    aj-aj
    publikované: 07.11.2012 11:32:39 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Boha som už spoznal
    Pri písani nadpisu toho komentu som myslel na autora tohto clanku.
    publikované: 07.11.2012 22:25:22 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Je zarážející, že lidi od pradávna,
    potřebovali nějakýho Boha nebo božstva.I si je malovali, potom už nesměli, sochali si jich, potom je zbořili. Tak se tu domluvme, že Bůh je a nemusíme vědět jak vypadá. Určitě to není Ježíš, mladej, přitažlivej. O Ježíši se nedochovalo, že by stvořil. Najednou je Bůh. To se mi nelíbí. Jsem husita. Víte kolik husitů bylo umučenejch, čarodějnic upálenejch.....A co? Je n+kdo víc než Stvořitel? Na no mi odpovězte a ustaňte vzývat falešná božstva. V e Svořitele, mého vojevůdce věřím a věřiti budu. Jsme Jeho bojovníci a my to budeme u Armagedonu. Ostatní spěte a čekejte na zmrtvých vstání.
    publikované: 08.11.2012 19:18:21 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Mitovi
    Ahoj Mito. Preco musis pod kazdy clanok s nabozenskou tematikou pisat to iste? :) Vsetci uz davno vieme, ze si husita a ze Jezisa velmi neuznavas. Otazka tohto clanku ale je, ci si svojho Boha poznal rozumom alebo citom, racionalne alebo emocionalne... Skusis aj k tomu nieco povedat?
    publikované: 09.11.2012 07:54:28 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. jeeezisi Sestko,
    ale husita neuznava papeza ..Jezis u husitov svoje miesto ma..popravde krasne vytesaneho Jana Husa maju v nemecku vo Worms..rada tam chodim, postavim sa pred neho , kukam mu do oka a vravim mu ze keby tak vstal ani by neveril vlastnym ociam..najlepsie mu je v tom parku. kde sa mu dostalo cti od inych viac ako u nas doma.. v celej svojej krase veku este stale miujem husitov poznacena tym starym filmom detskych liet..pamata sa na neho niektoeste vobec..
    PS:Worms.. je ich tam viac, vsetci ktorych odsudili ..skuste si pohladat, poctat a snad aj navstivit mestecko ktore stoji to za to..
    publikované: 09.11.2012 09:40:51 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. tuna
    publikované: 09.11.2012 09:48:24 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Boh!
    Boh je slovo !..a tieto sekty ako Milans a spol. to dobre vedia..teda ich vudci/bohovia..;-))
    publikované: 09.11.2012 09:57:22 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. joj jajaj,
    ved aj mne sa tiez zda, ze Mito je skor zidovskej alebo moslimskej viery ako husita. Ale to som nechcel riesit. Ked tvrdi, ze je husita, tak ja mu verim,ze je husita.
    publikované: 09.11.2012 10:05:39 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Mitooo?!
    asi tazko sestko...ten ma za usami viac ako si vieme predstavit...ale ja ho mam rada velmo aj keby bol trebars jehovista :o :)) ahoooj :)
    publikované: 09.11.2012 10:32:27 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. srdcom husita
    Jajaj, ja viem ze ma Mito kedykolvek polozi do vrecka svojou scitanostou. Este by som si dovolil jednu hypotezu ohladom neho. Mito bude pravdepodobne srdcom husita, ale rozumom skor zid alebo moslim alebo cokolvek. Kedze vsak ako tvrdi autor clanku, najspravnejsie poznavame srdcom, tak Mito je jednoznacne husita.
    publikované: 09.11.2012 10:40:24 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. coze ja viem?
    ale baby od az po ukeca radne ako sa patri :-)) takze asi ozaj husita :-))
    ..mne je jedno kto je kto..tooolko ludi na svete, tolkych vyznani a tolkych farieb..rozoznavam len dobrych a zlych..ani ja nie som dobra, lebo pokial sme ludia nemozeme byt len dobry ale snazit sa o to byt dobry a sudny so vsetkym tym zlym co sebou nosime..o to ide..ale inac som krasna ako obrazok :DD
    publikované: 09.11.2012 10:51:37 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. jajaj
    Tvoje rozoznavanie ludi sa mi zda velmi nespolahlive. Ved ako pise, nikto nemoze byt len dobry... aj ty sa zdas skvela, hoci pises o sebe, ze nie si dobra. Rozoznavanie na husita, zid,moslim, jehovista, agnostik, skeptik a podobne sa mi zda spolahlivejsie. Teba este nemam zatriedenu a zda sa, ze to bude nejaky velmi tolerantny svetonazor :)
    publikované: 09.11.2012 11:23:26 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. aaach jajaj
    ma naucil zivot neskatulkovat ani triedit..tych co som si zatriedila a zaskatulkovala vysli zo skatulky v istom case a priestore za istych okolnosti ako cert z pekla..diabol priam..nie, nieee...radsej si vazim cloveka co sa snazi ostat clovekom za kazdych okolnostii a zije zivot se vsim vsudy... ako uslachtilych zatriedenych..a sestko, nevidela som vsetko..ale videla a zazila toho tolko, ze by stacilo aj na tri zivoty ..ja som..a o to v zivote ide..bit a byt!..bit neviem a ani nebudem, ja som zena to nie je v mojej prirodzenej podstate ..ale bytosne ten svet zijem cize byjem! z plnych sil..mne sa tu paci..:)))
    PS: nemyslim si ze som zla, ja som to tak nenapisala..ale dobra tiez nie som..neexistuje dobry clovek top..ale snazim sa neublizovat vedome inym alebo sa snazim konat tak aby som nestratila samu seba ako clveka a zenu, mamu a sestru, kamosku..vlastne to vsetko cim zijem...snazim sa, aj ked dakedy sa bytostne nechce :-)
    publikované: 09.11.2012 14:15:43 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Tak jste si mne rozebrali))))))))
    Děkuji za názory, i šestkovi, a jajace, aach jajajaj)))))) Ale nejste autorizovaní a nebudu tu psát pod takovýdle věci. Někdo, holt, něco opíše a ví o tom hovno. Proto nediskutuje. Mějte se, Bůh s vámi!!!!
    publikované: 01.12.2012 11:44:36 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Mitoooo?!
    a ze ty si mi nevierny a nbohvie s kym si povidas ze ta tu nevidam...;-)))))))))))))..no co uz, ani doi stareho zeleza nemoozem bo ho mam malo :DDD..
    PS: a inac sa maj co naj...mavam :)
    publikované: 02.12.2012 07:22:17 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Já a nevěrný?
    Jsem spíš na FB. Ale už mne to tam taky moc nebaví.Všichni tady zakonspirovaní, tam aspoň cizí fotka))))))
    publikované: 05.12.2012 22:00:56 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Mito,
    naaahodou..ja som tam ako na zivo..krasna ako luna , dlha ako pred tyzden vyplatu , papulku mam sexi naspulenu a zivotnu pozu namakanu....;)))
    publikované: 06.12.2012 10:17:13 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Jajajkoooooo))))
    Podle mojí držky mne najdeš snadno. Moje jméno není konspirační. Skus, aspoň uvidíš, s kým si písmenkuješ. A příjdu o další kámošku))))
    publikované: 14.12.2012 13:17:43 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  22. ved ja
    si tam na teba skocim hocikedy :o ;))))..a vsetko vidim, vestko viem ....

    http://www.youtube.com/watch?v=GniLTqHm7Zg
    publikované: 14.12.2012 15:09:57 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Jajajkoooo, to jsem šťastnej.
    Na Milouška si vyskočím, šavlička zableskne se, bůhví jako skončím, nebe zatřese se. Vybornej nápad. )))))))
    publikované: 15.12.2012 15:57:31 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014