Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Životné plány

Ak chceš Boha rozosmiať, povedz mu o svojich plánoch...

Kto si neplánuje svoju budúcnosť, kto nesníva, kde bude o päť, desať rokov? Kto si nerobí predsavzatia a predbežné, ak by....?

Všetci si plánujeme a práve preto sme strašne sklamaní, keď to nejde podľa nás. Niektorí to znášame lepšie, iní horšie. Niektorí sme naštvaní, keď si naplánujeme obed a šéf nám ho zadrhne dôležitou úlohou, iní sme už naštvaní, keď ideme trolejbusom, ktorí sa pokazí a sme nútení zmeniť dopravný prostriedok, nehovoriac o čase, ktorý sme tým stratili. Niekoho vytočia aj najmenšie drobnosti, ak nejdú podľa predbežných plánov a zabehaných koľají, iných nevytočia ani tie najväčšie pozastavenia v živote ako je nečakaná strata zamestnania, či nejakého blízkeho človeka, ako je odchod niekoho, na kom nám záležalo a ktorý figuroval v našich plánoch najbližšie roky... Každý znášame naše "vybočenia" zo všedného uponáhľaného dňa inak.

Raz dávno mi kámoška na moje sťažovanie sa, že nič nejde ako má, napísala takéto rady: 

  • Aké sú Vaše priority? Čo chcete v nasledujúcich 3-5 rokoch dosiahnúť (spolu, každy zvlášť)?
  • V prípade odlišných priorít – existuje možnosť kompromisu? Ako konkrétne by taký kompromis vyzeral? Je vôbec prijateľný?
  • Ako sa obaja cítite v tejto situácii? Aké konsekvencie rozhodnutia jedného z Vás sú pre toho druhého? Čo je v medziach vydržania, akceptovania a čo už prekračuje rámec? Je pre mňa dôležitejšie byť spolu alebo 100 percentne ísť za svojimi potrebami, snami?
  • Následne na to sa ponúka otázka – ako dosiahnete ciele, plány, túžby, ktoré máte? Čo je na to potrebné urobiť? Konkrétne!
  • Možno by nebolo od veci Vaše priority, možné kompromisy a nakoniec plán ako budete v nasledujúcich 1,3,5,10 rokoch postupovať spolu spísať na papier (má to taký touch záväznosti a v budúcnosti sa vyhnete hádkam – človek ma veľmi zlú pamät).

      Ako na vás pôsobia jej riadky? Pomohli by vám? Ak áno, tak potom je fajn. Je psychologička. Niektoré jej rady sú veľmi cenné. A pri niektorých ma zamrazilo. Aby som si niečo naplánovala a spísala na niekoľko rokov dopredu? Ako v tom českom filme, naplánovať aj povýšenie v robote, dovolenku v Juhoslávii, svoj byt, prvé dieťa a.... atď. 

A už vôbec neverím, že taký plán na papieri pomôže vyhnúť sa hádkam. Bez plánu, alebo s plánom sa budeme hádať vždy, keď narazíme na naše odlišné chcenia a vždy bude zložité vyjsť z toho tak, aby sme obaja boli spokojní. O tom je konflikt a o tom je umenie ten konflikt zvládať.   

            

Vyhrabané z ticha | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014