Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ale ty(vy) si (ste) mi to sľúbil (a/i)...

Koľkokrat, ste vyslovili túto vetu? A koľkokrát ste ju počuli?

Asi som mala šťastie, moji rodičia sa držali zásady, že čo človek raz sľúbi, musí splniť. A veru nie raz by boli radšej vrátili čas a vymazali sľub. No nech to bolo akokoľvek ťažké, naozaj čo sľúbili to i splnili. Bolo to jedno či šlo o dar, alebo trest.

Lenže okolie ma naučilo, že nie všetko čo sa sľúbi sa i splní. Postupne som pochpopila, že niektorí ľudia vynaložia s potešením viac úsilia na vymyslenie výhovorky ako by ich stálo splnenie sľubu. A následky? Niet ich vidieť, ale sú strašné. Nemali ste i vy ten pocit? Niekto vám niečo svätosväte sľúbil a nesplnil? Cítili ste ako keby čosi zaprašťalo, zlomilo sa vo vás a umrelo zároveň s vašou nádejou (v tom lepšom prípade)? U koľkých to však boli i hmatateľné škody. A počuli ste to prašťanie, keď ste sľub nesplnili? To sklamanie v očiach, miešajúce sa s beznádejou, smútkom, zlosťou, postupne nahrádzané beznádejou. Ako vám v tej chvíli bolo? Uvedomili ste si, že práve sa zlomila niečia dôvera?

Veru, začína to malými nesplnenými sľubmi v detstve, postupne sa naučíme, že svet i tak ide ďalej, aj podvod sa dá prežiť. Keď sa naučíme byť hluchí k vlastnému svedomiu, život sa začne zdať jednoduchší, keď neplníme čo sme sľúbili. Konce zachádzajú až do dospelosti, do našej práce, nášho podnikania a mnohým nám môže ísť o život či o kariéru.

Neplnenie sľubov sa prelína cez súkromný život, profesionálnu  sféru, šport až do politiky.  Zvykli sme si. Akosi rátame s mierou rizika, pri všetko čo robíme, pri všetkom čo robia pre nás, pri všetkom čo nám sľúbia.

Obyčajné slovo a podanie ruky už nestačí, dokonca ani svedok dohody už nemusí byť vierohodný v prípade sporu. Učíme sa (poniektorí sa už naučili) všetko potvrdiť písomne, lenže...ani to nemusí byť pravda. Nemáte ten pocit, že ten čo najlepšie klame, lebo inak sa nesplnenie sľubu  nazvať nedá, je najväčším hrdinom?

Je to naozaj hrdinstvo?

A prečo táto úvaha? Nuž videla som pred chvíľou na Markíze film z nemeckej produkcie "Ocko, sľuby sa musia plniť". A uvedomila som si, že aké je to šťastie mať rodičov čo sľuby plnia. Koľko krásnych a šťastných chvíľ som si vďaka splneným sľubom prežila a aké to bolo úžasné mať ten pocit istoty a bezpečia.


Zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. Záleží od toho...
    ... o aký sľub ide. Ja som sa naučil rozlišovať hodnotu sľubov, pretože viem, že niektoré sú iba planými snahami o utíšenie, ďalšie sú sľubmi z ľútosti a iné sú ozajstné sľuby.

    Ak ti niekto niečo slúbi, tak by to síce splniť mal, ale už sa to tak nebere. Rovnako ako to platí aj pri iných veciach. Už dávno nemá veľa vecí takú hodnotu, ako kedysi.

    Tak napríklad. Čo taký bozk na dobrú noc?
    publikované: 15.01.2005 12:24:34 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. mne
    casto rodicia slubovali ze ma roztrhnu ako hada atd. mozno je dobre ze to nedodrzali to neviem posudit ale urcite je mi dobre ze uz zijem samostatne
    publikované: 15.01.2005 12:42:04 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. zvykla som si na neplnenie sľubov
    a v poslednej dobe ma viac prekvapí, keď sľub niekto splní ako keď ho nesplní
    na druhej strane sa snažím nesľubovať to, čo nie je v mojich silách splniť
    publikované: 15.01.2005 12:50:10 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. re: lulla
    najkrajsie je nieco peknee neslubit, ale splnit :)
    publikované: 15.01.2005 12:56:33 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 2 Spirit
    Neboj sa, aj to robím :)
    publikované: 15.01.2005 13:00:04 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. krajšie je...
    ... keď sa na niekoho usmejete a pokúsite sa naplniť jeho túžby a sny. Či už je to iba nejakou maličkosťou alebo rovno kúpou domu ;)
    publikované: 15.01.2005 15:32:59 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. re: SNiPI
    ked ma niekto len materialne tuzby, tak nech si ich (za trest) splna sam..
    publikované: 15.01.2005 17:55:20 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. vynutene sluby
    Neviem, ci sluby vynutene vydieranim, zastrasovanim a podobne sa musia plnit. Nemyslim tym pistol na spanku. Take partnerske, alebo detske vynucovanie si slubu je dost osemetne.
    publikované: 17.01.2005 09:38:55 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014