Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sviečková manifestácia

Dnes 23. 3. 2005 som pozeral Správy na 1. Dozvedel som sa, že sa objavili nové skutočnosti o tzv. Sviečkovej manifestácií 25. 3. 1988. Chvíľu nato som zistil, že vlastne nič nového sa neobjavilo. Proti vyšetreniu vraj boli v záujme zmierenia páni Čarnogurský a Mikloško. A zrejme im bolo aj vyhovené. Tomu sa už naozaj dá ťažko rozumieť. Veď o útlaku katolíckej cirkvi do r. 1989 sa hovorí dosť a zdá sa mi, že stále viac. Málo sa však hovorí o vzťahoch medzi oficiálnymi, povolenými (a kontrolovanými) cirkevnými štruktúrami a tzv. tajnou cirkvou. Tajná cirkev a aktívni laici v ilegálnych podmienkach tlačili časopisy, noviny, knihy a šírili ich, organizovali akcie atď a pritom normálne legálne vychádzali Katolícke noviny a iné tlačoviny, fungovali biskupské úrady, museli mať aj niakú tú ROZMNOŽOVACIU TECHNIKU, ktorá tak chýbala aktívnym katolíkom....  Čítal som knihu J. Šimulčíka, Čas svitania.  Sviečková manifestácia - 25.marec 1988, Vydavateľstvo Michala Vaška , 1998. Veľmi málo až nič o tom,  že v ČSSR nebola katolícka cirkev zakázaná ale IBA kontrolovaná. Ani slovo o tom, aký postoj mal k požiadavkám katolíkov arcibiskup a primas Slovenska Ján Sokol...!!!  Utajované dokumenty socialistického štátu a jeho bezpečnostných zložiek sú vynášané na svetlo. Utajované sú však ďalej dokumenty katolíckej strany.  A po úspešnom zrastení bývalých legálnych a ilegálnych katolíckych štruktúr do súčasných štruktúr asi aj zostanú. V dokumentoch ÚSTAVU PAMATI NÁRODA mi teda chýba napr. dokument čo sa o manifestácii hovorilo na úrovni najvyšších oficiálnych katolíckych činiteľov. Alebo takto: čo takto porovnať arcibiskupa Tomáška a arcibiskupa Sokola.

Cirkev,štát,spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. A čo si čakal?
    Že sa mocný sveta budú zodpovedať za svoje činy? Nikdy to tak nebolo a asi sa to nezmení.

    Ekumenická rada cirkvi ako jeden muž odsúhlasila, že zverejňovanie spisov nebol dobry nápad. Dobre vedela preco to robí...
    publikované: 24.03.2005 08:01:20 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014