Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lebo si to zaslúžil(i)... (1)

.... Hodnotová megadevalvácia ako ju predvádzajú naši politici ....
V médiách sa už druhý deň pretriasa povýšenie predsedu NR SR a predsedu vlády SR do vojenských dôstojníckych hodnosti v zálohe.  Pán Danko, ktorý povinnú vojenskú službu ukončil v hodnosti desiatnika, bol podľa ministerstva povýšený do hodnosti kapitána v zálohe pre jeho záujem o armádu. „Pretože si to zaslúži.“ Povýšený z hodnosti poručíka v zálohe na podplukovníka v zálohe bol pred parlamentnými voľbami v roku 2016 aj premiér a líder Smeru Robert Fico. Do hodnosti ho vymenoval vtedajší minister obrany Martin Glváč. „Pretože si to zaslúži.“
V maďarskej obci Hejce spomínali na letecké nešťastie . "Aj po 11 rokoch je to, samozrejme, veľmi smutné a tragické. My ten bôľ neustále cítime a spolucítime aj s pozostalými. Nikdy, zvýrazňujem nikdy, na našich spolubojovníkov nezabudneme a ich pamiatku si pravidelne budeme uctievať a pripomínať, „Pretože si to zaslúžia“" povedal minister obrany SR. Toľko voľné citáty z médií. Viete, vôbec by som na toto konanie ministrov obrany nereagoval, keby v obhajobe povýšenia dvoch najvyšších ústavných činiteľov SR bolo niečo, čo by  aspoň trocha súviselo s vojenskou profesiou. Žiaľ opak je pravdou. Neveríte? Tu je niekoľko faktov!

1. Pozorní čitatelia si iste spomenú ako v roku 2008 pán Fico ako predseda vlády povedal, že naši vojaci nevedia ani pochodovať. Viac peňazí z rozpočtu si preto vojaci nezaslúžia. 

2. Pán Fico ako predseda vlády a Smeru-SD pre zmenu vôbec nereagoval,  keď jeho stranícki kolegovia poslanci Raši a Duchoň v júni roku 2012, predložili do NR SR poslanecký návrh zmeny zákona, (bez toho aby  o ňom rokovala vláda, hoci nemusela) a na základe ktorého doslova, len  pár dni pred samotným dňom valorizácie   všetkých dôchodkov, ktoré boli vyplácané, podľa  vtedy platného zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov,  zrušili valorizáciu týchto dôchodkov. Úmyselne píšem všetkých, lebo zrušená valorizácia postihla nielen vojenské výsluhové dôchodky ale aj invalidné výsluhové dôchodky, vdovské výsluhové dôchodky, vdovecké výsluhové dôchodky a sirotské výsluhové dôchodky nielen po vojakoch, ale aj po príslušníkoch Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Železničnej polície a colníkoch. Iróniou osudu sa toto „ľudské“  opatrenie poslancov strany Smer SD, neľudsky dotklo aj všetkých sirôt a vdov po vojakoch, ktorí v roku 2006 zbytočne zahynuli v lese pri obci Hejce. A prečo bola valorizácia zrušená? Pretože si to zaslúžia.  

3. Nie je to faloš, keď ten istý minister obrany na mieste tragédie povie, že  ... „My ten bôľ neustále cítime a spolucítime aj s pozostalými“... Pretože si to zaslúžia...,  s tým, čo je napísané o pár riadkov vyššie ?  Aj toto si zaslúžia? 

4. Pritom ak by bol predseda NR SR pán Danko inicioval  napr. zrušenie zákona, ktorým Smer-SD v roku 2012 zakázal valorizovať výsluhové dôchodky, invalidné výsluhové dôchodky, vdovské výsluhové dôchodky, vdovecké výsluhové dôchodky a sirotské výsluhové dôchodky nielen po vojakoch, ale aj po príslušníkoch Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Železničnej polície a colníkoch, určite by mu dnes za nápravu spomínanej krivdy tisíce ľudí tlieskalo a ďakovalo. Žiaľ, neurobil to a preto dnes trápne s ministrom obrany vysvetľuje, že povýšenie je zákonné a nie je prejavom pokriveného lobizmu. Prečo ?  „Pretože si to zaslúžia.“  Záver. Hoci o tom silne pochybujem, povýšenie vyššie spomínaných pánov je vraj v súlade s platným zákonom, ale čo určite  môžem povedať a o čom nepochybujem je konštatovanie, že ani jeden zo spomínaných pánov právnikov, komplexne neovláda vojenské služobné právo tak, aby hneď zajtra mohol bez obavy, že spôsobia kalamitu, zastávať vojenské funkcie v právnej službe Ozbrojených síl SR, plánované pre hodnosť kapitán alebo podplukovník.  Prajem pekný večer. doko Viac o páde lietadla pri obci Hejce, píšem na http://doko.blog.portal.sk/detail-19.1.2006---vsetci-su-spokojni--.html?a=739b2fe33dc075b2b3487f39e322d46d


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Bože, prosím Ťa ochráň nás pred takými generálmi čo nemajú chrbtovú kosť,
    to čo pred chvíľou odznelo na TB TA 3 s ministrom obrany je zlý sen. Zlatanina bez ladu a skladu, žiadna konkrétna odpoveď. Obhajovanie neobhajiteľného.
    publikované: 23.01.2017 13:56:08 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. "O rozkaze sa nediskutuje " - odkazuje kapitánov generál
    A povedal minister. "O rozkaze sa nediskutuje" .
    Svojím vystúpením prilial oheň. Ďalej rozvíril kauzu, ktorú začal a spôsobil ..... Neschopnosť zastaviť, vysvetliť, ale hrmieť a zastrašovať pripomína skôr veliteľa vojenského väzenia z filmu Posledná pevnosť. Rozdiel je, že vojenské väzenie s priamym rozkazom nie je štát. Rozkaz možno dať len vojakom v činnej službe, nie občanom, manželke, médiam a sociálnym sieťam.
    publikované: 23.01.2017 16:15:59 | autor: Vladimír Petrík (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Pán minister obrany, ústavný činiteľ a trojhviezdičkový generál, chcem si Vás vážiť, ale Vy mi v tom stále bránite!
    Veď vetu „Sila rozkazu je viac ako zákon“, nepovie ani vojak I. stupňa, lebo aj ten vie, že to nie je pravda. Bola to pravda, ale len do roku 1990. Je vidieť, že zákon o profesionálnej službe č. 281/2015 Z. z. ste ešte neštudovali. V opačnom prípade by ste si iste všimli, že existuje nejaký § 132 a ten v odseku 2 stanovuje toto:
    „Vojenský rozkaz, nariadenie, príkaz a pokyn nesmú byť vydané v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, právne záväznými aktmi Európskej únie, zákonmi, ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, vojenskou prísahou, Etickým kódexom profesionálneho vojaka, vojenskými predpismi, služobnými predpismi a ostatnými internými predpismi.“ Inak povedané platný zákon prikazuje, že žiadny vojenský rozkaz nesmie mať väčšiu silu ako je zákon. Ak niekto verejne, pred miliónmi poslucháčov tvrdí opak, a takýto človek je naviac ministrom obrany, ústavným činiteľom a trojhviezdičkovým generálom mal by tiež vedieť, že ide o vedomé a úmyselné šírenie nepravdy. A to sa už v demokracii nenosí.
    publikované: 23.01.2017 19:07:33 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014