Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Žeriem

Alebo k Chardonnay 2006 Mrva Stanko sa hodia domáce hranolky s kečupom a majonézou.

Bytom sa tiahne vínový opar z nedopitých pohárov. Napadne ma, že som zabudla otvoriť okno, keď som išla spať a spláchnuť nedopité víno v drese, kde by zmizlo v útrobách odpadu. Ten kyslastý smrad ma irituje a nehodí sa sem. Ta posledná fľaša bol nejaký lacný šumivý ružový patok, ktorý mi tu niekto nechal. Myslím, že to bola žena a to víno tu bolo od mojich narodenín. A to už bude o pár dní rok. To víno som obchádzala, cítila som tam nejakú zradu, ale nechala som ho v prípade núdze a tá nastala včera. Zásoby bieleho sú v nenávratne a na červené nebola chuť, a tak posledná otvorená fľaša bola práve táto.

Zase budem vyzerať ako snob a pritom sa vo víne vôbec nevyznám. Rozlišujem ho spôsobom sebe vlastným. Chutí. Nechutí. A keď chutí, mám tendenciu sa vracať a pamätať si. V očiach druhých sa vo víne vyznám a ja mám pritom len dobrú pamäť a skvelých mužských dodávateľov. Takmer všetci muži v mojom okolí sa vyznajú vo víne. Asi je to nejaká módna vlna a nová mužská povinnosť podľa trendových pánskych magazínov vedieť niečo málo o víne a ohurovať jemnejšie polovičky. Fakt neviem, ale páči sa mi to rozdelenie a páči sa mi rozprávanie o víne. Páčia sa mi tie sústredené pohľady, ten poučujúci tón, tá snaha zaujať, ohúriť, vyvolať obdiv. Páči sa mi nechať vyniknúť druhej strane, možno preto nemám ambíciu sa niečo málo o víne dozvedieť. Ak by som totiž niečo málo predsa len vedela, mala by som tendenciu zapojiť sa a celá ilúzia ohurovania by bola zničená, a to by bola škoda. Ten proces sa mi veľmi páči.

Včerajší večer začal úplne nevinne otvorením starostlivo odloženej fľašky Chardonnay 2006 Mrva Stanko zakúpenej za nekresťanské peniaze v Afrodite v Čereňanoch pred dvomi mesiacmi. Mala som ju odloženú na špeciálnu príležitosť, ale včera ma napadlo, že víno sa má piť vtedy, keď je naň chuť. A včera som naň mala chuť. Mala som chuť na víno, možno dobrý film a pekný večer. Víno bolo, film sa nekonal a pekný večer bol.

Prišla Kamka z práce. Nalepila mi náplasť proti bolesti chrbta, pochválila kvetiny a robila spoločníka. Chvíľu som premýšľala, či sa prekonám a zúčastním sa plánovanej inštruktáže určenej k budúco týždennému výletu v Trafenej husi, ale to tupé hľadenie na kvetiny, Slavín a Kolibu mixnuté s popíjaním posledných fliaš bieleho, malo pre mňa väčšie čaro v ten večer. Možno to bolo spojené s očakávaným nočným telefonátom, ktoré mi spríjemňuje posledné tri večeri. Možno asi áno.

K popíjaniu sa hodí aj malé vyžieranie chladničky. Chladnička je nečakane prázdna, respektíve samá zelenina, ovocie a biele jogurty. V rámci skutočnosti, že budúci týždeň sa mám ukázať v plavkách som si povedala, že sa budem trošku krotiť, ale moja chuť na niečo strašne nezdravé bola väčšia a prinútila ma ošúpať nové zemiaky, nakrájať na hranolčeky a vypražiť na mastnom oleji. Také domáce hranolky s pikantným kečupom a majonézou Starej mamy zapíjané Chardonnay majú neuveriteľné čaro. Len to veľké brucho na druhé ráno im uberá z atraktívnosti.

Žeriem. Už týždeň mám neovládateľné chute. Je to presne od momentu, keď som sa nechala ukecať a dala napichať pravé ucho. Údajne akupunktúra pomáha na chudnutie a celkovú pohodu. U mňa vyvolala nekontrolovateľnú žravosť, kde moje pôžitkárske vychutnávanie kvalitného jedla sa zmenilo na barbarské kombinovanie nekombinovateľného. Paradoxom tejto divnej reakcie je skutočnosť, že napriek tejto žravosti mám kilo dole a vedľajším efektom sú pubertálne vyrážky na dekolte, rukách a krku.  Zvláštny spôsob naštartovania metabolizmu.

Napriek tomu, dnes zostanem o vode. Cítim sa prežrato a možno aj prepito. Napadá ma, že si neviem spomenúť, o čom sme sa včera celý večer bavili. Viem len, že nočný telefonát nebol a bola nočná esemeska.

A viem, že nemám biele.

Volám pánovi Zariadime-vybavíme, Alexovi, Bežcovi a Spisovateľovi. Mojim  štyrom učiteľom a dodávateľom vína. Je čas na nové kartóny.

Zatiaľ si vystačím s krémovým Limoncellom od suseda, ktorý mi postavil cestu.

Neznášam čakanie na telefón.

 


o ničom | stály odkaz

Komentáre

  1. som si precitala len nadpis a sa rehnim :DDD
    idem docitat ;)
    publikované: 23.05.2009 11:31:53 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pockaj ty blizenka...
    kedy ty mas narodky? ;) ved uz je nas cas happy birthdayov :)
    A vino s hranolcekami som este fakt neskusala... ale ked budes najblizsie cumiet na slavin zakric...budem ti kyvat... hoc aj flasou vina ;)
    pekny den vesp... :)
    publikované: 23.05.2009 11:36:10 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. kiti
    na slavin cumim kazdy vecer aj rano, takze uz len budem mavat

    pekny slnecny den kiti :)
    publikované: 23.05.2009 11:47:28 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  4. mne
    sa naj´viac páčia tí páni zariadime..... proste takto som si zvykla budovať sieť okolo seba aj ja. jeden nikdy nestačí :)
    publikované: 23.05.2009 11:54:32 | autor: majamaja (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. mala rada: varena neosolena neomastena natural ryza
    za tyzden je brucho splasknute. Ale nic ine k tomu.
    publikované: 23.05.2009 11:59:19 | autor: cokomilka bookzinova (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. mas pravdu,
    treba nechat oblasti,kam sa nenavrtavame a mozme sa nechat ohurovat,je to tak opojne,nechat sa ohurovat:-); pokracuj v reportingu o tom metabolickom napichnuti; cit.Neznášam čakanie na telefón - ano,preco niekto vymyslel telefon?keby nevymyslel,bolo by po probleme.:-)
    publikované: 23.05.2009 12:09:23 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. zvedavost
    ake krycie meno budem mat ja o par tyzdnov, pekny den Vesper
    publikované: 23.05.2009 12:45:24 | autor: L.S. (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Milujem (nákuky do ženského sveta).
    Ak sa výnimky potvrdzujúce pravidlo menia na pravidlo, najvyšší čas sa uvedomiť.
    publikované: 23.05.2009 12:55:23 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  9. čoko :))
    aj mne pomôže? idem dovariť, aby boli naše brušká pekne vypuklé :)
    publikované: 23.05.2009 12:58:00 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  10. keby si, moja
    dnes o vode nebola, mohla si prísť na sviečkovú....ale sama si si vybrala....také vodové dni by som brala...aj ten s vínom...:-)
    publikované: 23.05.2009 12:58:31 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Vesper
    taký večer, aj ke´d iba s kamoškou,pri dobrom vínku, má za dôsledok zamyslenie sa a tvorbu celkom pekného článku
    publikované: 23.05.2009 13:53:58 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. až teraz som stihla prečítať...
    keď som otehotnela, čakala som na typické sprievodné znaky, ktoré by na mňa kričali, a na všetkých ostatných, že som tehotná :)) túžila som po tom, aby ľudia vnímali, že som...

    s veľkosťou bruška som nebola spokojná až doteraz, ranné nevoľnosti sa ma netýkali, zhoršené pleť už áno a chute? kombinovanie nekombinovateľného? maškrtenie? ...hm, týka sa viac muža ako mňa...len si intenzívne uvedomujem, že bez banánov, olív a jogurtov by som neprežila :)) a že mi chýbajú večery s vínkom a priateľkou, tanec a ľahšie zvládanie každodenných úkonov, ako je napríklad vstávanie z gauča :))

    kým ja abstinujem, muž sa zdokonaľuje v miešaných nápojoch, na ktoré má večer chuť :))

    bezproblémový deň prajem ;)
    publikované: 23.05.2009 14:17:08 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  13. .
    Tiež som si večer po dlhšej dobe otvorila dobré červené víno. Nakrájala som si k nemu dobré syry a oddychovala... len tak /vlastne nie len tak, včera mal byť utratený náš dlhoročný priateľ - pes a jeho zdravotný stav sa zlepšil natoľko, že hádam ešte niekoľko mesiacov ostane s nami/.
    Myslím, že niet lepšej kombinácie /hoci tie hranolky som ešte neskúsila :-)/.

    A brucho nemám vďaka Tebe :-) A Tvojim motivačným článkom z februára :-)
    publikované: 23.05.2009 15:10:13 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  14. víno ja tiež len podľa chuti :)
    a Norah Jones, to je jedno z mojich stabilných potešení. Hoci dlhšie som si ju nepustila, tak ďakujem že si mi ju takto pripomenula :) Inak, už si ma takto hudobne navnadila asi zo trikrát :)
    publikované: 23.05.2009 16:07:49 | autor: passion (e-mail, web, autorizovaný)
  15. vsetkym pekny den :)))
    majamaja - to si ma inspirovala k zaujimavej teme
    coko - dakujem za tip
    bonnie - suhlas stop telefonom... aj ked uz zvonil par krat :)
    LS - basketbalista :)
    dionea, matahari, racan, vasilisa - dakujem
    passion, rusalka - to ma tesi
    publikované: 23.05.2009 17:22:25 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Vesper...
    a nemôže to byť tehotenská žravosť? ((((-:
    publikované: 24.05.2009 09:51:26 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Tak všetko najlepšie, milá vesper :)
    to musíš prísť do nášho mesta, máme tu takú špeci vínnu pivnicu
    aj s múzeom vín aj odbornými poradcami :) ... bolo by to na celý článok..
    majú tam všeličoho..
    naposledy sme si dopriali Chardonay od Mrva Stanko (tak si mi svojím článkom prihrala, až musím reagovať, vidíš..) a Rízling rýnsky z pivice Orechová ... k tomu syr... bolo fajn :)
    publikované: 26.05.2009 21:19:28 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  18. :)
    lasky - chvalabohu nie, alebo zial nie, mozes si vybrat :)
    kamelia - uz mam doma nejake nove flase a v ramci nich tramin cerveny, ktory mi absolutne nechuti, v kazdom pripade dakujem :)
    publikované: 27.05.2009 06:31:34 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Víno
    Jak se říká ve víně je pravda. No každopádně si taky potrpím na nějakou dobrou lahvinku vína ale spíš bílé než červené. Mám rád suché, s ovocnou příchutí, a na nějaké ty příležitosti jako třeba narozeniny si objednám vždy nějakou lepší lahvinku tady https://vinigrandi.cz/cs/ mají tam velký výběr vín, a různé druhy. Od levnějších až po ty dražší.
    publikované: 24.08.2021 03:46:05 | autor: Bedřich (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014