Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moje obľúbené knižky

Ako každý človek, ktorý rád číta, aj ja mám knihy rozdelené do 3 kategórii - skvelé, dobré a zlé. V tomto článku sa chcem venovať tej prvej a najlepšej.
1. Búrlivé výšiny (Emily Brontë): Vraví sa, že tejto autorke stačilo napísať jediný román a navždy sa zapísala do dejín. Súhlasím. Najviac sa mi na ňom páčilo to, že je taký skutočný. Autorka dokázala skvele vykresliť aj najjemnejší odtienok povahy každej postavy. Po pár stranách máte pocit, že Heathcliffa a Katku poznáte celý život. Dej je zložitý, popretkávaný mnohými udalosťami, stále sa niečo deje. Nie iba pre ženy. 2. Metresy Francúzskych kráľov (): Skvelá životopisná kniha o siedmych metresách, ktoré zmenili vývoj Francúzska. Dozviete sa, že madame Pompadour bola namyslená a bažila po prepychu, ale aj to, ako sa k metresám správali manželky. Vedeli ste, že titul "metresa" bolo oficiálne postavenie na dvore? Nič sa netajilo, všetko bolo verejné. 3. Pán Prsteňov (J.R.R.Tolkien): Nikdy nepochopím, ako mohol jeden človek vytvoriť tak dokonalý svet. Tolkien dal život trpaslíkom, elfom, bohom, nazgulom a mnohým ďalším tvorom, pričom každá z týchto rás mala vlastné dejiny, jazyk a písmo. V knihe Silmarillion rozpráva svoj príbeh stvorenia sveta, svetla aj tvorov. Celý dej je vtipný, zakložený na priateľstve a cti, no nechýba napätie a sklamanie. Fascinujúce. 4. Muž, ktorý stojí za to (Eva Heller): Super príbeh o jednej žene, ktorá sa rozhodne žiť s napohľad skvelým mužom u napohľad skvelej budúcej svokry. Myslím, že netreba nič dodávať.

Literatúra | stály odkaz

Komentáre

  1. tolkiena lubim :)
    a na heathcliffovsko katarínovskej romanci som vyrastala :) (žiaľ :D)
    publikované: 09.07.2007 13:29:45 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. tých
    naj kníh je veľa, ale pri Búrlivých výšinách je to number one:))
    k tomu len dodám, že mojím obľúbencom bol aj Tajpan (nemám pamätováka na spisovateľov, sorry)...a musím uznať že rokmi ma "dobýval" aj Charles Bukowski...
    publikované: 09.07.2007 13:39:17 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  3. dakujem...
    ... za komentare, piste, potom tu z toho mozme spravit ,,komentatorsky" rebricek :) Kazdy nazor potesi!
    publikované: 09.07.2007 13:40:57 | autor: Janulka-space (e-mail, web, autorizovaný)
  4. dobry vyber
    tu poslednu nepoznam, ale spoznam. Moje oblubene su aj diela ruskych velikanov, strasne mam rada Gorkeho Matku, Bunina, Tolsteho a tiez novodobu rusku literaturu... Inak Laska je len slovo od Simmela je uzasna kniha tiez. No, napada ma toho vela, koncim:)
    publikované: 09.07.2007 13:45:06 | autor: svetluska (e-mail, web, autorizovaný)
  5. tak veru..ujo Tolkien ;)
    publikované: 09.07.2007 13:48:30 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  6. oblubene knihy
    publikované: 09.07.2007 13:52:37 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  7. a moje tu :)
    publikované: 09.07.2007 18:43:40 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  8. moje :)
    myslim ze je pravda co pises...podla mna su super knihy:1.princeta a kapitan-baby to si musite precitat(na konci som sa normalne rozplakala-dojimave,ale pozor !!! len ak citas od zaciatku a nevynechas ani jednu stranku...) 2.dcera carodejnic-dorota tarakowski super pribeh-o dievcati ktore vychovavaju carodejnice utajujuce jej vlastny povod,nestretavaju sa s inymi ludmi...dievca v pribehu preziva mnohe prihody,zaziva co prinasa zivot s ochranou svijich pestunok...nainavy pribeh(a nie aby ste sa na zaziatku zlakli ze je to o nicom...treba citat dalej-oplati sa!)
    publikované: 09.07.2007 19:19:44 | autor: hihi (e-mail, web, autorizovaný)
  9. moj kusok:)
    pre mna jednoznacne je vitaz Ira Levin, Rosemary má deťátko... i keď vlastne všetky jeho knihy sú geniálne, ale Rosemary som už čítala päťkrát a vždy ma upúta:))
    ďalej milujem Stephena Kinga a všetky jeho horory, lebo tie knihy sú fakt vymakané, proste v jednej téme rozvíja miliión iných a pak ich šikovne spojí do pôvodnej:))
    a svoje miestečko patrí aj Shakespearovi, však som prečítala všetky jeho dielka a sú úplne geniálne, ten chlap mal žiť dnes a bol by milionár a neživoril by:))
    publikované: 09.07.2007 22:10:28 | autor: kiinka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014