Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Na Slovensku neušetrí ani jedno euro celkom 42 percent opýtaných občanov


Tretina Čechov neušetrí v mesačnom rozpočte tento rok ani korunu. Navyše sa podľa prieskumu spoločnosti Home Credit Slovakia znižuje počet ľudí, ktorí predtým dokázali šetriť vyššie čiastky. Na Slovensku, kde sa prieskum taktiež uskutočnil, neušetrí jedno euro celkom 42 percent opýtaných. Všeobecným dôvodom je spomalenie ekonomiky a rastúcej inflácie.


_________________________________

Anketa:

Koľko sa Vám podarí mesačne ušetriť?


Neušetrím nič: 42%
-  Do 100 eur: 13.2%
-  Od 100200 eur :22.5%
-  Od 200300 eur: 9.0%
320 eur a viac: 13.3%

Celkom hlasovalo 5572 čitateľov.

__________________________________

Ako ukázal prieskum, oproti minulému roku výrazne vzrástol počet ľudí, ktorí usporí mesačne do 100 eur. Nárast spôsobil presun z vyšších kategórií, kde ľudia sporili ešte viac.


Kým vlani dokázalo viac než 100 eur sporiť 28 percent opýtaných, tento rok už je to len 23,2 percent. Medián úspor, čo je stredná hodnota medzi najväčšie a najmenšie sporenie sumou, činí podľa prieskumu 10 eur.


Na rozpočtoch domácností sa tak podpisujú rastúce ceny potrebných výdavkov domácností. Inflácia vo februári vzrástla na 3,8 percenta, a ak ľudia používajú napríklad plyn na varenie alebo kúrenie, zaplatí za neho ročne až o štvrtinu viac.


Na Slovensku sú dôvody, prečo cez 42 percent opýtaných neušetrí ani jedno euro, podobné ako v Česku. Nominálny rast miezd totiž stiera inflácie, ktorá dosahovala v novembri na Slovensku 4,6 percenta.


Oproti vlaňajšku sa v tomto smere takmer nič nezmenilo. V roku 2011 rovnakú odpoveď uviedlo v prieskume 43 % opýtaných. Aj napriek tomu, že štatistiky vykazujú ekonomický rast, na domácnosti to nemá príliš veľký vplyv.


Príjmy sotva pokrývajú životné potreby


Ľudia bez úspor a s napätým rozpočtom sú rizikovou skupinou, pretože aj pri najmenšom výpadku príjmov nedokážu hradiť svoje bežné výdaje. Medzi tie patria napríklad nájomné, elektrika či inkasá. Podľa neho príjmy tejto skupiny obyvateľov stačia iba na pokrytie základných životných potrieb.


Priemerne šetríme iba 10 euro

V porovnaní s vlaňajškom vzrástol počet ľudí, ktorí dokážu ušetriť do 100 eur. Zatiaľ čo vlani ich bolo 10 %, tento rok takto odpovedalo 13,22 % opýtaných. Naopak, klesol počet ľudí, ktorí ušetria veľkú čiastku peňazí, teda nad 300 eur. Na rozpočtoch domácností sa tak podpisujú zvlášť rastúce ceny. Ide hlavne o náklady na vykurovanie, ale aj elektriku či vodné a stočné.



Zdroj: PôžičkaInak | SK



Exekúcie - Oddlženie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014