Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako netrápiť zenových majstrov banálnymi otázkami

Ak uvidíte plagát s pozvaním na budhistickú prednášku a poviete si, prečo tam raz pre zmenu neísť, začínajú sa sa vám v mysli vynárať zaujímavé otázky, ktoré by ste sa radi spýtali. Na prednášku prídu samozrejme aj ľudia, čo už vaše otázky veľakrát počuli a sami kládli. Trochu sú radi, že na ne poznajú nejaké odpovede a že vám ich môžu povedať a trochu ich už tie otázky a odpovede nudia. Kniha "Skutočný zen pre skutočný život" je knihou otázok a odpovedí z úvodných budhistických prednášok a je nevyhnutné si ju prečítať ak nechcete celý nadšení zasa niekoho nudiť banálnymi otázkami.
Zenbudhistická úvodná prednáška v skratke vyzerá asi takto:
Všetko čo vám bude povedané, sú odpovede z druhej ruky, ktoré vám veľmi nepomôžu. V zene sú dôležité otázky , s ktorými prídete a na ktoré si pomocou meditácie musíte nájsť sami odpoveď. Sú to otázky, ktoré často prekvapia aj veľmi starých a múdrých ľudí nepripravených.  Meditujúci je ten, ktorého trápi otázka "Kto som?" alebo jej variácie - "Odkiaľ prichádzam a kam idem?" "Prečo zomriem?" "Aký má život zmysel?" "Prečo existuje utrpenie?".... a rozhodne sa zostať sedie dovtedy, kým na otázky nepríde odpoveď.

Po prednáške obvykle nasledujú otázky poslucháčov. Otázky poslucháčov možno rozdeliť do troch skupín:
1) Otázky skúmajúce prednášajúceho
2) Otázky vyplívajúce z osobných problémov poslucháčov
3) Otázky definujúce zenbudhizmus jeho pojmy a motiváciu k nemu vo všeobecnosti otázky etické a technické bez ladu a skladu

Príklady
1) Otázky skúmajúce prednášajúceho
Kto si?   Prečo si začal cvičiť zen?    Dosiahol si osvietenie. Čo to znamená? Už netrpíš? Poznáš strach?  Žije sa ti ľahšie odkedy si zenový majster? Kedy človek zistí, že je osvietený?  Ako vnímaš smrť?   Veríš v Boha? Prečo si mních?

2) Otázky vyplívajúce z osobných problémov poslucháčov
Čo robiť, ked som nahnevaná? Ak sa chcem zbaviť utrpenia, čo mám robiť? Ako nájsť správny smer? Ako byť nezávislý od všetkého, keď musím niekde bývať a niečo jesť? V každodennom živote robíme rozhodnutia. Ako ich robiť? Srdcom , intuíciou, alebo myslením? Mať myseľ jasnú a uvoľnenú je zaujímavé. Ale niekedy som pred skúškou veľmi rozrušená a ťažko sa viem ovládať.. Akým spôsobom sa dajú odstrániť túžby. Ako môže  pomôcť ľuďom čo drogujú? Odkiaľ sa berú psychické poruchy?

3) Otázky definujúce zenbudhizmus, jeho pojmy a motiváciu k nemu vo všeobecnosti otázky etické a technické bez ladu a skladu
Aký druh zenu prezentuješ? Viem len to , že zen existuje. Povedz niečo viac...  aký je rozdiel medzi theravadovým a zenovým budhiznom? Takže zen je pre všetkých to najvhodnejšie učenie?  Čo môže zen poskytnúť spoločnosti s kresťanskými koreňmi? Čo môže zenbudhizmus poskytnúť dnešnému modernému človeku?  Načo je dobré navštevovať zenové centrum? Keď sa pozerám na históriu ľudstva, zdá sa mi nemožné odstrániť utrpenie. Stále sa opakuje....  Ako povedať ľuďom , aby toľko neplytvali? Aká je správna motívácia? Aká je správna meditácia?

Odpovede viď kniha, ja ich uvádzať nebudem. Aj tak som si nie istý či aj na tých zopár otázok sa nevzťahuje copyright. Myslím ,že kniha je dobrým pokusom na zvýšenie úrovne kladenia otázok pre prípadných záujemcov o zen, hoci sa zároveň v celej knihe deklaruje, že tie najhlúpejšie otázky sú zároveň najlepšie. Že najlepšie je vždy prichádzať a cvičiť s mysľou začiatočníka... Tak neviem.

na ceste k osvieteniu | stály odkaz

Komentáre

  1. Kto nevie, kto je, odkiaľ pochádza, mal by sa liečiť!
    Kam smeruje, to mu povie samozvaná vedma a stojí to zopár euráškov.
    Vedmi a vedmáci sa vyznačují tým, že poväčšine zaoberajú sa psychológiou.
    Dávam do ctenej pozornosti čitateľskej verejnosti, že návšteva vedmy skladá sa z niekoľkých fáz.
    Ad primo: Nezávazný rozhovor, vykazujúci znaky neformálnej verbálnej komunikácie.
    Ad secundo: Nebadaný, no, vcelku ľahko rozpoznateľný prechod ku vhlidnutiu čohokoľvek. K bežne používaným pomôckam radia sa kryštálové guľe, kyvadlá, karty, lógr z bezinštantnej kávy, kuracia nôžka z prirodzene uhynutého slepačieho dorastu, a tak by sme mohli pokračovať.
    K použitiu dá sa využiť takmer všetko. Používané prostriedky vhlédnutia budúcna odvisia od invencie a materiálnych podmienok tej ktorej vedmy.
    Ad tercio: Vlastný výklad budúcnosti. Tu sa velice dbá na to, aby ste sa ešte niekedy vrátili.V zásade ide o to, že je vám ozrejmená budúcnosť ani ružová, ani celkom čisto čierna.
    A teraz je to na vás, milí dychtiaci po spoznaní.
    Je to celé o viere.
    Všechno, čo nás obklopuje, čím žijeme život náš každodenný je, vlastne, o viere. Dopadne to dobre, nestane sa nič, dopadne to na prd.
    Matematik, zaoberajúci sa základmi štatistiky, sa s týmto nazeraním budúcna celkom ľahko popasuje.
    Veľa šťastia zenistom, pyrotechnikom aj ženistom!
    Ahoj a príjemne romantický sobotný večer želám ! Najmä ženám.
    Že nám nerobia peklo a pustili nás domov bez újmy :-))))
    publikované: 25.07.2009 22:47:46 | autor: Peecha (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ahoj
    Dik.Ten clanok ani nestal za taky dlhy komentar. Takze v podstate navrhujes dva sposoby hladania odpovedi na dane otazky
    - Ad primo: Navsteva lekara
    - Ad secundo: Navsteva vedmy
    publikované: 26.07.2009 08:54:59 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014