Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Elektronický podpis je stratený projekt...

Počas dlhých zimných večerov... Zamyslel som sa: Milióny eur vynakladané na rôzne štátne e-portály, vďaka ktorým budeme môcť vybaviť úplne všetko a úplne z „obývačky“... Kedy sa už začnú tieto portály vlastne používať?
Internet funguje už desiatky rokov, elektronický podpis je u nás vyše 10 rokov a ja stále nepoznám nikoho, kto by ho v civilnom živote použil jediný krát. Teším sa na ten deň, keď niekoho takého stretnem. Od radosti ho asi pozvem na pivo, aby mi o tom porozprával! Možno stretávam nesprávnych ľudí. Veď predsa toľko peňazí na to išlo, toľko zákonov o tom bolo popísaných, toľko usmernení vydaných... Niekto taký musí existovať!

Historická úloha podpisu a papiera

Len krátko pripomeniem, že vlastnoručný podpis používa právna prax už tisíce rokov a papier možno ešte o trošku dlhšie. Ľudia si akosi zvykli.

Papier jednoducho nenahradíme

Ak chcete vykonať právny úkon elektronicky, t. j. s elektronickým podpisom, potrebujete: 1. počítač, 2. vedieť pracovať s počítačom a el. podpisom, 3. mať vybavený elektronický podpis, 4. elektrinu, 5. pamäťové médium na prenos el. dokumentu (napr. USB) – náklady cca 300 eur.

Ak chcete vykonať právny úkon klasicky v papierovej podobe, potrebujete: 1. vedieť písať, 2. mať papier, 3. mať pero – náklady cca 1,5 eura.

Technika sa mení, papier zostáva. Možno preto, že ho tá technika jednoducho nedokáže poraziť. Možno je načase prestať plytvať peniazmi.

spolocnost | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014