Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slováci v Rumunsku

... slovenský herec, pán Michal Dočolomanský sa raz vyjadril, že jeho otec Rudolf, pôsobil aj medzi Slovákmi v Rumunsku. Je preto možné, že .... Čo písali v minulosti? (41)
Slováci sú roztrúsení po celom svete. Podľa neoficiálnych odhadov ide asi o 2 až 3 milióny ľudí, ktorí majú slovenské korene a nežijú na Slovensku. O jednej takejto enkláve v Rumunsku, písal aj  katolícky učiteľ, rodák zo Svätého Jura pri Bratislave, Rudolf Dočolomanský  vo svojom článku, v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936, ktorý si presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou môžete prečítať.

Slováci v Rumunsku

Dlhé roky Slováci na Slovensku ani nevedeli o tom, že v terajšom Rumunsku je do päťdesiattisíc  Slovákov katolíkov, ktorí roztratení po sedmohradských horách zachovali si podnes svoju reč. Sú oni v prevážnej väčšine roľníci, drevorúbači, robotníci po rozličných továrňach a je medzi nimi niekoľko remeselníkov a obchodníkov. Do rumunských hôr, na takzvané Rudohorie sedmohradské dostali sa pred 200 rokmi zo slovenského východu i z Považia, aby klčovali lesy a budovali osady. Žijem medzi našimi krajanmi v Rumunsku už piaty rok a pôsobím ako národný kultúrny katolícky pracovník. Upozornil som na našich Slovákov Národnú Radu v Bratislave i Spolok Sv. Vojtecha a môj hlas bol vždy vypočutý. Náš národ v Rumunsku volá stále po slovenských katolíckych kňazoch a učiteľoch a potrebuje katolícke kostoly a katolícke školy. Na rudohorskej oblasti v župe Bihorskej žijú uvedomelí katolíci-Slováci. Pochádzajú z východného Slovenska a pracujú hlavne v sklárňach St. Huty. Je tu okrúhle do 50 obcí a usadlísk, v ktorých žije vyše 20.000 Slovákov. Je tu desať čiste slovenských obcí. Majú vyše 2500 školopovinných detí, potrebujú preto i nové školy, aby neboli odkázaní len na výchovu rodičovskú. Volám k vám, drahí rodáci na Slovensku, aby ste pomáhali našim bratom tu náboženskou kultúrou, darovaním katolíckych učebníc a slovenských poučných kníh vôbec a pritom prosíme od vás aspoň štyroch katolíckych kňazov a katolíckych učiteľov.

Bolo by iste zaujímavé zistiť, či v týchto miestach ešte nejakí Slováci žijú. Mňa  osobne zaujalo aj meno Rudolf Dočolomanský, lebo ak sa nemýlim, slovenský herec, pán Michal Dočolomanský sa raz vyjadril, že jeho otec  Rudolf, pôsobil aj medzi Slovákmi v Rumunsku. Je preto možné, že autor tohto pôvodného článku z roku 1936, bol jeho otec.

Reprodukcia obrázku z kalendára















Výrez z foto












Tak, ktorý z pánov učiteľov je otec pána Michala Dočolomanského?

Prajem pekný  deň. doko

O zaujímavostiach z minulosti si môžete prečítať aj na doko.blog.pravda.sk/


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja
    si myslím, že ten vľavo. Ten postoj a tvár, celý Michal.
    publikované: 13.01.2008 14:27:35 | autor: Juzefa (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ziju este slovaci vRumunsku?
    ja som z rumunska, teraz som sa len docitala tento clanok...a ma zaujala otazka ci Rudolf Docolomansky bol otec hercu...to neviem vam povedat na isto, ale ako sa rozpravalo tak hej.Slovaci este ziju tych miestach...ale teraz sa nam dari lepsie.
    publikované: 18.03.2009 17:50:28 | autor: iarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Slovaci v Rumunsku
    velmi zaujimave :)) V hociakom pripade som z Rumunska, zila som tam 20 rokov, moji rodicia este stale ziju v Rumunsku. Je tam este vela Slovakov, pravda mladez sa roztrusila po svete a tie cisto slovenske dediny su trochu zmiesane, ale rec a zvyky si ti nadherni ludia stale zachovavaju :)
    publikované: 31.03.2009 16:35:51 | autor: Hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Slováci v Rumunsku
    V Rudohoří a nebo " Na Vrchoch", jak říkají místní a označují tímto termínem Gemelčičku a Šarany, žijí stále slovensky hovořící rolníci, o kterých já tvrdím, že mnozí z nich jsou moji příbuzní přes nějaké koleno a nebo jsou spřízněni s těmito příbuznými. Počet těchto lidí klesá i v důsledku vnitřní emigrace ( z Vrchů se odstěhovalo do jiných oblastí Rumunska v 70. a 80. letech několik tisíc lidí a počet obyvatel ve farnosti Gemelčička tehdy klesl na několik stovek ). Pro udržení jejich jazyka je zapotřebí udělat více, je znát vliv elektrifikace a vybavení domácností televizory a rádií, odkud zní pouze rumunština. Jejich slovník je "obohacen" rumunskými termíny, když nemají bezprostřední styk s původní domovinou. Pouze základní výuka je vedena ve slovenském jazyce, na vyšším stupni se vyučuje v jazyce rumunském a odborné termíny znají žáci jen v rumunštině, aniž by znali slovenský ekvivalent. Z těch informací nějak uniká, že první velká emigrace z Vrchů směřovala po I. světové válce do Ameriky, především jižní (Brazílie). Miluji ten jejich ( a i můj) jazyk, kterým kdysi dávno hovořili moji prarodiče a rodiče, strýcové, tety, ujcové, svákové a další a uvědomují si nevyhnutelný zánik minulosti, zvyků, rčení, po nichž se mi tolik stýská. Dokonce se již stalo, že některé písně a zvyky u nich upadly v zapomění a nezpívají se a neudržují ani na svatbách, křtinách a jiných akcích. Návštěva presidenta je jistě významná pro posílení národního uvědomění, ale vzápětí by měly následovat akce slovenského ministerstva školství a kultury nebo jiné instituce pro udržení jazyka, ale i Matice slovenské, pokud jde o zadokumentování kultury. O některých přetrvávajících zvycích jsem se dočetl ještě ze zápisků B. Němcové, která ale o nich hovořila jako o živé kultuře ze svých cest z poloviny 19. století na Slovensko. Některé významové věci lze pro vysvětlení použít i pro český jazyk(!).
    Boli časy, boli, ale sa minuli, po maličkej chvíli, míneme sa aj my. Keď sa my míneme, míne sa dedina, po maličkej chvíli míne sa krajina. Keď krajina sa míne , míne sa celý svet (míne=zmizí).
    publikované: 08.03.2012 17:20:36 | autor: Petr (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Slovanské stopy v Rumunsku
    Zdravím vás srdečne,
    zaoberám sa minulosťou Slovanov v Sedmohradsku, vydal som knihu Naše dejiny úplne inak, jej predaj končí. Rumunsko je zem, ktorá bola slovanská - slovenská dávno pred tým, ako sa tam odsťahovali Slováci pred 200 rokmi. Našiel som tam min 500 slovenských názvov dedín, miest, riek a kopcov. I hradov. Stačí trocha poznať rumunský pravopis a čítať mapu. Úžasné. Treba si všimnúť napr. v Alba Iulii v múzeu archeologické artefakty z doby Veľkej Moravy a porovnať s artefaktami, ktoré nachádzame na Slovensku, na českej Morave. Tých stôp po Rumunsku na dobu, kedy túto zem ovládali Slovania, Slováci je mnoho. V 13. 16. a aj v 17. - 182 storočí odchádzali tzv. Valasi na Slovensko v niekoľkých vlnách. Pritom neostali na Slovensku jazykové stopy. Prečo? Pretože išli tam, kde sa rozprávalo tou istou rečou. Jediný pozostatok je, že títo "valasi" doniesli prehlasované ä, rozprávajú omnoho spevnejšie, mäkšie, ako Slováci "domorodí". Len si choďte vypočuť, ako sa rozpráva v Banskej Štiavnici, Banskej Bystrici, na Liptove a na Turci (Martin). Dovoľujem si prečítať moju knihu, kde je to podrobne opísané. Toho roku sa chcem ešte posledný raz poprechádzať Sedmohradskom najmä v Rudných horách, odkiaľ bola najsilnejšia migrácia na Slovensko smerom do údolia Hrona, kde sú názvy dedín rovnaké, alebo podobné, ako v zlatej doline Sedmohradska.

    Žiaľ, naša vedecká historická obec si Rumunsko zatiaľ nevšíma. Pritom je to studnica našich dejín. Takže, milí Slováci, pátrajte, hľadajte, je to nesmierne zaujímavé nachádzať pod nánosmi maďarizácie a romanizácie krásne názvy ako Orlia, Zlatna, Krásna, Husia, Kozia, Devín (Deva), Brašov (Prašov), kopec Sloboda pri Aiude, a ako som napísal, viac, ako 500 ďalších názvov, ktoré sa zachovali. Treba pátrať aj tam, kde sa nezachovali. Príkladom je Čerpotok, ktorý sa už na mape píše ako Suplak, Siplak.
    Zdraví Alan Dolog
    publikované: 06.02.2020 07:08:00 | autor: Alan Dolog (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014