Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kedy nominacie na ZOH 2010?

Slovenské športové zväzy musia do 20. decembra predložiť na Slovenský olympijský výbor (SOV) návrhy svojich nominácií na zimné olympijské hry 2010 do Vancouveru.

zdroj: http://sport.aktuality.sk/zimne-sporty/ostatne/predbezna-nominacia-na-zoh-2010-bude-21-decembra

23.10.2009 14:47 - BRATISLAVA
Slovenské športové zväzy musia do 20. decembra predložiť na Slovenský olympijský výbor (SOV) návrhy svojich nominácií na zimné olympijské hry 2010 do Vancouveru.

O deň neskôr bude predbežnú nomináciu schvaľovať výkonný výbor SOV, ktorý oficiálnu verziu potvrdí 14. januára 2010. Na ďalší deň odíde do Kanady letecké kargo so športovým oblečením členov výpravy, technickým vybavením a zdravotníckym materiálom. Valné zhromaždenie SOV, ktoré odsúhlasí vyslanie slovenskej výpravy do Vancouveru, sa uskutoční 26. januára 2010 a na druhý deň členovia výpravy slávnostne zložia sľub do rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča. V posledný januárový deň na registračnom mítingu s organizačným výborom ZOH (VANOC) dôjde k definitívnej uzávierke menovitého zloženia výpravy. Po tomto mítingu bude možné urobiť zmeny v zložení výpravy už iba v prípadoch jednoznačne zdôvodneného ochorenia alebo zranenia registrovaného športovca. Olympijské dediny otvoria 4. februára 2010. Slávnostné vztyčovanie slovenskej vlajky v olympijskej dedine vo Vancouveri, ktoré je súčasťou oficiálneho prijatia výpravy do vancouverskej olympijskej rodiny, je plánované na 11. februára 2010. V ten istý deň slávnostne otvoria Slovenský reprezentačný dom v centre Vancouveru. O termínoch informuje Slovenský olympijský výbor na svojej internetovej stránke www.olympic.sk.


O prípravách ZOH 2010 sa hovorilo aj na štvrtkovom zasadnutí výkonného výboru SOV, ktorému predchádzalo rokovanie Štábu SOV pre ZOH 2010. Na ňom sa podľa olympic.sk vedenie štábu na čele s viceprezidentom SOV pre zimné športy a designovaným vedúcim slovenskej výpravy Igorom Nemečkom v prítomnosti prezidenta SOV Františka Chmelára i generálneho sekretára Jozefa Liba stretlo najprv spoločne so zástupcami všetkých slovenských zväzov olympijských zimných športov (ospravedlnili sa len bobisti) aj s viacerými tímovými lekármi a potom sa uskutočnili separátne rokovania vedenia s jednotlivými zástupcami zväzov v štábe.


Slovenskí športovci budú bývať vo Vancouveri v oboch olympijských dedinách. Priamo v hostiteľskom meste budú mať svoj olympijský domov hokejisti a hokejistky, krasokorčuliarka Ivana Reitmayerová a v prípade kvalifikácie aj snoubordista Radoslav Židek či niektorý z rýchlokorčuliarov na krátkej dráhe. Vo Whistleri sa ubytujú lyžiari, biatlonisti, sánkari a v prípade splnenia kritérií aj bobisti. V oboch dedinách majú Slováci už pridelené ubytovanie, ktoré je na ich okraji, ale v prijateľnej vzdialenosti od jedálne a transportného móla. Vo Vancouveri budú Slováci bývať na hornom poschodí trojpodlažného domu s dvojposteľovými izbami, pričom za susedov by mali mať Fínov. Vo Whistleri obsadia päť domčekov v kondomíniu, časť sprievodu (predovšetkým servismani) budú bývať v dočasnej stavbe s vybavením rovnakého štandardu. Slovenská výprava, v ktorej sa predpokladá účasť 70 až 75 športovcov, bude mať podľa olympic.sk k dispozícii dovedna deväť oficiálnych vozidiel a 16 tzv. asistentov z radov dobrovoľníkov (9 vo Vancouveri a 7 vo Whistleri).


Na štábe SOV pre ZOH 2010 sa veľa hovorilo o otázkach zdravotného zabezpečenia a boja proti dopingu. Odo dňa otvorenia olympijských dedín, t. j. od 4. februára, vstúpi do platnosti špeciálny režim Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), podľa ktorého všetci nominovaní športovci z celého sveta budú musieť nahlasovať svoj pohyb na účely testovania s presnosťou na každú hodinu. Povinnosťou každého slovenského športového zväzu je zabezpečiť pre všetkých športovcov navrhovaných do nominácie preventívne telovýchovno-lekárske prehliadky, ktoré sa musia realizovať najneskôr do 15. decembra. Viacerí športovci, ktorí by mali štartovať na ZOH, už absolvovali obidve požadované antidopingové kontroly. Generálny riaditeľ sekcie štátnej starostlivosti o šport MŠ SR Pavol Macko však na štábe podľa olympic.sk upozornil, že podľa informácií, ktoré dostal od Antidopingovej agentúry SR (ADA SR), niektoré zväzy si napriek opakovaným výzvam ADA SR neplnia svoje povinnosti voči agentúre. Varoval, že voči zväzom, ktoré v tomto smere zaostávajú, ministerstvo vyvodí dôsledky a siahne im na dotácie. Ak by došlo k tomu, že u niektorých športovcov (ide najmä o hokejistov pôsobiacich v zámorí) nebude možné z objektívnych dôvodov vykonať dve antidopingové kontroly, ADA SR poskytne SOV svoje stanovisko jednotlivo ku každému takémuto prípadu.


Aktuality | stály odkaz

Komentáre

  1. skokani na OH
    So skokanov zatial len Tomas Zmoray splnil podmienky MOV (dakujemy zodpovednym za to, ze na KP do Korei nikoho neposlali...). Dufam ale ze do estonskeho Otepaa niekoho predsa poslu!
    A mam este otazku. Su este nejake prisnejsie kriteria ucasti zo strany Slovenskeho Olimpijskeho Vyboru? Teda prisnejsie ako kriteria Medzinarodneho OV?
    Ak sa niekdo s funkcionarov SLA/SLZ zobudi zo zimneho spanku(ich internetova strana uz zo 2 tyzdne nefunguje) tak dufam ze nam da odpoved aspon na svojich strankach ...
    publikované: 26.10.2009 11:34:13 | autor: zuzka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014