Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovaci v letnej priprave

O par dni dalsie preteky Kontinentalneho Pohara a inauguracia letnej Grand Prix v skokoch na lyziach. Co porabaju nasi skokani?

zdroj: www.slz.sk  

SKOKY NA LYŽIACH: Slováci v letnej príprave, Zmoray už bodoval

BRATISLAVA 20. júla (SITA) - Slovenskí reprezentanti v skokoch na lyžiach majú za sebou časť letnej prípravy na nadchádzajúcu zimnú olympijskú sezónu 2009/2010. "S päticou Tomáš Zmoray, Matúš Mistrík, Denis Šindler, Patrik Lichý a kombinátor Róbert Kartík sme začali koncom apríla na Žltých pieskoch v Banskej Bystrici. V máji sme pokračovali výcvikovým táborom v rakúskom Villachu, v júni sme boli v poľských strediskách Szczyrk a Wisla, medzitým sme absolvovali preteky o Pohár primátora Banskej Bystrice, v ktorých Zmoray zvíťazil," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA reprezentačný tréner skokanov SR Milan Filipko, ktorého zverenci absolvovali kondičnú prípravu a v rámci nej aj špeciálne cvičenia v domácich podmienkach v Banskej Bystrici.
Dosiaľ najviac súťažných vystúpení má v lete za sebou v súčasnosti najlepší slovenský skokan Tomáš Zmoray (nar. 26. 7. 1989). Onedlho 20-ročný člen klubu ŠK Kartík Banská Bystrica figuruje po dosiaľ odskákaných piatich pretekoch letného Kontinentálneho pohára (KP) na 38. mieste s 20 bodmi, na čele poradia je známy Slovinec Robert Kranjec so 480 bodmi pred svojím krajanom Primožom Piklom (306 b) a Rakúšanom Thomasom Diethartom (235 b). Zmoray získal spomenuté body na mostíku HS-100 s umelou hmotou vo Villachu (11. 7. bol šestnásty /t. j. pripísal si na svoje konto 15 bodov/ a 12. 7. obsadil 26. miesto /5 b/), v prvých troch súťažiach KP v Slovinsku nebodoval (3. 7. Velenje - 33. miesto, 4. 7. Kranj - 45. priečka, 5. 7. Kranj - 40. pozícia). V pretekoch "nižšej" dôležitosti FIS Cup vo Villachu klasifikovali v piatok 10. júla Zmoraya na 7. priečke, zostávajúce kvarteto Mistrík, Šindler, Lichý a Kartík neskončilo ani raz do bodovaného 30. miesta.
"V prípade Tomáša sú to celkom povzbudivé výsledky smerom k ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri, veď v štartovom poli bolo viac ako 80 a niekedy aj vyše 100 pretekárov. Pre ostatných našich chlapcov môže byť Zmoray motiváciou do skokanského napredovania. U Mistríka, Šindlera a Lichého je hlavným cieľom dobre obstáť na juniorskom svetovom šampionáte, ktorý bude koncom januára 2010 v nemeckom Hinterzartene. Tam by sme chceli postaviť aj štvorčlenné družstvo. V tomto smere musíme ešte presvedčiť Mojmíra Nosáľa, ktorý uvažuje o konci aktívnej činnosti, pretože má záujem uprednostniť štúdium na vysokej škole v Bratislave," doplnil M. Filipko. Jeho zverenci majú v týchto dňoch v pláne kondičné sústredenie v Slovinsku, nasledovať bude príprava na Štrbskom Plese a potom v poľskom Zakopanom.
Cieľom účastníka februárových MS 2009 v klasických lyžiarskych disciplínach v Liberci (50. miesto na strednom mostíku HS-100, na veľkom mostíku HS-134 nepostúpil z opakovanej kvalifikácie do hlavnej súťaže medzi 50 najlepších, pozn.) Tomáša Zmoraya je dobre reprezentovať na budúcoročných ZOH. "K tomu by sme sa chceli vo väčšej miere zapísať aj vo Svetovom pohári (SP) a pokúsiť sa v ňom zabodovať," poznamenal ďalej kouč Milan Filipko na margo svojho najúspešnejšieho zverenca, ktorého najlepším výsledkom v rámci SP je 47. priečka v talianskom Pragelate 13. decembra 2008. V najbližších plánoch dvojice Filipko - Zmoray figuruje aj účasť v letnej Grand Prix (LGP), kde by sa mala tradične predstaviť kompletná skokanská špička. Úvodné podujatie LGP sa uskutoční 9. augusta na mostíku HS-108 v Hinterzartene, ale bez Zmorayovej účasti.
"Chlapci sa zúčastnia v termíne 7. - 8. augusta na pretekoch FIS Cupu (HS-106) v talianskom stredisku Val di Fiemme v Predazzu. Štartovať bude kvarteto Zmoray, Mistrík, Šindler a Lichý. Pôjde nám najmä o to, aby sa aj dvojici Šindler - Lichý podarilo bodovať vo FIS Cupe, čím by následne mohli skákať aj na pretekoch letného Kontinentálneho pohára. Pokiaľ ide o Zmoraya, Tomáš sa v rámci letnej Grand Prix po spomenutej neúčasti v Hinterzartene následne už predstaví na ďalších troch podujatiach - 12. 8. v talianskom Pragelate, 14. 8. vo francúzskom Courcheveli a 16. 8. vo švajčiarskom Einsiedelne," dodal v rozhovore pre agentúru SITA Milan Filipko.


Aktuality o nasich skokanoch | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014