Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Som líška

zmena nemusí byť viditeľná na povrchu
Mali ste už niekedy pri čítaní knihy pocit, že ste jednou z postáv. Nie pre to, že má ultra skvelé schopnosti alebo niečo, čo by ste chceli, ale jednoducho - mali ste niekedy pocit, že ten autor v jednej z postav opísal vás? Že dokonale vystihol to, čo cítite, to kým ste, to, v akej situácii sa nachádzate?

Ja som samu seba mnoho krát prirovnávala k mnohým postavám z kníh, túžila preživať aspoň zlomok toho, čo oni. Och, klkokrát som si želala byť postavou z knihy? Ak nie milión tak ani jeden krát. Všetko by bolo jednoduchšie. Happy end by na seba nenechal dlho čakať, maximálne pár stoviek strán. Ale čo je to? 2-3 dni? Malina.

Malý princ. Jednoduchá kniha známa malým i veľkým. Plná skvelých, pravdivých myšlienok. A hoci som tie príbehy dávno poznala, veď sme to čítali v škole :) dávno pradávno. Ale sú knihy a knihy. Sú knihy, ktoré majú prosto príbeh. Azda i krásny pibeh ktorý naplní srdce,  zvlhčí oči, ale stále je rovnaký. A sú knihy, ktorých príbehy sa menia, hoci slová ostávajú tie isté. A do tejto druhej kategórie by som zaradila Malého Princa.

Som líška. A on je princ, malý princ, hoc o tom nevie. Som líška. Takmer skrotená. Alebo už úplne? Som skrotená možno bez toho, aby to chcel. Aby to mal v pláne. Som líška, ktorá pri pohľade na obilie plávajúce vo vánku spomína, som líška, ktorá občas smúti, no i raduje sa, som líška, ktorá dúfa v jeho návrat. Som líška...

...príde on na to kým je, ak mu to nepoviem?

Som líška.

A co teraz? | stály odkaz

Komentáre

  1. malý princ
    tak niniel je skrotená líška... malý princ, zobuď sa... nenechaj líšku len tak opustenú,,, skrotil si si ju... chýbaš jej... dúfam, že malý princ dospieva... =)
    ...veľa šťastia niniel...
    publikované: 05.01.2010 00:27:16 | autor: kozlík (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. líšky sa premnožili.. zdá sa.. :)))
    pozor na opatrenia.. :))
    publikované: 05.01.2010 08:46:05 | autor: ell.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ell, veď vravím, že už sme dávno po odstrele...
    :-) :-) :-)
    A mne toť FB vyveštil, že v tomto roku nová láska. Kdeže! Najlepšia je aj tak sloboda.
    publikované: 05.01.2010 10:27:38 | autor: Druhá líška (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Nepríde na to, pretože
    mu netreba prísť na to, čo už dávno vie. Vidieť srdcom je krásne, ale vôbec nie ľahké. Ani pre princa, ani pre líšku. Nebýva len žlté obilie, je aj červenkavý svit hviezd. A vtedy vidieť, v na prvý pohľad veselom žmurknutí princovej hviezdy, malú kvapku slzy...
    publikované: 05.01.2010 12:42:07 | autor: Princov tieň (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Princov tieň, načo sa princovia obzerajú za líštičkami, keď majú v ohrádke svoju ružu,
    ktorá si vyžaduje všetku ich starostlivosť a opateru? Načo im sľubujú slabý svit svojej hviezdy, keď je taká vzdialená?
    Bez princov by bolo Líštičkám lepšie, ľahšie...
    publikované: 05.01.2010 13:18:34 | autor: Druhá líška (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Druhá líška, skúšaš ma?
    Princovia sa neobzerajú za líškami a ani líšky za princami. Oni sa iba vidia. Srdcom. A na tom sa nedá nič zmeniť. To nie je o obzeraní sa a vôli, to je o videní. Princovia nesľubujú svit hviezd a ani skutočné líšky žltú farbu obylia. Oni ich nachádzajú. Líšky v zime žlté obylie a princovia v žiari slnka úsmev hviezdy s malou slzičkou. Predsa ako líška, ktorá stretla princa, to vieš. Alebo si ešte nestretla princa?
    Možno aj princom by sa žilo ľahšie a lepšie bez líštičiek. Ale určite smutnejšie, lebo to by už nevideli srdcom. Domnievam sa, že skutočné líšky sú na tom podobne.
    publikované: 05.01.2010 13:52:26 | autor: Princov tieň (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Nie, Princov tieň, neskúšam ťa...
    Len rozmýšľam. Načo Líšky stretávajú princov, keď im to potom komplikuje život.
    publikované: 05.01.2010 17:41:56 | autor: Líška iného princa (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. :)
    viete co? Ja si myslim ze lisky a maly princovia sa navzajom potrebuju, hoci to vie byt aj plne smutku, bolesti, tazoby a melancholie, ale kto nelubil nezil. Lubit, hoc len platonicky je skvely pocit. Staci nejaky ton, obraz, slovo a hlavou vam prebehne more spomienok na danu osobu a vy sa usmievate. Len tak. Pretoze ste napriklad zacitili vonu lipy. Je to nieco co nam uzasne rozjasnuje svety :)

    A mne to asi staci...nateraz... :)
    publikované: 05.01.2010 21:59:16 | autor: niniel (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014