Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť z trusu

        Nie z trucu! Z trucu sa vám stále prihováram ako keby o niečo šlo... Šľak ma ide trafiť z trusu. Nuž, boli tu už všelijaké témy, ale o truse sme sa zatiaľ veľmi nebavili. A bolo by načase. U nás na Záhorí v Šaštíne obnovili májové púte. K seleziánskej kaplnke sa zišlo mnoho tisíc ľudí. Aj z Japonska prišli katolíci. Katolíci - podobne ako aj iní ľudia - metabolizujú. Niečo vypijú, niečo zjedia a potom sa obzerajú po dvoch nulách alebo po nápise WC. Je to všesvetové, ľudské. Trúsime ako psy, vlky, býky, vtáky. Lenže v našej záhorskej civilizácii na trus organizátori vraj nestačili. Mysleli naň, ale v toľkom množstve ich predsa len zaskočil. To preto, že sú im peniaze predsa len ešte ľahostajné. Inak by totiž vedeli, že na truse sa všade na svete zarába!
Bol som v Amerike na takom masovom všeľudskom podujatí. Bol to síce jazzový festival, ale tiež to bolo len tak na lúke a tiež tam bola mrákava ľudí. Už skoro ráno zo všetkých strán pristávali súkromné traktory súkromných farmárov. Traktormi si popriťahovali pestro pomaľované čistučké maringotky. Záchody na kolesách. Radosť bolo pozorovať na americkej lúke s pódiom, ako je zrazu obklopená vozmi - ako v husitských vojnách vozovou hradbou. Majitelia trusiarní sa neokúňali, veľká, malá potreba  10 centov. Mimo maringotku trúsiť bolo policajne zakázané. Okolo poludnia už boli prítomné tisíce ľudí. Kšeft ako hrom! Treba investovať do maringotky. Amerika je trochu popredu v týchto trúsivých veciach. Už sa našla továreň, ktorá síce vyrába autá, ale pridružila aj výrobu marongotiek na trus! Pozor! Teraz príde gól: majiteľ maringotky má možnosť predať trus po slávnostiach špeciálnej farme, ktorá z toho trusu ešte niečo vyrobí! Neviem presne čo - hanbil som sa opýtať, ale každý, kto študoval hnojarinu, vám to povie... Ach, aké jednoduché! Peniaze sa dajú otočiť aj cez zdravý metabolizmus. Nekrčte nosom. Peniaze nesmrdia.
Videl som podobné maringotky aj v Škandinávii. Ale tam sú luteráni a tí sú na peniaze ako draci! O tomto rozmýšľam nahlas potom, ako som si v novinách prečítal, že šaštínski mešťania žiadajú štátnu dotáciu na vybudovanie tých pre pútnikov prepotrebných zariadení. Myslím si, že by to bolo voči štátu s momentálne dosť skromným obsahom štátnej pokladne unfair. Skôr by sa mali trúsiť súkromní podnikavci na hody, púte, festivaly, juniálesy. Prejdite sa po lesíkoch okolo Partizánskej lúky na Železnej studienke pri Bratislave po zábave. Alebo po petržalskom brehu Dunaja alebo pod Bystrickým Urpínom, okolo anfiteátra vo Východnej, Terchovej, hneď vás prejde pýcha na svoj kultúrny národ... Trúsme, priatelia, ale v čistučkých trúsiarňach súkromného charakteru! Dajme zarobiť trúsiarom.
Šľak ma ide trafiť z trusu! Musím sa s niekým zložiť na maringotku. Obielime ju, vymaľujeme a srdečne vás všetkých potom do nej pozveme. Aby som nezabudol - veľká, malá potreba - jednotná cena: 2 Sk. Nehovorte mi, že sa vám to nevyplatí!
V lesíku vás môže poštípať osa.

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-------------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014