Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako sa zbaviť konkurencie?!

Kontroly, pokuty, hlásenia...

Predstavte si, že prídete ráno do práce, ako každý iný deň, zapnete počítač, uvaríte si kávu alebo čaj a pracujete obvyklým spôsobom. A zrazu niekto zaklope na dvere Vašej kancelárie, otvorí dvere a zamáva pred Vami s papierom, a slovami kontrola. V tom lepšom prípade to bude daňový úrad, úrad práce, sociálna poisťovňa alebo živnostenský úrad, prípadne im podobné inštitúcie. Požiadajú Vás o dokumentáciu, ktorú prišli prešetriť. Ako prvé ich asi usadíte, a zavoláte šéfovi, pokiaľ nie je v práci a zabezpečíte žiadanú dokumentáciu, aby sa mohli pustiť do práce. Potom si sadnete a tŕpnete čo zistia, nájdu, resp. nenájdu a čakáte kým už konečne skončia. Váš 8 hodinový deň sa stáva najdlhším pracovným dňom za všetky vaše odpracované roky. V hlave sa vám víria myšlienky, kto bude zodpovedný za to, keď to odhalia? Prípadne ak o niečom viete, že sa naozaj stalo, čo potom? Hrozná predstava, ja si to ani len nechcem predstaviť?
 
A čo ak táto kontrola povie: „... mobily na stôl, odíďte od počítačov a prosíme si heslá do mailových schránok.“ Nechápavo sa na nich pozriete a asi spravíte o čo Vás požiadali. Táto kontrola je z protimonopolného úradu. Sama som sa s tým nikdy nestretla, a ani potom nesnívam. Keď som čítala čo všetko môžu a hlavne čoho všetkého sú schopní inšpektori. Vtrhnú do vašej firmy samozrejme neohlásene a začnú vám kopírovať disky a vy sa musíte domáhať toho, aby ste aspoň pri nich mohli byť. Je to nepríjemný zážitok. A vraj to pripomína policajné vyšetrovanie, i keď právomocí majú ďaleko viac ako tí uniformovaní.

Prídu do vašej firmy, pretože im dal niekto "tip", že u vás nie je všetko podľa pravidiel. A ten niekto môže byť váš najväčší konkurent, ktorý vie, že sa na vás nemôže dotiahnuť. A tak spraví taký ťah, ktorým si zabezpečí, že vás aspoň na chvíľu odstaví. A v tom lepšom prípade, samozrejme pre neho, spraví to, že požiada o kópie vašich dokumentov, na čo má ako účastník právo. A takto krásne sa dostane priamo ku všetkým informáciám z vášho podnikania.

No je to brutál, kam sa môžete vďaka konkurencii dostať. Nepríjemné je, že to všetko sa dá dosiahnuť legálnou cestou a samozrejme v medziach platných právnych predpisov. Ja osobne som sa s tým nikdy nestretla, a ani nemám záujem, pretože už len tá predstava má desí, že sa dostanú až do môjho súkromia.

Protimonopolnému úradu môžu niektoré právomoci závidieť aj policajti




Zamestnanie | stály odkaz

Komentáre

  1. simona,
    ==resp. nenájdu a čakáte kým už konečne skončia. ==hádam len nie bez toho, aby človek počas toho dňa vôbec nepracoval!! Myseľ treba odpútať, pokiaľ človek seriózne a v medziach zákona podniká, kontrola je na to, aby upozornila a nie zlikvidovala, ak je všetko kóšer. Ale ak nie je, tak na pranier s takou spoločnosťou!
    ==prosíme si heslá do mailových schránok==že by na toto bez súdneho príkazu mali právo? Že položiť telefóny a odstúpiť od počítačov, aby ste niekoho nevarovali, to chápem.
    publikované: 05.09.2011 20:52:54 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :D naivný akčný scenár :D
    viem si predstaviť ako sa postavia k takej pani účtovníčke že odstúpte od počítača atď...
    už ju počujem:
    "Čo si to dovoľujete? Ja tu pracujem a keď to nebudem mať... Nechytajte ma, lebo zavolám políciu.. toto je obťažovanie a policajná brutalita..."
    A tí páni sa budú len bezmocne prizerať ako s nimi cvičí :D

    Pravdupovediac kým ma nepresvedčia že majú právo na všetko čo chcú robiť, tak ich asi ani nepustím dovnútra.
    Mám skúsenosť len so SOI a vzhľadom k tomu že nám naparili pokutu, boli naozaj gentlemani, ktorý robili a poznali svoju prácu.

    BU BU BU prídu páni z protimonopolného - A čo?
    Upozorním ich, že prichádzam o zisky takže nech to nenaťahujú. Ja mám všetko v poriadku a čo nemám na to ma upozornia - a ja im dokážem že sa mýlia, a nech si to riešia s mojím daňovým poradcom (daňový poradcovia sa priam vyžívajú v súdoch, lebo musia dokázať že poradili správne a stáť si za tým) a právnikom, aspoň môj názor.
    publikované: 06.09.2011 13:30:54 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tu je to čierne na bielom, prečo sa konkurencia od protimonopolného úradu nič nedozvie: Obchodný zákonník -
    § 51

    Porušenie obchodného tajomstva

    Porušovaním obchodného tajomstva je konanie, ktorým konajúci inej osobe neoprávnene oznámi, sprístupní, pre seba alebo pre iného využije obchodné tajomstvo (§ 17), ktoré sa môže využiť v súťaži a o ktorom sa dozvedel:

    a) tým, že sa mu tajomstvo zverilo alebo inak stalo prístupným (napr. z technických predlôh, návodov, výkresov, modelov, vzorov) na základe jeho pracovného vzťahu k súťažiteľovi alebo na základe iného vzťahu k nemu, prípadne v rámci výkonu funkcie, na ktorú ho súd alebo iný orgán povolal,

    b) vlastným alebo cudzím konaním priečiacim sa zákonu.
    publikované: 06.09.2011 13:40:17 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hm,
    ani mne sa nezda,ze by napr.mohlo ist o vsetky "mobily na stol"...moj sukromny by tazko ziskali. ale fakt ten popis vypada dost akcne,uz mi len chyba "lahnut na zem,ruky za hlavu":-)
    publikované: 07.09.2011 15:22:05 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. je to akčné
    neviem, či to môže byť pravda, ale vo veľkých firmách asi možno aj áno. Bonnie súkromný mobil asi nie, ale väčšinou na vysokých postoch je to jeden telefón a slúži aj ako súkromný.
    publikované: 07.09.2011 15:27:10 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
  6. jaj,
    tak to bola fikcia z doslechu?nuz,neviem sa k tomu vyjadrit,co z toho moze byt vsetko mozne.ale ked uz sme pri tych mobiloch,treba k tomu pridat aj notasy,ktore tiez pouzivaju zamestnanci pracovne i sukromne,lebo to je este horsie vlacit ich niekolko,nez nosit 2,3,4 mobily:-)a potom neviem,ako to moze vypadat s ochranou osob.udajov,ak to ma zamestnanec dovolene vyuzivat aj na privatne ucely...
    publikované: 07.09.2011 18:02:12 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Disky su proste disky
    ale tak hadam standardne kriptovany disk by mohol dostatocne zabezpecit a preklenut obdobie kym by si takto zasiahnuti nasli pravnika
    publikované: 09.04.2013 15:38:59 | autor: disky (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014