Všeobecný popis.
Záhradkári v severnejších regiónoch, ktorí majú podmienky pre pestovanie viniča - chránená plocha od severu otočená na juh presvetlená celý deň slniečkom – majú veľkú šancu dožiť sa a ochutnať výborných, sladkých a veľkých strapcov hrozna odolné tunajším mrazom, dozrievajúce v mesiacoch august, september, október.
Vinič (sadeničky) vysádzame so zakrátením korienkov na 5 cm v mesiacoch október, november korienkami nadol, dobre zatlačíme kvôli vzlínaniu a zalejeme. Predtým ich namočíma na 5-10 hod. do vody.
Odrezky picháme do zeme v mesiacoch február, marec.
Do zeme vsadíme 3 očká a nad zemou 5 cm necháme 1 očko. Toto po zasadení prihrnieme váhovým pieskom do kopčeka. Očká, ktoré idú do zeme, vyslepíme.
Vinič sadíme do jám približne 40x40x40 cm s pripraveným kvalitným podložím
(maštalný hnoj, NPK) mierne šikmo do jemnej hliny a dobre polejeme.
Nezabudnúť zapichúť drevený (železný,bambusový) kolík na priväzovanie výhonku.
Ku koreňu na zavlažovanie môžeme dať rúrku z umelej hmoty alebo 2l fľašu s odrezaným dnom nahor.
Na jar piesok, ktorý chránil sadeničky (odrezky) pred mrazom odhrnieme poliatím a prihnojíme harmavitom.
Vinič na jeseň prihnojujeme 1/4 fúrika maštalný hnoj ku koreňu každý druhý rok. Z priemyselných hnojív NPK, harmavit na list, liadok na jar na 2x - máj.
Vinič v ďaľších rokoch potom formujeme, čo je veľmi dôležité pre jeho zdravý rast a úrodnosť.
Formovanie viniča robíme tak, že v druhom roku zrežeme výhonok na 2 očká, v 3. roku necháme 2 prípadne 3 prúty a v auguste zalomíme konce. Vedenie (smerovanie, strelka, ťažeň) viniča striháme na 8 až 10 očiek a zálohu viniča (zásobné čapíky, poloťažne) na 1 až 5 očiek podľa zaťaženia.
Rez viniča je skracovanie jednoročného dreva alebo odstraňovanie staršieho či nepotrebného dreva z viničového kra s cieľom udržať tvar kra v jednotlivých spôsoboch vedenia, regulovať rodivosť, kvalitu a vzrast viniča. Vždy ponechávame časti, ktoré su bližšie k dvoj – a viacročnému drevu. Odstraňujeme výhonky a čapíky, ktoré sú vzdialenejšie od starého dreva.
Viniču sa darí na drôtevom vedení alebo na pergolách, ktoré zároveň môžu skrášľovať záhradku. Vedenie viniča priväzujeme likom (páskou, špagátom) ku drôtu. Dávame pozor, aby sa materiál nezarezával do dreva viniča, preto je nutné ho každý rok preväzovať (viacročné vedenie).
Počas rastu letorastov viniča v priebehu roka ich vylamujeme spoza listov (viď zelené práce).
Vinič začína rodiť po 3 rokoch. Každý rok sa jeho výnosnosť zväčšuje.
Skúsenosti s odrodou Talianske tmavé hovoria, že z dvoch koreňov viniča pri dobrom vedení nazbierame
na piaty rok rodenia až 50 kg, za 15 rokov až 150 kg výborného hrozna.
Ochrana viniča ( v jednotlivých fázach ) :
Pučanie – roztoče-síra, Výhonky 30-60 cm – síra+mancozeb,
Pred kvitnutím – peronospóra,botritída,múčnatka,obaľovače,
Po odkvitnutí – P+B+M, Pred uzatváraním strapcov(hrášok) – P+B+M+obaľovače,
Mäknutie bobúľ – P+B+M meď+síra, Dozrievanie – botritída-Teldor 500 SC
Konkrétnejšie:
Nároky na pôdnoklimatické podmienky
- chránené od severu, otočené na juh s celodenným slniečkom
- najlepšie neutrálna pôda, vápenec, vlaha, pH 6-7
- hlboko zrýľovať pôdu-na 2 rýle
- kvalitná hlina naspodok a N,P,K, maštalný hnoj
- Liadok (dusík) v priebehu roka na 2x - začiatkom a koncom mája ku koreňom
Rez viniča
Doporučenie
- pre severnejšie regióny rez po úrode – jeseň
- 4 očká na 1-ročnom dreve
- na jar sa rez ukončí podľa zaťaženia
Zelené práce
- Vylamovanie letorastov - vyplievanie –koniec mája - vidieť násadu
- Zastrkovanie letorastov - zavčasu
- Vylamovanie zálistkov -spravidla nerobíme, keď však je ker prehustený, v okolí strapcov, ostatné skracovať nad 2. až 3. listom. Spodné listy zálistku sú pre funkciu kra potrebné, pretože asimilátmi zásobujú najmä generatívne orgány - strapce a tým prispievajú k ich dobrej vyzretosti
- Osečkovanie - robíme tak, aby sme ponechali dĺžku letorastov na 8-10 listov nad vrchným strapcom (120-150 cm). Tie sú potrebné na zaistenie asimilátov pre strapce, a neskôr pre kvalitné vyzretie dreva – august.
- Čistenie kmienkov, odstraňovanie rosných korienkov
- Odstraňovanie listov - robíme až neskôr, asi 4 - 6 týždňov pred predpokladaným zberom. Odstraňujeme len 1 - 2 listy z výhonku tak, aby sme uvolnili strapce, ktoré majú byť prevzdušnené a tak menej náchylné na tzv. kyslú hnilobu.
Doporučenia
- Pestovať vinič na južných exponovaných svahoch, od severu a severovýchodu chránených polohách.
- Pestovať vinič v záhrade, na menšom priestore, kde sa môžu vytvoriť osobité (špecifické), mikroklimatické podmienky (chránené stanovište).
- Zabezpečiť ochranu proti zimným mrazom.
- Pestovať skoré stolové odrody viniča.
- Pestovať prevážne rezistentné odrody (časté zrážky, vysoká vlhkosť ovzdušia, zvyšuje nebezpečie hubových chorôb, najmä peronospóry). Uvedené odrody vykazujú aj vyššiu odolnosť proti zimným mrazom.
- Pestovať vinič na vysokom vedení s optimálnym zaťažením a s veľkým prevzdušnením.
- Zvýšenú pozornosť venovať príprave a skvalitňovaniu pôdy.
- Maximálne využívať možnosti pestovania viniča v skleníku. Zabezpečí nám to ochranu najmä proti skorým jarným mrazom, uskorí a predĺži nám potešenie zo sladkých bobúľ hrozna.
"Citlivosť" - Stupeň odolnosti odrôd
Použitá stupnica odolnosti:
· 1 - veľmi nízka odolnosť (silne náchylná-citlivá odroda)
· 2 - veľmi nízka až nízka odolnosť
· 3 - nízka odolnosť (náchylná odroda)
· 4 - nízka až stredná odolnosť
· 5 - stredne odolná (stredne náchylná odroda)
· 6 - stredná až vysoká odolnosť
· 7 - vysoká odolnosť (slabo náchylná-rezistentná odroda)
· 8 - veľmi vysoká odolnosť (silne rezistentná odroda)
· 9 - takmer úplná odolnosť (veľmi silne rezistentná odroda)
Stolové odrody
|
Peronospóra
|
Múčnatka
|
Botrytída
|
Arkadija (Nasťa)
|
4
|
3
|
6
|
Aron
|
6
|
6
|
5
|
Cardinal
|
1
|
1
|
3
|
Chrupka biela
|
2
|
3
|
6
|
Chrupka červená
|
2
|
3
|
6
|
Dačnyj
|
6
|
4
|
8
|
Diamant
|
2
|
3
|
5
|
Olšava
|
3
|
3
|
5
|
Pannónia kincse
|
2
|
1
|
4
|
Prim
|
6
|
5
|
8
|
Vostorg
|
5
|
4
|
7
|
Možnosti nákupu
- Záhradníctvo Limbach, 033 6477597
- CRZ Prievidza, RNDr. Ladislav Pecho, CSc.
Hornonitrianska 20, 971 01 Prievidza t.č.: 046/5488002
- Ing.O.Korpás Csc., PD Strekov,
PSČ 97415, t.č.: 035 6497109, 6497415 (NZ)
- VITIS - Janka Ďuríková,Opatovská Nová Ves 222
991 07, t.č. 0905 385 007, 047-4894362
991 07, t.č. 0905 385 007, 047-4894362
- Ing.Jozef Teplan, Úľany n/Žitavou
- zahradne.centrum@kohaplant.sk , 0910 269 140
Komentáre
.
formovanie