Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Úpadok! Úpadok! A katastrofálny!

Je pokrokom, že veci intímneho, ba toho najintímnejšieho charakteru, ktoré majú práve pre svoju intimitu zostať skryté, sa odhaľujú pohľadom všetkých? Je pokrokom, že ľudská civilizácia stráca stud? Že stráca stud, ktorého úlohou je chrániť pred upadnutím do zmyselnosti a nečistoty, nehodnej človeka? Je nenormálny ten, komu vystúpi na tvári rumenec studu pri otvorených zmienkach o ľudskej intimite, alebo je naopak nenormálny ten, kto sa ani len trochu nezahanbí pri sledovaní tých najväčších zvráteností? Čo je normálne a čo nenormálne?

 

V sobotu dopoludnia býva v slovenskom rozhlase relácia Svet v obrazoch. Hovorí sa v nej o rôznych zaujímavostiach z rozličných kútov sveta. V mimoriadne negatívnom slova zmysle ma tam zaujala reportáž z Veľkej Británie. Hovorilo sa v nej o veľmi úspešnej knihe, ktorá sa momentálne vypredáva neuveriteľným tempom v počte jeden kus za sekundu. A toto tempo vraj nijako nepoľavuje. Ba naopak!


O akú knihu ide? Čo môže byť v dnešnej dobe tak mimoriadne úspešného? Možno už začínate tušiť. Áno, ide o telesnosť. Kniha je napísaná ženskou autorkou a je poňatá ako román pre ženy. Preto ju aj kupujú a čítajú prevažne ženy. Hovorí sa v nej o vzťahu veľmi bohatého muža k študentke a to, čo je na knihe najatraktívnejšie sú rôzne, dopodrobna opisované sexuálne praktiky. Z tohto dôvodu sa mnohé ženy ani neodvažujú knihu čítať na verejnosti, trebárs vo verejných dopravných prostriedkoch, hoci nájdu sa samozrejme aj "odvážne". Kniha je napísaná tak kontroverzným štýlom, že dokonca i muži, ktorí sú už naozaj zvyknutí zniesť čokoľvek, k nej zaujímajú dosť rozpačitý postoj.


Hollywood vraj kúpil od autorky autorské práva za 5 miliónov dolárov a chystá sa natočiť film. Už sa dokonca začína pomaly špekulovať o tom, kto v ňom bude hrať dvojicu hlavných hrdinov. Toľko stručný opis reportáže, vysielanej vo verejnoprávnom slovenskom rozhlase, ktorá mala poslucháčov pravdepodobne zaujať svojou šteklivosťou.


Čo vy na to priatelia? Aký máte na vec názor? Je podľa vás normálne a žiaduce vydávať podobné knihy a zverejňovať takéto reportáže vo verejnoprávnych médiách?


Môj osobný názor je nasledovný: Táto rozhlasová reportáž je dokonalým obrazom súčasnej zvrhlej a zvrátenej doby! Doby, v ktorej sa veci spojené s ľudskou telesnosťou až agresívne nehanebným spôsobom stavajú do popredia. Počnúc módou, cez časopisy, knihy, divadelné hry, filmy, internet až po rôzne prezentácie tých najzvrhlejších a najzvrátenejších praktík.


To čo sa deje v oblasti vyzdvihovania ľudskej telesnosti nie je normálne. Je to abnormálne, i keď keď je všeobecnou snahou prezentovať to ako pokrok. Ako úplnú otvorenosť a postupné, zdravé odstraňovanie akejkoľvek prudérie. Veď to, o čom sa v minulosti naši "zaostalí" predkovia neodvažovali ani hovoriť, o tom sa dnes hovorí úplne otvorene, ba úplne otvorene sa to ukazuje trebárs vo filme, na internete a podobne. A to je predsa pokrok! Pokrok, spočívajúci v úplnom odkrytí a odhalení všetkých tabuizovaných tém.


Je to ale naozaj pokrok? Je pokrokom, že veci intímneho, ba toho najintímnejšieho charakteru, ktoré majú práve pre svoju intimitu zostať skryté, sa odhaľujú pohľadom všetkých? Je pokrokom, že ľudská civilizácia stráca stud? Že stráca stud, ktorého úlohou je chrániť pred upadnutím do zmyselnosti a nečistoty, nehodnej človeka? Je nenormálny ten, komu vystúpi na tvári rumenec studu pri otvorených zmienkach o ľudskej intimite, alebo je naopak nenormálny ten, kto sa ani len trochu nezahanbí pri sledovaní tých najväčších zvráteností? Čo je normálne a čo nenormálne?


Ľudstvo sa v sebe všemožne snaží udusiť cítenie studu, ako niečo, čo už v živote moderného človeka nemá nijaké miesto. Hranica studu je modernou dobou posúvaná čoraz nižšie a je snahou túto hranicu odstrániť úplne. Odstrániť podobne, ako sme odstránili hranice medzi štátmi v Európskej únii. Až potom nastane sloboda! Skutočná sloboda, v ktorej si budeme môcť i v oblasti ľudskej intimity robiť čo len chceme. Voľne a slobodne! Bez hraníc! Bez tiesnenia spiatočníckym studom! Už sa nebudeme červenať! Budeme otvorení úplne všetkému a všetko nám bude dovolené. Dovolené bez studu a najmenších výčitiek svedomia.


Toto je cesta, ktorou sa ľudstvo rozhodlo kráčať, avšak je to cesta do záhuby. Cesta úpadku totožná s rozkladom elementárnej ľudskosti a ľudskej dôstojnosti. Prečo? Lebo jedným zo Zákonov tohto univerza je Zákon tiaže, v účinkoch ktorého všetko ľahké stúpa nahor a všetko ťažké klesá nadol. A to nie len na fyzickej úrovni, ale aj na úrovni duševnej.


Čo je teda na duševnej úrovni ľahké a preto to môže stúpať? To čo je čisté a ušľachtilé. A čo je v duševnej rovine ťažké a preto to musí klesať? To, čo je temné a nízke. Deju stúpania nahor sa hovorí vzostup a deju klesania nadol sa hovorí pád. Pád, alebo úpadok!


Vesmírnemu Zákonu tiaže podlieha všetko, čo sa nachádza na tejto zemi. Podlieha mu svet fyzikálny, ale aj svet duševný. Z poznania účinku tohto jednoduchého Zákona celkom logicky vyplýva, že iba to, čo je čisté a ušľachtilé môže kráčať cestou vzostupu. Naopak to, čo je temné a nízke musí kráčať cestou k úpadku.


A teraz zásadná otázka: Kam kráča toto ľudstvo? Nahor k vzostupu, alebo nadol k úpadku? Spejeme k šťastiu, spokojnosti, mieru a harmónii, alebo je náš život naplnený nespokojnosťou, stresom, zlými vzťahmi či strachom o prežitie?


Kto by mal predsa len pochybnosti o tom, kam to vlastne spejeme, nech sa pozrie do dennej tlače, alebo si vypočuje správy. Najčastejšie skloňovanými slovami v nich sú slová kríza a recesia. Recesia, čo v preklade znamená úpadok.


Zákon tiaže, zakotvený v chode univerza nás teda s chladnou dôslednosťou tlačí presne tým smerom, ktorý sme si vybrali. Tlačí nás k úpadku!


No a knihy podobného charakteru, ako bola tá, spomínaná na začiatku, sú strojcami tohto úpadku. Sú klincami do rakvy ľudstva. Sú niečím, čo znečisťuje a špiní vnútorný život ľudí a tým zaťažuje zem a strháva ju k úpadku. No a žiaľ, podobnej nečistoty je všade okolo nás obrovské množstvo a práve pre to je dôvod, prečo to s nami ide tak prudko nadol. Nadol až na samé dno, kde nás čaká skaza.


Vyhnúť sa úplnej skaze, kam smerujeme je podľa Zákona tiaže možné iba príklonom k tomu, čo povznáša. Čo povznáša k čistote a ušľachtilosti. Jedine tadiaľto vedie cesta k vzostupu. Nie je jedno, na čo sa pozeráme, čo cítime, ako cítime, ako myslíme a čo hovoríme. Ak sa v tom totiž zachvieva čistota a ušľachtilosť, stávame sa tým strojcami lepšej budúcnosti ľudstva i svojej vlastnej.


Ak je to ale plné nízkosti a nečistoty, stávame sa strojcami a tvorcami úpadku, smerujúceho ku skaze. K zničeniu ľudstva i nás samotných, lebo podľa vesmírneho Zákona tiaže nič iného nie je vôbec možné.


http://kusvetlu.blog.cz/ v spolupráci s M.Š.


Mravnosť a morálka | stály odkaz

Komentáre

  1. Sú na svete miesta
    kde nedovolia kvôli studu nikomu prísť do miestnosti kde rodí žena... a mužovi už vôbec nie, aj keby to bol neviem aký dobrý lekár... a tak často umiera dieťa a matka tiež, lebo stud nedovolí aby tam niekto vošiel a videl pohlavie ženy...
    Nie sexualita je niečo úplne prirodzené, zvrátenosť v tom vidí len ten kto chce vidieť zvrátenosť.

    Zdá sa mi normálne vydávať knihy, natáčať filmy... Prečítal som ich toľko, že táto nemôže byť o nič zvrátenejšia ako mnoho predtým, možno len trochu ináč opisuje ľudskú sexualitu aby zaujal/a čitateľa, ale to je všetko. Nie je na tom nič nemorálneho alebo hriešneho. Nádherný príklad je Lolita - svetoznámy sfilmovaný román. Autor ho napísal v roku 1955...

    Ešte pripojím citát od Konfuciusa:
    "Dávaj pozor na svoje myšlienky, stanú sa slovami. Dávaj pozor na svoje slová, stanú sa činmi. Dávaj pozor na svoje činy, stanú sa zvykmi. Dávaj pozor na svoje zvyky, stanú sa charakterom. Dávaj pozor na svoj charakter, stane sa tvojím osudom."

    a doplním že tvoje myšlienky ktoré dávaš na papier a ktoré sa stali tvojimi slovami sú plné hriechu, úpadku, nečistoty a nemorálnosti...
    publikované: 19.08.2012 17:05:46 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ehm
    skúsim preformulovať svoje posledné slová na otázku:
    Prečo všade vidíš len úpadok, hriech, nečistotu a nemorálnosť, keď je na svete toľko krásy?
    západy slnka, nenatreté staré okenice na chalúpkach, babky sediace na lavičkách kvákajúce ostošesť, sťahovavé vtáky, a áno aj dymiace komíny chladiacich veží atómovej elektrárne sú pekné a áno aj to ženské telo je pekné, prečo by ho Boh vôbec vyrobil, keby nebolo pekné?...

    len to som chcel.
    publikované: 19.08.2012 17:24:53 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. mne tiež
    vyhovuje svet,kde je viac úcty..pokory..studu..je krásne..to...čo je tajomné...svet dneška odhaľuje tajomstvá...v mnohom načim...no..tajomno nám treba..
    myšlienky blogu pre mňa nie sú-teraz-hriešne...nemorálne..nečisté..
    cítim skrytú obavu...
    vidiac okolo seba zväčšujúce sa množstvo "stratených" mladých duší-blogerove obavy sú oprávnené...
    =bezdomovci..nezamestnaní..alkoholici...zlodeji..predajné mladé dievčatá..ba i chlapci-mladí muži-po výkone trestu=nikdy ich v mojom okolí toľko nebolo...
    je mi z nich smutno
    produkt dneška
    publikované: 19.08.2012 20:57:04 | autor: r (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Cesto ke světlu. Kde žiješ, hlásná troubo ?
    V semináři se můžou novici ondiat do zadečku? Nesmí se vědět, proč byl odvolaný arcibiskup? Nesmí se vědět z jakého majetku má Církev svatá platit daně? My platíme z každýho eura. Tak běž doprdele pánbíčkáři! Ty jsi také zapomněl na slova Ježíše. Učeníkom? Apoštolům? Odložte šat svůj, Ty demagogu, oblbuj svíčkový báby!!! A nevotraavuj, magore.
    publikované: 22.08.2012 10:47:59 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Mito,
    poreco im robis taku radost a posilas ich do prdele?! ..na prace ich treba poslat, na prace, makat , aby si zarobili na chlieb kazdodeny ..;-))
    publikované: 22.08.2012 12:56:44 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Tí? Tí nikdy nebudou pracovat v potu tváře.
    Jsou věrozvěsti a ti nepracují. Chléb náš každodenní dej nám dnes a do zvončeka tiež. Krédo. Kecat a vokrádat lidi. Desatero maj v .... Mamonáři
    publikované: 22.08.2012 16:30:20 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014