Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Večerné prelúdium

Rozvírený svet nenápadne spomaľuje svoje tempo. Blednúci slnečný lúč nás na rozlúčku berie do náručia, no jeho dotyk už nerozpaľuje. Vysielame posledný pohľad do slnečných očí tesne nad zemou a vzdušný bozk na rozlúčku za odchádzajúcim dňom.

Hustnúce šero skloní hlavy slnečníc k voňajúcej zemi nekonečných lánov. Kvietky margarétok z letných šiat sa ukladajú k spánku na hebkú látku nasiaknutú prchavou vôňou jemného parfému. Posledný záchvev smiechu na detskom ihrisku rozvlní zrniečka pieskových bábovičiek i rozprávkových hradov. Zaspieva uspávanku zadýchaným hojdačkám či okopaným preliezkam. Postupne utichá divoká hádka motorov na okolitých cestách. Svet sa zakrýva čiernym závojom.

Izba, osvetlená roztancovanými plamienkami sviečok, ožíva dychom tieňov. Vysoký pohár tmavého vína načúva trblietavému šepotu krehkých svetielok. Listuje v myšlienkach, ktoré sa zrodia len z opojenia jeho chuti a vône. V pootvorenom okne chytá svoju šancu voňavý vánok a rozohráva šantivé ľúbostné hry s povievajúcou záclonou i lístkami izbových kvetov.

Tlkot imaginárneho sveta na prelome dňa a noci nenarúša ani ľudská prítomnosť. Patrí sem so svojimi obrazmi a vnímaním. S myšlienkami, popisujúcimi cítenie i prežívanie zraniteľnej a pritom neustále vzdorujúcej dušičky. Ticho sa usadí a zahĺbi do svojho vnútra. Čaká ju ešte náročná úloha - zrekapitulovať zážitky celého dňa, potešiť sa drobným úspechom a vyrovnať s prehrou. Vyleštiť každú z prežitých chvíľok, upevniť sa vo viere, že život plynie tak, ako má. Zážitky presunúť z reality do spomienok a krátkou návštevou krajiny oddychu sa pripraviť na zvládnutie ďalších a ďalších dní...

 


O živote, citoch, vzťahoch... | stály odkaz

Komentáre

  1. Ránko Laskonka
    skromne napíšem..triumfálny návrat,skladankové myšlienky a písmenká,ide Ti to dobre...a pekný večer ;)
    publikované: 29.07.2008 21:43:54 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :))
    je to presne...krasne...
    publikované: 29.07.2008 21:46:57 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. teide, hanka...
    teide, dobré ránko, pekný večer a sladkú dobrú nôcku želám aj ja Tebe ... pre istotu v jednom riadku, nakoľko si nie som istá, čo je práve aktuálne ... okrem toho sa mi z tých Tvojich "skromných" písmeniek zatriasli kolená... :o))

    hanka, som rada, že si sa zastavila, dík :o))
    publikované: 29.07.2008 22:27:35 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Vitaj spat
    Laskonka :-)
    publikované: 29.07.2008 23:00:27 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  5. :)
    publikované: 30.07.2008 08:45:59 | autor: bratislavitae (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014