Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pavlovská podkova I.

O Slotovi, koňoch a Dzurindovi.

 

Pavlovce na východnom Slovensku sa prednedávnom dostali do povedomia verejnosti vďaka odhaleniu slovenského dvojkríža, ktoré na návrší neďaleko obce zorganizovala Slovenská národná strana. Do rečí sa obec vlastne ani nedostala pre samotné odhalenie, ale skôr vďaka hlavnému aktérovi tejto slávnosti. Bol ním predseda SNS Ján Slota, ktorý do Pavloviec priletel vrtuľníkom francúzskej výroby. A svoju slávnostnú reč, prednesenú údajne pod vplyvom domáceho ríbezľového vína, vyšperkoval prejavmi národnostnej neznášanlivosti, kvôli ktorým bol na neho daný podnet na trestné stíhanie pre podozrenie, že došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Našťastie Pavlovce na severnom konci Horného Zemplína sú známe aj z iného dôvodu. V tejto podhorskej obci v severovýchodnom výbežku Slánskych vrchov, majúcej 757 obyvateľov a oslavujúcej tohto roku 650. výročie prvej písomnej zmienky o obci, žije nemálo milovníkov koní. Potvrdzuje to nielen existencia ranča Breziny, ktorý záujemcom poskytuje okrem ubytovania a stravy aj všetky druhy jazdeckého vyžitia sa.

V obci upísanej koňom žije aj niekoľko zanietených vyznávačov furmanských súťaží. Nečudo, že 20. júna sa tu konal už 7. ročník Pavlovskej podkovy. Pavlovská podkova je jednou časťou tzv. Furmanskej ligy - seriálu furmanských súťaží, ktoré organizuje Asociácia furmanov Slovenska.

Aj v onú júnovú sobotu sa v areáli ranča už od skorého rána schádzali nákladiaky. Väčšinou staršie, ošumelé, modré Avie s označením upozorňujúcim, že prepravujú kone. Zišlo sa tu dokopy 17 párov súťažiacich koní najmä z východného Slovenska. Samozrejme, nešlo o nijaké športové kone. Všetky súťažiace kopytníky ich majitelia, síce v omnoho menej ozdobných postrojoch, používajú na bežné práce najmä pri sťahovaní dreva v lese.

Asociácia furmanov Slovenska vznikla v roku 2000 a združuje ľudí, ktorí chcú udržiavať a rozvíjať historické a kultúrne tradície a zanikajúce furmanské remeslo nielen udržať, ale aj spopularizovať a zadovážiť mu patričné spoločenské uznanie. Jedným z nich je aj Pavlovčan Peter Chobor. Spolu so svojimi synmi Petrom a Pavlom vymyslel a každoročne organizuje Pavlovskú podkovu. Na tej tohoročnej pôsobil nielen v role súťažiaceho, ktorý veľmi úspešne otváral celé preteky, ale najmä ako riaditeľ súťaže.

Zdroj fotografií:

PF

 


Rozličné | stály odkaz

Komentáre

  1. krásne to tam majú v Pavlovciach :-)
    aj koníky aj žriebätká :-) obdivujem tých tvrdých furmanov a spol ako sa o vedia o koníky postarať :-)
    publikované: 13.01.2010 23:30:40 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Len keby toho bolo viac...
    Veru je to nádhera, lebo také tátoše neznečisťujú našu prírodu exhalátmi z výfukov, tak ako to robia tie kone schované pod kapotami mnohých zbohatlíkov.

    Laco
    publikované: 14.01.2010 02:05:33 | autor: lserenca (e-mail, web, autorizovaný)
  3. velmi
    ma tesi, ze si dal aj nieco zo Slovenska. super zabery a... milujem kone. :) ;)
    publikované: 14.01.2010 07:45:14 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. z tejto súťaže bola reportáž aj v telke tuším
    Nebolo by odveci keby koníky vystriedali kamiony na našich cestách ... možno by aj mytne bolo nižšie :)
    publikované: 14.01.2010 08:04:00 | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. tak odteraz
    si zapametám, že dedinou koňa sú Pavlovce. Koné , akékoľvek sú nádherné. Aj zábery
    publikované: 14.01.2010 16:58:56 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014