Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vakcína vs. zimné pneumatiky

..prečo niekto spochybňuje vakcínu, ale nespochybňuje napr. to, že zimné pneumatiky sú v zime zbytočné, veď ani jedno, ani druhé nám nezaručuje absolútnu ochranu ?
Neviem pochopiť konanie našej vlády, ktorá stále váha s rozhodnutím o povinnej vakcinácii aspoň vybraných skupín obyvateľstva SR. Preto som hľadal nejakú analógiu, z iných oblastí života kde to ide aj bez stanovenej povinnosti v zákone. Takto chcem poukázať nato ako dosiahnuť napr. to, aby sa ľudia dali zaočkovať vakcínou proti COVID – 19 a nebolo by to striktne stanovené ako zákonná povinnosť. A našiel som ju v zákone č.8/2008 Z. z. o cestnej premávke. § 38 tohto zákona pozná každý vodič, lebo je tam stanovená povinnosť, ktoré podmienky musí vodič splniť aby mohol v zime jazdiť. Základnou povinnosťou je, že vozidlo musí mať určené nápravy  vybavené pneumatikami, ktoré sú certifikované pre jazdu na snehu. Pol slova tam, ale nie je napísané o tom, že vodič je povinný, kúpiť si zimné pneumatiky. Toto zákonodarca vôbec nerieši. Ale akosi samozrejme chápeme, že ak chceme jazdiť v zime,  musíme mať na aute zimné pneumatiky lebo to tak určuje zákon ale tie si musíme zaobstarať sami a na vlastné náklady. Robíme to aj napriek tomu, že nikto nám nedá 100 %- tnú záruku, že zimné pneumatiky nám neprasknú a že nás v zime absolútne ochránia pred šmykom, či nehodou. Jedným slovom, veríme v presvedčenie väčšiny vodičov a objektívny názor odborníkov, že nám v zime pri jazde na snehu a ľade zimné pneumatiky pomôžu absolvovať jazdu bez nehody !

V akom to rozpore je táto skutočnosť, v porovnaní s vakcináciou proti COVID - 19. Ak napr. zamestnávateľ každému, kto chce vstúpiť do jeho priestorov (svojim zamestnancom ale aj iným osobám - má nato právo podľa Zákonníka práce) zakáže vstup, lebo hrozí nebezpečie, že tam zavlečie chorobu (napr. COVID – 19),  tak už je plno reči aké je to nespravodlivé a podob. Pritom vieme, že  napr. teraz je na  Slovensku ešte stále vyhlásená mimoriadna situácia  pre pandémiu COVID – 19. Preto je úplne prirodzené, že ak sa chce vyhnúť zavlečeniu ochorenia do svojich priestorov, tak bude chcieť aby ten kto tam príde, preukázal  stanoveným dokumentom, napr. Covid pasom, že predmetné ochorenie nemá. Jedným slovom, ak tam chcete ísť, tak jeho stanovenú povinnosť musíte splniť. Tiež ho vôbec nemusí zaujímať, či ste sa predtým dali zaočkovať, prekonali ste COVID-19 alebo sa preukážete negatívnym PCR testom. A vôbec ho nemusí zaujímať ako a na čie náklady, sme si  tento dokument zaobstarali. Žiaľ antivaxeri argumentujú najmä tým, že vakcína nie je 100 % - tná, lebo má nejaké vedľajšie účinky. Akosi ich ani nenapadlo, že tak ako samotné zimné pneumatiky, nikoho v zime absolútne neochránia pred nehodou, tak ani žiadna vakcína nikoho 100 %- tne neochráni pred samotnou chorobou. Tu sa snažia spochybniť aj presvedčenie väčšiny a objektívny názor odborníkov, že okrem vakcíny proti COVID-19 nič lepšieho ešte veda nepriniesla. Prečo teda nespochybňujú aj to, že zimné pneumatiky sú v zime zbytočné ? To by im totiž asi nikto neuveril ! A tak aj to, čím sa v prípade potreby preukážeme, že nie sme nositeľom ochorenia COVID - 19, nechajme na každom z nás. V danej situácii si ale musíme sami stanoviť, či sa dáme zaočkovať alebo nie. No ak chceme ochrániť pred COVID - 19 seba a nenakaziť iných, tak inú možnosť ako očkovanie proti COVID - 19 asi nemáme. Aká to irónia, keď vedome denne vykonávame také činnosti, pri ktorých nám hrozí, že si nejako ublížime. A predsa podstupujeme to riziko. Prečo potom chceme, aby očkovanie vakcínou proti CVOVID – 19 bolo bez rizík?

Na záver ako dodatok uvádzam, že nielen za porušenie povinnosti mať zimné pneumatiky, hrozí najmenej pokuta, ale aj za  zavlečenie alebo rozšírenie nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, hrozí podľa § 163 Trestného zákona, dokonca trest odňatia slobody. Počas krízovej situácie, akou pandémia COVID – 19 iste je, to môže byť dokonca štyri až desať rokov odňatia slobody. Samozrejme, že nie každý s mojim názorom musí súhlasiť. Snahou tohto blogu je aby sme pri rozhodovaní, či sa dať alebo nedať zaočkovať, použili predovšetkým tzv. vlastný, zdravý sedliacky rozum a podstúpili aj primeranú mieru rizika. Príjemný zvyšok víkendu praje doko. O podobnej téme píšem aj na http://doko.blog.portal.sk/detail-aj-na-slovensku-musi-byt-povinne-ockovanie--proti-covid-%E2%80%93-19.html?a=66e5143cd14dd69aef6e5adceec88eb9

 


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014