Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prešov sa stáva mestom smogu

...len v týždni od 22.1. do 28.1. 2018 boli v Prešove 5 krát namerané priemerné denné hodnoty PM10 nad 50 µg/m3. Pričom táto hodnota nesmie byť prekročená na jednotlivej stanici viac ako 35 krát v kalendárnom roku....

Kde sú tie časy, keď Prešov nazývali Aténami nad Torysou alebo najkrajšie mesto v Československu. To, že toto, skoro 90 tisícové mesto, sa denne borí s kolapsom dopravy je už bežné, (denne vraj prejde cez Prešov asi 30 tisíc vozidiel a ak  k tomu prirátame aj auta Prešovčanov, potom prídeme k tomu, že v Prešove denne jazdí pomaly toľko všetkých automobilov ako je počet obyvateľov Prešov), ale okrem toho sa ďalším, zdravie ohrozujúcim fenoménom, stal prešovský smog.  V priebehu mesiaca totiž Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal najmenej trikrát upozornenie na smogovú situáciu v meste Prešov. A v týždni od 22.1. do 28.1. 2018 boli v Prešove 5 krát namerané priemerné denné hodnoty PM10 nad 50 µg/m3. Pričom táto hodnota nesmie byť prekročená na jednotlivej stanici viac ako 35 krát v kalendárnom roku.

SHMÚ ako  príčiny smogovej situácie uvádza emisie z vykurovania pevným palivom, dopravy a z ďalších lokálnych zdrojov, nepriaznivé rozptylové podmienky vplyvom aktuálnej meteorologickej situácie. Táto situácia ale môže mať nepriaznivé účinky, na niektoré skupiny populácie. Napríklad, to môžu byť: starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo – cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. Akútne účinky sa môžu prejaviť vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest. Ako vhodné opatrenia SHMÚ odporúča: obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity). Obyvateľstvo využívajúce lokálne vykurovacie systémy na pevné palivo (pece, kachle, kotle ústredného kúrenia, kozuby a pod.) by malo dlhodobo dodržiavať tieto zásady: Nespaľovať odpad, vrátane odpadového dreva (nábytok, okná a pod.), vznikajú pritom okrem PM10 aj ďalšie toxické látky. V prípade kúrenia drevom používať drevo dobre vysušené (malo by sa sušiť 1-2 roky). Udržovať spaľovanie paliva pokiaľ možno v optimálnych podmienkach: pravidelne čistiť kotol a komín, prikladať radšej častejšie po menších dávkach, nastaviť regulačné klapky tak, aby mal vzduch prístup k palivu, nedusiť oheň, ak je to možné, udržovať teplotu za kotlom medzi 150-250°C. Pokiaľ je to možné, vymeniť staré spaľovacie zariadenie za moderný kotol s nízkymi emisiami škodlivých látok.

Toto odporúča SHMÚ ale to, aké opatrenia urobilo mesto Prešov po vydaní upozornenia SHMÚ aby obmedzilo množstvo škodlivých emisií v meste, sa nedozviete. Zrejme žiadne neexistujú. Aspoň nie na web stránke mesta Prešov. Pritom, civilizovaný a kultúrny svet, pozná niekoľko už osvedčených spôsobov ako znížiť množstvo emisií, a tak zabrániť smogu. Uvediem len niekoľko z nich : obmedziť alebo zakázať vjazd tranzitu, nedovoliť jazdu autám na dieselový pohon, využiť obmedzenia podľa EVČ na párne nepárne čísla, upraviť daň za spaľovanie tuhého paliva, obmedziť prevádzku vo firmách silne znečisťujúcich ovzdušie, zriadiť záchytné parkoviska, povoliť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu,  zvýšiť pri preprave počty trolejbusov a podob. A tak sa naivne opýtam. Bude niečo z toho v meste Prešov v dohľadnej dobe zrealizované ?  A ešte si dovolím jednu otázku. Viete kde je v meste Prešov situovaná meracia stanica SHMÚ na zisťovanie znečistenia ovzdušia?  Asi by ste si ju skôr všimli, ak by v čase ohrozenia smogom, vydávala nejaký svetelný signál, alebo jednoducho, by sa v inkriminovanom čase na jej streche zapol svetelný výstražný nápis. Žiaľ nie je tomu tak !  No, čo už. Zrejme ostane len pri známom slovenskom - „Vydržať“.  

Žiadny smog a zdravé ovzdušie praje všetkým doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014