Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Riešenie vlastníctva NKP hradu Lietava

Dňa 25. januára 2008 sa stretli na Krajskom pamiatkovom úrade v Žiline , vlastník parcely hradu Lietava – Pozemkové spoločenstvo lesné Lietava a momentálny správca NKP Hradu Lietava – Združenie na záchranu Lietavského hradu. Dôvod stretnutia bolo vyriešenie vlastníckych vzťahov k NKP hradu Lietava.

Momentálny právny vzťah k hradu je nasledovný :

NKP hrad Lietava nemá založený list vlastníctva, existuje len vlastník pozemku pod hradom, ktorým je Pozemkové spoločenstvo lesné Lietava, ktoré získalo vlastníctvo na základe dohody o vydaní majetku medzi Slovenskými lesmi a Pozemkovým spoločenstvom lesným Lietava zo dňa 6.4.1992. Pri tejto dohode o vydaní majetku existuje aj majetková podstata v ktorej je zrúcanina hradu Lietava uvedená pod parcelným číslom 3138.

 Výsledkom rokovania na KPÚ v Žiline je toto rozhodnutie :

1.)   Vlastník pozemku hradu Pozemkové spoločenstvo lesné Lietava založí list vlastníctva na NKP hrad Lietava. Všetky náklady spojené s týmto úkonom bude hradiť momentálny správca hradu – Združenie na záchranu Lietavského hradu. ( vybavovanie, kolky, geometrický plán atď) .  

2.)    Ako náhle bude založený list vlastníctva NKP hradu Lietava a jeho vlastníkom bude Pozemkové spoločenstvo, následne bude spísaná zmluva o bezplatnom prevode NKP hradu Lietava na Združenie na záchranu Lietavského hradu. V zmluve o bezplatnom prevode bude uvedený aj tento fakt : V prípade zániku Združenia na záchranu Lietavského hradu sa jeho správcom stane Obecný úrad v Lietave. ( táto podmienka bude ešte prerokovaná na obecnom zastupiteľstve, kde sa obec rozhodne či to príjme ).

Poznámky :

1.)    Pozemok pod hradom bude vo vlastníctve Pozemkového spoločenstva lesného Lietava

2.)    Toto rozhodnutie musí ešte schváliť Valné zhromaždenie Pozemkového spoločenstva, ktoré sa uskutoční 8. marca 2008 v Lietave.

3.)    Nájomná zmluva s vlastníkom pozemku bude musieť byť zmenená z doby neurčitej a dobu určitú a to z dôvodu toho že si to vyžadujú pri podaní projektu na fondy EU.

 

Zápisnicu zo stretnutia spísal 26.januára 2008

Chobot Ľubomír - Výkonný riaditeľ ZnZLH


Hrad Lietava | stály odkaz

Komentáre

  1. Čo sa dalej udialo ???
    Po stretnutí na KPU v Žiline sme vybavili na OU Lietava popisné číslo na hrad Lietavu - dostali sme číslo 614 a tým pádom sme mohli podať žiadosť zatiaľ v mene Pozemkového spoločenstva na kataster Žilina. Momentálne očakávame pozvanie na Kataster ... Valné zhromaždenie Pozemkového spoločenstva bolo 8.marca, kde sa preberali podrobnosti zápisnice z KPU a v podstate všetci členovia Pozemkového spoločenstva súhlasili s názorom štatutárov ich vedenia s malými výhradami... Obecný úrad Lietava nás pozve na ich zastupiteľstvo, kde sa preberú kroky listu vlastníctva Hradu Lietava v postupnej nasledovnosti : 1. Pozemkové spoločestvo 2. Združenie na záchranu Lietavského hradu 3. Obec Lietava po zániku ZnZLH

    Som zvedavý ako toto všetko dopadne, pretože nieje to jednoduchá záležitosť a bude to chcieť ešte veľa energie a pevných nervou.
    publikované: 19.03.2008 10:35:48 | autor: chobi (e-mail, web, autorizovaný)
  2. AHOJ
    :(
    publikované: 15.06.2009 09:21:33 | autor: BETTINA (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014