Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nahá pravda (alebo prečo byť nudistom)

Pretože ho stvoril Boh, ľudské telo môže ostať nahé a nezahalené a zachovať si svoj lesk a krásu. (pápež Ján Pavol II, 1981)

Jasne že sa pozrieš (na nahého človeka vedľa teba) (Lastovička, 2006)

NudistiNudizmus (respektíve naturizmus) ma vždy lákal, menili sa len dôvody. V puberte to bola zvedavosť a predstava chlipných vizuálnych hodov na nudapláži no na žiadnej som nebol. Teraz, keď som podstatne starší a na nudapláži som už bol ma priťahuje len pocit vlastnej slobody a pohodlia.

K nudizmu som sa dostal postupne. Teda, ako každý z mojej generácie, narodil som sa ako nudista ;-). Na fotkách z detstva staviam pri vode hrady z piesku a kamenia nahý. Neskôr, spolu so školskou taškou som dostal plavky a naučil sa hanbiť. Až na strednej škole som opäť okúsil aké je to plávať nahý, najprv v čisto chlapčenskej spoločnosti, neskôr aj v zmiešanej partii. Prišiel koniec puberty, občasné kúpanie naholo roky pokračovalo bez toho aby som sa nad tým nejako zamýšľal.

Teraz, keď som spoznal matku svojich detí, zamýšľam sa nad tým čo bude pre moje deti dobré. Rozhodol som sa že ich budem vychovávať ako nudista. Prečo?

- Chcem aby moje deti vedeli že nahota je prirodzená a nie je na nej nič zahanbujúce.

Hanba a strach z nahoty nemá opodstatnenie, je to len sociálny návyk. Pre mnohých ľudí je prijateľnejšie aby ich niekto videl v plavkách než v spodnom prádle aj keď to obvykle zahaľuje viac. Chcem vychovať deti ktoré sa radšej prezlečú z mokrých vecí než dostanú zápal pľúc len preto aby ich nikto nevidel nahé.

- Chcem aby moje deti vedeli ako vyzerá normálne ľudské telo.

 V čase keď sa v médiách objavujú takmer výhradne nereálne telá modeliek a celebrít po plastikách často navyše nezdravo zdeformované diétami chcem aby moje deti vedeli že podprsenka 72C nie je najmenšia veľkosť podprsenky, že prsia ovísajú a že takmer každá žena má strie, že ľudia majú jazvy, krivé nohy a vyrážky zo sedenia na zadku. :-D

- Chcem aby vedeli že telo starne a že tento proces je prirodzený a nevyhnutný.

Božská Helena smrti neunikne, aj keď má miesto pŕs druhý zadok a kožu napnutú ako bubon. Uvedomenie si vlastnej smrteľnosti nám dáva silu urobiť veci hneď. Chcem aby starli so vznešenosťou a múdrosťou Kathrine Hapburn či Anthony Quinna.

- Chcem aby vedeli že plavky nie sú nevyhnutné.

Vo vode sú zbytočné a po tom čo človek vylezie z vody len nepríjemne chladia a obmedzujú v pohybe. Plus žiadne biele pásiky.

- Chcem aby neboli ovplyvnené lacnou sexualitou reklamy, videoklipov a módy.

Jediným poslaním tela nie je sex, preto chcem aby ho takto vnímali. Nechcem z nich vychovať fetišistov posadnutých prsiami, zadkami, údmi, svalmi ... Chcem vychovať synov ktorí sa zvládnu pozerať na tvár a nie prsia ženy s ktorou hovoria.

- Chcem vychovať deti ktoré žijú v harmónii so svojou sexualitou.

Chcem mať dcéry spokojné s veľkosťou a tvarom pŕs, s tým ako vyzerá ich telo, chcem mať synov ktorí nemerajú svoj úd a mužnosť pravítkom. Chcem vychovať ľudí ktorí si užívajú sex a neobmedzuje ich fóbia z nedokonalosti vlastného tela.

- Chcem aby vedeli že sa môžu obliekať tak aby sa cítili pohodlne.

Je pohodlné chodiť bez podprsenky, je pohodlne chodiť v lete naostro, je pohodlne nemať v sparne doma nič na sebe, je pohodlné byť po okúpaní či sprche chvíľu nahý a dobre obschnúť. Život je občas nepohodlný aj bez toho aby si to človek ešte viac zhoršoval.

... kam kráčam

V širšom zmysle chcem žiť v svete kde je možné odfotiť si svoje dieťa ako nahé pečie koláčiky z blata bez toho aby som ma mohol niekto obviniť z pedofílie, chcem žiť v svete kde ľudia nie sú traumatizovaní za to ako vyzerajú a chcem žiť v svete kde každý môže skúsiť aké to je cítiť vánok na nahej pokožke či chladivú vodu obtekajúcu holé telo .

A na záver len dodám, nebojte sa že na nudapláži stretnete známeho, veď budete nahí obaja. Okrem toho, čo nové už môže zistiť? Že máte prsia alebo penis predsa vie aj keď vás zatiaľ videl len v šatách ;-) A čo sa týka obáv o to že na Vás bude vidno vzrušenie ... nuž, treba si uvedomiť že nudapláž je vďaka chýbajúcemu vyzývavému oblečeniu veľmi nesexuálne prostredie a tieto obavy sú zbytočné.

Zaujímavé odkazy

http://naturista.cz
http://www.asn.sk – Asociácia slovenských naturistov, okrem iného je tam aj zoznam oficiálnych aj tolerovaných nudapláží na Slovensku
http://www.inf-fni.org - International Naturist Federation

 


(Pozrieť výsledky alebo hlasovať v ďalších anketách.)

Ovečka | stály odkaz

Komentáre

  1. Pekny clanok
    Aj ja by som chcela aby moje deti vyrastali v tomto smere zdravo...no ani ja si neviem uplne presne predstavit ake by to bolo ist na nudaplaz. Nahota mi az tak nevadi, ved s kamaratmi a kamaratkami sa chodime kupat na holaky stale a nijak to nikoho neirituje. Ale byt na plazi so stovkami nahych ludi...co ja viem? ale mozno to raz skusime aj s mojim priatelom a potom uz mi bude jasne, ze nudaplaz je fajn:)
    Ale clanok bol skvely, prajem vela uspechov v dalsich clankoch
    publikované: 15.07.2008 20:31:44 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2 Lucia
    Ahoj Lucia, myslím že ťa poteším. Na väčšine nudapláži nájdeš sotva pár desiatok ľudí, na Slovensku dokonca často aj menej.

    Samozrejme, nájdu sa aj obrovské strediská ako Nahé mesto v Cap d'Agde a ďalšie. To aké stredisko si vyberieš je otázka tvojej voľby - či chceš ruch a služby veľkej pláže alebo dáš prednosť tichej a osamelej menšej pláži, jedných i druhých je dostatok.

    A nakoniec len dodám, ak ti žiadna pláž nevyhovuje, vo väčšine krajín nikto nebude namietať ak si nájdeš osamelé miesto len pre seba. Napríklad na Slovensku nie je nahota zakázaná, priestupkom je jedine ohrozovanie mravnej výchovy mládeže či budenie verejného pohoršenia, čo je ťažko dosiahnuť na mieste kde si len ty ;-). Podobná legislatíva je aj v mnohých ďalších európskych krajinách.
    publikované: 16.07.2008 01:29:52 | autor: modroocko (e-mail, web, autorizovaný)
  3. !
    Prepac, ale ako pouzivat citat Jana Pavla II. na zaciatku takeho zvrhleho blogu, chce dost silny zaludok (asi ho mas). skus radsej prestudovat www.milujtesa.org a http://www.milujte.se/ .Vela stastia!!!
    publikované: 10.08.2008 14:05:53 | autor: moralna (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Morálnej
    Ahoj,

    priznám sa že moj žalúdok je pomerne slabý, o čom sa presviedčam pri každej návšteve Bulharska ;-). Neviem presne čo Ti príde na mojom blogu zvrhlé, takže budem predpokladať že sa vyjadruješ k tomuto článku.

    1) Myslím si že som uvedený výrok nijako neprekrútil alebo ho použil v nesprávnom kontexte.

    2) Uviedol som ho preto že som chcel ukázať že ani z pohľadu hlavy katolíckej cirkvi nie je samotné ľudské telo principiálne hriešne. Myslím že sa zhodneme že Ján Pavol II bol a stále je veľkou morálnou autoritou a nikdy by si nedovolil prehlásiť niečo čo by bolo v rozpore s vierou či dobrými mravmi.

    Mimochodom, ak bol tento výrok bol vyhlásený "ex catedra" (čo bohužial neviem) tak sa na neho dokonca na základe I. Vatikánskeho koncilu vzťahuje neomylnosť pápeža vo veciach viery a mravov a neide len o subjektívny názor konkrétneho človeka ale o nemylný názor katolíckej cirkvi.

    3. Nestotožňujem sa s Tvojím názorom že existuje skupina ľudí ktorá má právo podporiť svoj názor citáciou pápeža, biblie ... a skupina ostatných ktorí takéto právo nemajú.

    V každom prípade vďaka za zaujímavý odkaz. Aj keď sa mi nepáčili všetky články (vačšinou osobné svedectvá jednotlivých ľudí), boli taj aj články ktoré ma dosť zaujali.

    P.S.: Vopred sa ospravedlňujem, ale nedá mi nepodpichnúť. Predpokladám správne že nesmiem na svojom blogu použíť citát z uvedných časopisov/webu? ;-)
    publikované: 14.08.2008 16:26:56 | autor: modroocko (e-mail, web, autorizovaný)
  5. tesim sa
    Tesim sa, modroocko, ze si napisal tento clanok :) Tusila som, ze ti to neda, a ze ho napises a pekne si to napisal, aj za mna lenosku, co sa na to chysta uz od poslednej dovolenky v nudistickom kempe v Chorvatsku :)
    publikované: 17.08.2008 16:31:01 | autor: Lastovicka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014