Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kritika zelenej paradigmy

Myslíte si, že človek devastuje prírodu? Ja nie.

Kritika zelenej paradigmy

Asi každá doba má svoju paradigmu, teda akýsi balík názorov, o ktorých sa nediskutuje, ale sú väčšinou akosi samozrejme prijímané. Je to zrejme nevyhnutné, veď ľudia sa predsa nemôžu neustále zaoberať všetkými otázkami. Paradigma vytvára pohodlné prostredie pre zaujatie jednoznačných stanovísk. Preto aj   obyčajne nemáme radi, ak niekto našu paradigmu spochybňuje, väčšina z nás potrebuje aspoň akú-takú životnú istotu.

Doba, v ktorej žijeme,  nie je výnimkou. Aj napriek módnemu spochybňovaniu všetkého možného, sú určité témy, o ktorých sa na počudovanie málo diskutuje. Jednou z nich je zelená paradigma a o nej je toto pojednanie.
Nekladiem si za cieľ detailný rozbor zelenej paradigmy. Stačí mi, keď spochybním viaceré jej základné prvky a hlavne sa pokúsim načrtnúť myšlienkové východisko, ktoré by rozpory zelenej paradigmy mohlo odstrániť. Toto východisko bude formulované v deviatich tézach, ktoré podľa mojej mienky vytvárajú reálnejší základ pre definovanie postavenia človeka voči prírode, než je ten, ktorý prezentujú rôzne ekologické intelektuálne kruhy.
 
Článok je trocha rozsiahlejší, preto naň nechávam odkaz na http://www.daimonion.sk.
 

Obsah:

Úvod
Prvotný hriech
O čom bude reč
Prečo?
Sloboda voľby
Čo je to sloboda (voľby)
Sloboda prírody
Mechanizmy ekosystému
Človek v stroji
Charakter slobody voľby
Sloboda človeka
Dvojakosť podstaty človeka
Kríza statického pohľadu
Evolučné hľadisko
Evolúcia
Evolúcia je keď
Princípy
Príroda - Človek - Kultúra
Kultúrotvorný proces a príroda
Technológie a sloboda voľby
Polemika
Môžeme prežiť bez prírody?
Odpad je surovina
Energia
Jadrový odpad
Finančná náročnosť jadrovej energetiky
Jadrová (ne)bezpečnosť
Skutočný význam ochrany prírody
Príloha - Zoznam téz

Evolúcia | stály odkaz

Komentáre

  1. sloboda a nevyhnutnosti
    Zbehla som kus clanku, zatial sa mi paci.
    Mam otazku k tomuto :
    "Ako vyplynulo z 1. kapitoly, zelená paradigma predpokladá slobodu voľby človeka, čiže
    predpokladá duálny vzťah slobody a nevyhnutnosti.
    Nie je cieľom tohoto pojednania rozoberať obecné filozofické aspekty tejto duality,
    spomeniem iba jej nedeliteľnosť (bez slobody niet nevyhnutnosti a naopak)"

    Tak som sa s tym hrala a vislo mi nasledujuce :
    1)prepisala som do logiky vyrok :
    (sloboda & nevyhnutnost) , lenze nevyhnutnost = non sloboda a teda sa vyrok meni na : ( sloboda & nesloboda), coz je vyrok, ktory nie je nikdy pravidivy , teda je sporny.
    2)Druhy vyrok mi vyplyva z tvrdenia "jej nedeliteľnosť (bez slobody niet nevyhnutnosti a naopak)" a tiez som sa s nim pohrala : coz je vyrok (ne sloboda <=> neni nevyhnutnost) coz je (non sloboda <=> non nevyhnutnost ) coz je
    (non sloboda <=> (non) ( non sloboda)) , coz je opat vyrok vzdy sporny.
    Vychadza mi z toho ze vztah slobody a nevyhnutnosti (neslobody) je teda exkluzivny , existuje len jedno.A teda neviem ake filozoficke aspkety sa na tom daju rozoberat.
    Alebo niekde nieco opominam ?
    publikované: 15.03.2008 18:30:05 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Z pohľadu formálnej logiky
    je to nesporne pravda. Lenže formálna logika dokáže skutočné javy v prírode iba čiastočne popísať. Nedokáže napríklad nijakým spôsobom postihnúť časový vývoj javov. Vo formálnej logike platí tertium non datur, teda ak plati výrok V neplatí zároveň ¬V.
    Táto formalizácia je výhodná v matematike, ale v skutočnosti pravdepodobne nikdy nepalatí.
    Vezmem si príklad z Wikipédie. Z pohľadu formálnej logiky nemôžu platiť zároveň výroky "Sokratés je mŕtvy" a "Sokratés žije". Vyzerá to v pohode, pokiaľ nezačneme rozoberať čo to značí "žije" a "je mŕtvy".
    V každom momente v nás umiera veľa buniek a veľa sa narodí. V podstate nemôžeme absolútne tvrdiť, že sme živí, pokiaľ aspoň jedna časť z nás umrela. A ak umrieme, pokiaľ aspoň časť z nás je súčasťou života, tak nemôžeme povedať s absolútnou platnosťou, že sme mŕtvi. Biologický materiál je neustále recyklovaný, v podstate nikto nikdy absolútne nezanikne a život je jeden nepretržitý proces súčasného vzniku a zániku.
    Formálna logika platí iba vtedy, ak idealizujeme formy, z ktorých zostavuje svoje operandy - výroky. Vo formálnej logike je smrť operand, ktorý je idealizovaný do absolútnej neexistencie. A život je idealizovaný do formy absolútnej existencie.
    Z podobných dôvodov vznikla iná forma logiky - dialektuika, kde platí tertium datur. V západnom kontexte ju doviedol do vrcholu Georg Wilhelm Friedrich Hegel, na východe vo forme Tao Te Tingu mudrc Lao 'C. V dialektike sa naopak predpokladá, že dva vylučujúce sa výroky platia súčasne, len nie súčasne v rovnakej miere. Že platí neustály boj protikladov, boj, ktorý tvorí ich jednotu. Táto logika sa ťažšie formalizuje, prakticky neviem o tom, že by bola formalizovaná, ale dokáže vysvetliť skutočné procesy lepšie ako formálna logika. Dá sa povedať, že formálna logika je extrémny a špeciálny prípad dialektiky.
    Náhoda a nevyhnutnosť sú katagórie, ktoré popisujú absolútne invarianty bytia. Samé o sebe nemajú zmysel, iba vo vzájomnom kontexte. Ako by mohla existovať náhoda, ak súčasne neexistuje nevyhnutnosť? Toto sa môže zdať ako hranie sa so slovíčkami, ale v skutočnost sa viaceré vedy boli nútené v 20tom storočí zriecť formálnej logiky pod tlakom faktov, napríklad fyzika. Ako môže byť súčasne elektrón vlnou a časticou, ke´d z pohľadu klasickej fyziky (založenej na formálnej logike) môže jedným alebo druhým?
    Ak sa vrátim k životu, tak zacitujem Friedricha Engelsa: "Organizmy neustále vznikajú a zanikajú. Život je dialektické riešenie protirečenia medzi existenciou a neexistenciou organickej formy".
    Ale to je na dlho :)
    publikované: 16.03.2008 14:22:12 | autor: daimonion (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. .
    ok, budem o tom rozmyslat :) dzenkuju
    publikované: 16.03.2008 18:08:36 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014