Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Karl Marx

Ako ho zrejme nepoznáte...
Začneme zľahka. Vedeli Ste, že predkovia Karla Marxa pochádzali z územia bývalého Československa?
V skratke: Starý otec Karla Marxa, Meir Levi, neskôr zmenil priezvisko na Marx sa narodil v roku 1748 v českých Postoloprtách. Matka Karla Marxa, Henrietta Pressburg sa narodila 20. Septembra 1780 v holandskom Nijmwegene. Henrietta bola dcérou rabína Isaaka Heymana Pressburga, ktorý sa narodil okolo roku 1747 v Bratislave a Nanette Cohen, pôvodom z holandského Amsterdamu.

V roku 1843 Marx napísal jednu zo svojich menej známych esejí pod názvom Na židovskú otázku. Nielen vďaka nej je dnes považovaný mnohými za antisemitu. No pochopíte to?

„Žid sa už židovským spôsobom emancipoval, nielen tým že si privlastnil finančnú moc, ale aj tým, že vďaka nemu sa peniaze stali globálnou mocou a praktický židovský duch sa stal praktickým duchom kresťanských národov.
(...)
Peniaze sú žiarlivý boh Izraela, vedľa ktorého nesmú existovať iní bohovia. Peniaze degradujú všetkých bohov ľudstva a premieňajú ich na tovar. Peniaze sú univerzálne seba - ustanovenou hodnotou všetkých vecí. Celému svetu, ľudstvu a prírode je tak ukradnutá jeho špecifická hodnota. Peniaze sú v podstate krádežou ľudskej práce a ľudskej existencie, a táto cudzia podstata ho ovláda a jej sa klania.

Boh Židov sa sekularizoval, stal sa bohom sveta. Zmenka je skutočným bohom Židov. Ich bohom je len iluzórna zmenka.“

Slovensko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014