Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tomas Zmoray fiscupovym skokanom?

To myslite vazne? Nechce sa mi verit tomu co som sa docitala na strankach SLZ

zdroj:slz.sk

BANSKÁ BYSTRICA 26. októbra (SITA) - Slovenský reprezentant v skokoch na lyžiach Tomáš Zmoray (nar. 26. 7. 1989) sa usilovne pripravuje na nastávajúcu sezónu 2010/2011, ktorej vrcholom by mali byť majstrovstvá sveta na prelome februára a marca v Nórsku v zrekonštruovanom areáli Holmenkollen na predmestí metropoly Oslo. "Takým naším interným cieľom je aspoň jedna účasť vo finálovom druhom kole, teda umiestnenie do 30. miesta. Keď bude Tomáš zdravotne v poriadku, môže sa mu to podariť," uviedol v utorkovom rozhovore pre agentúru SITA osobný tréner slovenskej skokanskej jednotky Milan Filipko a pokračoval: "V uplynulej sezóne mal nevyrovnané výkony, ktoré pokračovali aj teraz v lete. V tomto smere musí prísť k stabilizácii. Problémy a chyby z minulého ročníka, keď posúval ťažisko vpred pri odraze, sa nám podarilo odstrániť. Tomáš trénoval s veľkým nasadením, pred zimou je dosť nabudený, má chuť, chce zabojovať. Verím, že v tejto sezóne budeme obaja spokojní."
Podľa slov trénera má Zmoray základné podmienky vytvorené ako člen VŠC Dukla Banská Bystrica, kde pôsobí aj Milan Filipko. Úsporné opatrenia, do ktorých sa pre zložitú ekonomickú situáciu krajiny pustila vláda SR, by sa však mali dotknúť aj rezortu obrany a v rámci neho pravdepodobne aj spomenutého Vojenského športového centra. "Tomáš má vo VŠC platnú zmluvu do 31. decembra 2010. Aj ja som počul o istých tlakoch, neviem čo bude, uvidíme. Nechcem predbiehať udalosti," skonštatoval M. Filipko a doplnil, že potrebné financie na "výjazdy" v rámci Svetového pohára by mali pre Zmoraya uvoľniť z prostriedkov Slovenskej lyžiarskej asociácie.
Účastníkovi ZOH v Kanade (43. miesto na veľkom mostíku vo Whistleri, na strednom mostíku nepostúpil z kvalifikácie, pozn.) sa v uplynulej sezóne nepodarilo bodovať v zimnom Svetovom pohári (jeho najlepšími umiestneniami boli 36. priečka v Osle 14. marca 2010 a 38. miesto v Lillehammeri 6. decembra 2009), v rámci Turné štyroch mostíkov (T4M) na prelome rokov i na marcových MS v letoch na lyžiach v Planici nepostúpil z kvalifikácie. "Verím, že v nastávajúcom ročníku to bude po športovej stránke oveľa lepšie," poznamenal tréner Milan Filipko, ktorý sa snaží nehovoriť "do vetra". Jeho zverenec je momentálne lídrom hodnotenia v rámci tzv. FIS Cupu po desiatich súťažiach. "Radi by sme si udržali medailové postavenie až do konca zimnej sezóny. Preto niekedy uprednostníme tieto preteky FIS Cupu aj pred Svetovým pohárom."
Zmoray sa spolu s trénerom pripravoval v októbri v domácich podmienkach, absolvoval kondičný blok v športovej hale VŠC i na športovom gymnáziu v Banskej Bystrici. "V dňoch 2. - 5. novembra absolvuje Tomáš posledné skoky na umelej hmote na HS-100 v rakúskom Villachu. V pláne máme päť tréningových jednotiek a približne 30 - 35 pokusov. Otestujeme si aj nové topánky Rass i novú kombinézu. Tomáš po poľskej kombinéze Berdax skúsi tentoraz nemeckú s názvom Meininger. Uvidíme, či mu sadne."
Po návrate má tréner pre svojho 21-ročného zverenca pripravený ďalší program. "V polovici novembra už chceme ísť na prvý sneh, keď bude k dispozícii. Najlepšie sa javí rakúske stredisko Ramsau (HS-100) či Villach, ale najideálnejšie by bolo Štrbské Pleso. Keby to nevyšlo, alternatívou je aj výjazd na sever Európy do nórskeho Lillehammeru. Tam však musíme hľadieť aj na finančnú stránku," uviedol M. Filipko.
Nová sezóna Svetového pohára v skokoch na lyžiach 2010/2011 sa začína tradične v Kuusame (26. - 28. 11.), pokračuje v ďalšom fínskom dejisku Kuopio (30. 11. - 1. 12.) a potom sa skokanská ekipa presunie do nórskeho Lillehammeru (3. - 5. 12.). "Na úvodné dve súťaže vo Fínsku aj z finančných dôvodov určite neodcestujeme, štart v Lillehammeri je v tejto chvíli veľmi otázny. Tomáš sa však stopercentne predstaví v českom Harrachove (10. - 12. 12.), až tam možno začneme túto zimnú sezónu. Následne vypustíme švajčiarsky Engelberg, pretože pre udržanie Tomášovej pozície lídra chceme uprednostniť FIS Cup v nórskom Notoddene v termíne 17. - 18. decembra," naznačil plány tréner Milan Filipko.
Podľa slov trénera bude redukcia v Zmorayvom prípade aj v rámci prestížneho Turné štyroch mostíkov. "Toto podujatie určite neplánujeme absolvovať celé, s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde Tomáš iba do nemeckého Garmisch-Partenkirchenu a rakúskeho Innsbrucku. Úvodnú súťaž v Oberstdorfe i záverečný diel Turné v Bischofshofene vynecháme. Radi by sme totiž začiatkom januára (8. - 9. 1.) štartovali na pretekoch FIS Cupu na Štrbskom Plese, kde by sa mal predstaviť okrem Tomáša aj Patrik Lichý. Mimochodom, už len on zostal zo slovenských skokanov pri Zmorayovi. Mám informácie, že Denis Šindler skončil s aktívnou činnosťou."
Po Štrbskom Plese by mal Tomáš Zmoray skákať na ďalších pretekoch FIS Cupu v poľskom Szczyrku (15. - 16. 1.), nasledovať bude "sveťák" v Zakopanom (20. - 22. 1.), vynechanie Willingenu, ale začiatkom februára účasť v Klingenthale. Do úvahy potom prichádza opäť FIS Cup v slovinskom Kranji (11. - 12. 2.) a potom už príprava na spomenuté majstrovstvá sveta v Nórsku. "Po šampionáte na Holmenkollene asi vypustíme z finančných dôvodov štart vo fínskom Lahti (11. - 13. 3.), chceme však byť pri tom v tohtosezónnej derniére Svetového pohára na mamuťom mostíku v slovinskej Planici (17. - 20. 3.)," skompletizoval kouč Milan Filipko predstavy o blížiacej sa zimnej sezóne Tomáša Zmoraya.



Aktuality o nasich skokanoch | stály odkaz

Komentáre

  1. Tomas Zmoray "fiscupovym" skokanom?
    ...
    publikované: 27.10.2010 23:21:27 | autor: zuzka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014