Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Chcem

Chcem sa páčiť, v kurze sú rozpustené vlasy a za chlapa hovoria činy.

Včera bol zvláštny deň. Rozmýšľam, kedy vlastne nebol. Jedna haluz prekrýva druhú a v niektorých veciach som jednoducho nepoučiteľná. Vždy ten istý scenár. Až mi je trápne o tom písať. Mám totiž takú malú úchylku, keď ma niekto vytočí, zvyknem si pred jeho meno v telefóne pridať aj nejaké veľavravné slovo, prípadne vetu napríklad „ten, ktorý ťa vytočil“ alebo jednoducho „nevolať“, „nechce ťa“, a keď je veľmi zle „nedvíhať“. V nápaditosti sa vyrovnám hocijakému adolescentovi. Včerajšok nezaostával za obvyklým scenárom. Po dvoch dňoch nereagovania na moju správu som si povedala a dosť, toto ja nemám za potreby, čakať na niečie dodržanie slova. Za chlapa by mali hovoriť činy, žiadne prázdne slová. Neznášam prázdne slová. Neznášam vetu zajtra ti zavolám.

Rozprávala som sa Tomášom a vysvetľovala som mu, že asi si predsa len nájdem regulárneho milenca v Bratislave. Súhlasne prikyvoval a povedal, že mi to už dávno hovoril, že mám ísť do pekla so svojimi debilnými zásadami. Prevrátila očami a prudko zamyslela nad možnosťami. Ak by som využila niekoho z potencionálnych nezadaných, asi by som im ublížila, a to nerobím. Aspoň sa o to snažím. Nevoňajú mi. Vonia mi len jeden a ten nevolá.

Zákon schválnosti funguje stopercentne a ja som na to naozaj expert, vždy keď sa s niekým v duchu lúčim, sa ozve. Neviem, či by som sa nemala lúčiť častejšie. Počas hovoru s Tomášom na displeji začalo blikať meno „Nevolať“. Tomáš povedal zavolať a ja som zavolala. Volala som s mužom menom Nevolať.

Smiali sme sa. Vymenili sme si šťavnaté slová a smiali. Povedala som mu, že za chlapa hovoria činy, a že to mi na ňom vždy imponovalo, tak nech sa podľa toho správa a je veľký chlap. Nevyhováral sa, povedal ako sa veci mali a mne sa to páčilo. Nemám rada výhovorky. Vždy na rovinu. Veci by sa mali hovoriť na rovinu, dôležitý je len spôsob komunikácie a ten vystihuje alebo devalvuje podstatu slov. Naučiť sa komunikovať správnym spôsobom medzi mužom a ženou je hotová veda bez garantovaných správnych odpovedí.

Keď zložil, tešila som sa. Nie z toho, že zložil, ale z toho, že ma moja intuícia nesklamala. Nevolať, znamená nevolať. Znamená to pribrzdenie pred tým, aby človek nevyzeral ako idiot sám pred sebou, aby si zachoval svoju tvár. Nič viac, nič menej. Nie je to súčasť žiadnej debilnej hry kto z koho. Stále tvrdím, muž ktorý ma záujem koná, ten čo nemá záujem, nekoná a ten, ktorý nevie čo chce, nech ide do kelu. V tomto mám úplne jasno, len niekedy mám tendencie sa uistiť, že záujem odo mňa bol prejavený dostatočne jednoznačne. A vtedy sa pokojne ozvem, aj keď podľa príručiek pre mladých svišťov, by som sa asi nemala. Chápem, že signály z mojej strany, môžu pôsobiť mätúco a možno preto. Mám jednoducho rada vyložené karty a žiadne nedorozumenia prameniace z postupného odkrývania svojho ja prekrytého vlastným strachom.

Páči sa mi. Páčil sa mi od prvej chvíle. Páčila sa mi jeho opatrnosť a spontánnosť zároveň.

Zavolal aj podvečer a povedal, že sa zastaví, opýtal sa či nebude neskoro a ja som povedala, že som v meste a nech pokojne príde, rada sa na ten zázrak pozriem.

Sedela som vo svojom obľúbenom bare s kamarátkou, ktorá žije v cudzine. Pozrela sa na mňa a povedala: „Ty sa ideš prvýkrát stretnúť s chlapom a to vyzeráš takto?“ Opýtala som sa ako takto, čo rieši, veď mi povedala predtým, že vyzerám dobre. Ona na to oukej, ale nie na stretnutie s chlapom. Nechápavo som zakrútila hlavou, vypleštila oči, zadívala sa do zrkadiel za barom a dvihla ramená, nič zlé som nevidela. Áno, priznávam, vyzerala som ako odbehnutá z kuchyne, klasicky pruhované triko, rifle, čínany na nohách, ale stále to bolo fajn. A vtedy povedala tú hnusnú vetu: „A čo tá tvoja žemľovka na hlave?“ A začala mi robiť prednášku o mužoch a ženských vlasoch, aby toho nebolo málo, zapojila do toho miestnych barmanov a okolitých prísediacich. V ten moment som ju nenávidela. Z výskumu vyplynulo dlhé krátke to je jedno, ale keď sú dlhé tak, musia byť rozpustené a tie moje neboli. Boli len obyčajne stiahnuté gumičkou a mali klasicky vytvorený drdol na temene hlavy a žiadnu žemľovku.

Odbehla som, nie že by som musela, ale odbehla. Pristihla som sa ako sa pozerám do zrkadla a rozmýšľam, či predsa len nemá pravdu. Rozpustila vlasy. Strapatila. Hrabala. Dávala tvar. A v duchu si hovorila: „Bože Vesperka, čo to robíš?“

Vesperka sa v ten večer chcela páčiť.

Zazvonil telefón.

Pod hodinami za desať minút.

Za chlapa hovoria vždy činy.

(pokračovanie?)

 

p.s. nehodí sa síce textovo, ale hrali ju dnes :-)

 


o ničom | stály odkaz

Komentáre

  1. bohamujeho už dlho som nemala rande
    ale kvitujem s vďačnosťou to, že moje vlasy vyzerajú pred úpravou i po úprave úplne rovnako
    a toto sa mi faaaaaaaaakt nemôže stať :)
    ufff
    publikované: 29.05.2009 13:26:31 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  2. To sa všetci v Blave stretávajú pod hodinami?
    A ja, vidiečanka, som si myslela, že pri Rolandovi...
    publikované: 29.05.2009 14:24:04 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  3. mimozmyslove vnimanie? a vlasy ako koruna krasy zeny
    Ahoj Vesperka :)

    po precitani jednej vety som sa pomerne hlbavo ponorila do vlastnych filozofickych myslienok a dumala.... donutilo ma k tomu tvoje "prehlasenie", ze vzdy ked sa v duchu s niekym lucim, tak sa ozve. Cudovala som sa. Cudovala som sa preto, lebo tento fenomen som u seba postrehla uz davnejsie. Rozmyslam, ci je to nahoda, alebo je to akesi mimozmyslove vnimanie, ci sublevel telepatie, ktory bohuzial (alebo chvalabohu?) nevieme (aspon ja nie) ovladat vedome...... rozmyslam, ci to teda funguje aj dalsim jedincom.... funguje to aj chlapom?????? aj oni sa v duchu s nami lucia a my sa potom ozveme?? neviem, ja sa moc chlapom neozyvam, zo zasady. neutekam nikdy na autobus/vlak ani za chlapom.
    ad vlasy - moj brat mi to neustale prizvukuje - ROZPUSTI SI VLASY! a kamosky hovoria, ze mi to slusi, ked ich mam vypnute. mozno sa na to divaju z inej perspektivy. kazdopadne, ked sa aj ja chcem pacit (ktora zena sa nechce?) tak si nechavam vlasy pustene..........

    P.S. - aj ked sa neozvem, mozes si byt ista, ze vsetko citam, poctivo. A velmi rada.

    Verim, ze bude (pokracovanie!) :) aj clanockov...
    publikované: 29.05.2009 14:26:18 | autor: rebeka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. podarené :-)
    s týmto sa stotožňujem: muž ktorý ma záujem koná, ten čo nemá záujem, nekoná a ten, ktorý nevie čo chce, nech ide do kelu

    dúfam, že pod hodinami čakal a že to dopadlo fajn
    publikované: 29.05.2009 14:57:24 | autor: cassovitae (e-mail, web, autorizovaný)
  5. nie som chlap
    ale asi by som mala ísť do kelu :D
    publikované: 29.05.2009 17:21:57 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. damy dakujem za zastavenie
    petula - no hold moje nie a rande je fasa vec v kazdom veku :)
    kamelia - v mojom meste to bolo kedysi pod vidlickou... :)
    rebeka - tento zakon schvalnosti u mna funguje stopercentne, re: vlasy mam to overene priamo nazivo v nemenovanom bare zo vcera, nikdy som sa necitila tak hlupo, ale mozno sa ozve nejaky chlap a povie, ci rozpustene alebo nie :)
    cassovitae - :)
    maja - ale no :)
    publikované: 29.05.2009 17:39:37 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  7. To je teda problém..:)),
    že aké vlasy. Nehnevajte sa dámy, ale musel som sa zasmiať. Nie je to jedno, aké vlasy? Nie také, ako vám najlepšie vyhovujú, najlepšie sa s takým účesom cítite, hodí sa vám k šatám, najviac zvýrazní vašu krásu, momentálnu náladu, očakávanie, túžbu...ostatné si doplnte, máte na to...:)
    Ale ostrihané do hola, snáď nie...,ale ak tým chcete povedať, že idete na zápas alebo do boja, tak trebárs aj dohola...:)))Tá na ktorej idem oči nechať, sa mi bude páčiť aj taká.
    publikované: 29.05.2009 18:28:22 | autor: Jan (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. jan
    suhlas, ale prve stretnutie je stale len to prve, chapes :)))
    publikované: 29.05.2009 18:31:39 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  9. .
    Dnes som vlasy vypla... a nedopadlo to najhoršie :-)

    A tiež nevolám...
    publikované: 29.05.2009 18:46:01 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. tak ten
    adieu fenomen,to by aj mna zaujimalo ako to je,vidim,ze patrim do spolku,takze sa od tejto chvile prestavam cudovat a zacinam s tym pocitat.dobre nahodena otazka od rebeky,ci to aj chlapci maju tak:-)ohromne zhodnotenie zaujem/kona,nezaujem/nekona,nevie co chce/do kelu s nim.inspirovana petulou,zvazujem,ze keby som isla dohola,tiez by som mala rovnaky vizual pred i po uprave:-)
    publikované: 29.05.2009 18:56:33 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Vesper...
    vidíš, ja som muž činu - lebo som si práve objednal čínu... ((-:
    A opäť ti vravím - férovo a vopred - že ti zajtra nezavolám... ((-:
    publikované: 29.05.2009 19:37:25 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  12. v tom mojom meste
    to bolo pred Tuzexom :)
    publikované: 29.05.2009 20:08:18 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  13. A tie mladé svište, si kde nabrala, vesper :))
    veď takto nadávajú kvintánom na našom osemročnom gymnáziu :))
    publikované: 29.05.2009 20:31:09 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Muži zavádzajú. rozpustené vlasy sú sexuálny signál oddávna...
    ešte z dôb Cromagnoncov...:P
    publikované: 29.05.2009 21:02:33 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. vesper bude off a vesper dakuje
    coko - ja neviem, ja sa v tom vlastne nevyznam, vcera splnili ucel :)
    kameliaB - mlade sviste su predsa z kacerova, prirucka kde je vsetko :)
    lasky - o tebe som ja nikdy nepochybovala lasky, kiez by vas bolo viac... muzov cinu :)
    bonnie - uvidime, mozno nam niekto odpovie, ja mozem prispievat svojimi cisto subjektivnymi nazormi odvodenymi na zaklade niekolko rocnych skusenosti...

    pekny vecer vsetkym
    publikované: 29.05.2009 21:40:32 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  16. A zas
    je to tu. Veľký chlap. Nechcem sa stavať do pozície kritika. Toto je 4. príspevok, ktorý som si zatiaľ prečítal a zas ma nesklamal. Je to tak vzdušne a lahodne prierotizované, len stále nerozumniem "veľkému chlapovi". Hej, nadvecovosť, lenže ako ju nájsť, keď sa tento motív často opakuje. Tu ide skôr o spontánny ventil z tvojej strany. Ani ty nie si nadvecová, pretože ťa to vždy láka. Keby som tak vedel, čo si pod tým predstavuješ. Či ide len o holé fyzično alebo o osobnostný komplex. Zaujímavé. Budem čítať ďalej. Ale pomaly, potrebujem spracovávať.
    publikované: 15.08.2009 16:07:51 | autor: pininfarina (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014