Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Replikátor: Replikátor pána Dawkinsa

Prvá kapitola rozsiahlejšieho článku o povahe replikátora.

Orginál článku je uverejnený tu.


Anima Et Machina | stály odkaz

Komentáre

  1. Replikatory
    to su aj taka haved v seriali Hviezdna brana. Take odporne vrzgajuce kovove pavuky ci ina haved, mnozili sa sami zo seba a boli sialene inteligenti. Nevedeli si s nimi poradit ani Azgardi...to su ti sedi muzici s velkymi hlavami a ocami ako ich pozname pod pojmom mimozemstania :)))
    publikované: 30.05.2008 12:49:29 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Nevyvinula sa...
    ...u mňa taká rozlišovacia schopnosť, aby som vedel rozlíšiť, čo je nové v tomto článku oproti tvojim predchádzajúcim článkom.:-). Ale vďaka aspoň za typ na ďalšiu knihu. Čo sa týka tvojich ostatných typov - kniha "Sobecký gén" od Dawkinsa bola fakt dobrá, teórie z nej sa stali súčasťou môjho premýšlania o prírode a sebe samom, "Teorie memu" od Susan Blackmore už bola trochu menej "chytľavá" a na poslednom mieste môjho osobného rebríčka skončila kniha - "Evolučná psychologie", ktorá bola trochu príliš učebnicového typu a tak som ju akosi nevedel ani začať čítať, hoci som ju mal požičanú....
    publikované: 30.05.2008 15:47:53 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. chcel som pravdaže napísať...
    ..."tip" a "tipy"
    publikované: 30.05.2008 15:54:23 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. 2 šestko
    ide zatiaľ iba o prvú kapitolu, takže nové je tu snáď iba to, že prvý raz uvádzam skeptické názory na génostredný pohľad na evolúciu. Podľa mňa pán Dawkins popisuje ak vôbec, tak len malú časť evolučných procesov. V ďalšej kapitole <i>Replikátora</i> sa pokúsim ukázať, že jeho predstava replikátora je chaotická, nepodložená a v zásade nesprávna.
    publikované: 30.05.2008 16:03:01 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  5. DvC, ako obykle veľmi obsažne a didakticky skvele napísaný text..
    na rozdiel od Tvojich doterajších evolucionistických textov v tomto zachytávam silnejúce náznaky kriticizmu, a na jeho rozvinutie v ďalších častiach sa fakt teším.. :)
    publikované: 31.05.2008 11:01:59 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. wyslúžilec, vďaka za uznanie :)
    doteraz som propagoval panujúcu evolučne-biologickú dogmu, hlavne preto, že som získal dojem akoby ľudia stále chápali evolúciu tak, ako bola vnímaná na konci 19-teho storočia. Vidno to najmä v argumentoch náboženských kreacionistov, ktorí kritizujú evolučnú teóriu v podobe, v akej ju kritizujú aj evolucionisti. Takže som chápal moje texty ako akúsi vzdelávaciu misiu.
    Projekt Anima Et Machina je oveľa viac o mojich vlastných názoroch. Aspoň dúfam. Je to o dôsledkoch niektorých podstatných objavov vo vede 20-teho storočia a o dopadoch týchto objavov na základné myšlienkové scémy našej krsťansko-judaisticko-antickej kultáry.
    Ak očakávaš, že sa nejako vyvlečieme z determinizmu, tak sa obávam, že Ťa sklamem ;)
    publikované: 31.05.2008 14:28:22 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  7. DvC, sklamať ma nemôžeš...
    pretože vyvliekanie sa z determinizmu od Teba neočakávam :).
    zato očakávam presne to, čo si naznačil vo svojom komente: posun od propagovania evolučne-biologickej dogmy k popisu dopadov niektorých objavov vo vede 20. storočia na myšlienkové schémy našej k-j-a kultúry..
    a verím, že v tom (nielen mňa) nesklameš :).
    publikované: 31.05.2008 14:48:01 | autor: wyslúžilec (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. .
    dobre sa to citalo, ale musela som odksrolovat nadpis aby som udrzala myslienku o com vlastne clanok je. Som zvedava na pokracovanie .
    publikované: 03.06.2008 12:17:35 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  9. 2 sygon
    vďaka za podnet. Zle sa mi to písalo a píše. Nie je ľahké pustiť sa do kritiky svojho učiteľa a mne vlastne nič iné nezostalo. A obávam sa - bude ešte horšie. Čo už.
    publikované: 03.06.2008 18:04:46 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  10. škoda, že nemám čas
    na to, čo mám rada, čo ma baví...no o chvíľu sú prázdniny, teším sa na konfrontáciu mojich mémov :) a iných myšlienok...aj na tvoju kritiku

    pekný večer prajem :)
    publikované: 03.06.2008 18:07:42 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014