Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hádky, nervy, stresy,...

...jednoducho konflikty na pracovisku...

 

Konflikt,  z latinského conflictus - zrážka, je udalosť, spoločenský proces, v ktorom sa jednotlivec alebo skupina snaží o dosiahnutie vlastných cieľov (uspokojenie potrieb, realizáciu záujmov) eliminovaním, zničením alebo podriadením si iného jednotlivca alebo skupiny, snažiacich sa o dosiahnutie podobných alebo identických cieľov. Konflikt medzi skupinami môže vzniknúť aj vtedy, keď sa tieto skupiny snažia o dosiahnutie rôznych cieľov, ale k ich realizácii chcú použiť tie isté prostriedky. Pri konflikte existuje vždy vedomie o protivníkovi, jasná definícia situácie, v ktorej je protivník definovaný práve rozdielmi v snahách a cieľoch. Psychológia skúma konflikt ako jednou z náročných životných situácií. V situácii konfliktu sa vyskytuje napätie. Konflikt je príčinou úzkosti.

 

Tak toľko akási definícia konfliktu. Nepotrebujeme však definíciu, pretože určite každý človek zažil konfliktnú situáciu. Prvé konflikty vznikajú asi medzi súrodencami, keď si navzájom nechcú požičať hračky, neskôr v škole medzi rovesníkmi a nakoniec vo vlastnej rodine či na pracovisku. Na pracovisku sú konflikty najčastejším "riešením" nepríjemných situácií. Každý sa snaží v práci zapôsobiť a získať lepšie miesto a samozrejme vyšší plat. No nie vždy je to čistá hra, veď poznáme typy ľudí, ktorí idú ako sa vraví cez mŕtvoly, aby dosiahli svoj úspech. 

 

Pracovný konflikt medzi kolegami by sa mal vyriešiť na ich úrovni a nemali by do tohto problému zaťahovať ostatných kolegov a už vôbec nie nadriadených. Bohužiaľ mnohokrát sa stáva, že sa tento konflikt rieši ako na úrovní detí v materskej škôlke, tzv. žalovaním. Možno sa nad tým pousmejeme, ale je to skôr do plaču, že dospelí ľudia si nevedia riešiť svoje problémy sami. 

 

A čo s takými, ktorí ich riešia sami ale nie s druhou stranou, ale so šéfom? A čo ak ten šéf si vypočuje iba túto jednu stranu? Nikdy som neznášala intrigy, zvlášť v puberte, ale keď som sa dostala do pracovného kolektívu pochopila som, že pubertálne naťahovanie sa so spolužiačkami, ktorému som sa tak vyhýbala je úplne nič oproti tomu, čo dokáže dospelý človek. Nikdy som si to neuvedomovala a dokonca som si to nechcela ani len pripustiť, že niečo také vôbec existuje. 

 

Bohužiaľ je to realita a práca bez konfliktu neexistuje. Beriem, že konflikty vznikajú, ako hovorí poučka :) vtedy, keď sa snažíme o dosiahnutie vlastných cieľov. Ale aké vlastné ciele máme v práci? Áno chcem vyniknúť a získať vyšší plat! Ale preto sa hádať s nadriadeným, ktorý je zodpovedný za našu skupinu? Je to logické, keď na úkor ostatných chceme dosiahnuť vlastný cieľ? Vtedy to je asi konflikt, pretože sa stretávajú protichodné názory, ale za každú cenu obhajovať svoj názor? Možno je to v povahe človeka, ja som taká, že svoj názor si poviem, viem si ho obhájiť, ale žeby som ho niekomu vnucovala, keď on má na niečo lepší názor to nie, ale musí ma o tom presvedčiť. 

 

Sama viem, že je dôležité, ale dosť náročné správne sa rozhodnúť pri vedení tímu. Je ťažké, dohliadať na ostatných, a aby mal každý čo robiť a vedel hlavne čo je jeho práca, a ako ju musí vykonať. Mám rada typy ľudí, ktorí sa pýtajú ak nevedia, rýchlo sa učia a sú dostatočne samostatní, pretože ak mám niekoho stále dookola kontrolovať, radšej si to spravím sama, a nepotrebujem takého človeka v tíme, pretože ma len brzdí, a ja sa chcem posúvať dopredu. Netvrdím, že je ľahké so mnou pracovať, pretože som dosť náročná, ale viem, že keď je človek len priemerný, nikdy nedosiahne čo chce.

 

Vyvolať konflikt je jednoduché, ak vidíme, že náš kolega, je už "naštartovaný". Ale ako tento konflikt urovnať, aby sme mohli prísť aj zajtra do práce, a zažili tam pokojnú pracovnú dobu, bez negatívneho napätia, ktoré v takých prípadoch medzi kolegami je? Je správne sa ospravedlniť? Určite je ospravedlnenie na mieste, ale čo ak necítime vinu, ale naopak krivdu, pretože kolega v práci nám ublížil, napr tým, že tento konflikt začal riešiť mimo nás?

 

 

Možnosti ako riešiť konflikty ponúka zaujímavý článok, ktorý sa oplatí prečítať...

 

 


 


Zamestnanie | stály odkaz

Komentáre

  1. Necítime vinu ale naopak krivdu...
    Niektoré konflikty sú asi neurovnateľné. Ako príklad nám poslúži istý vyslúžilý průsgumák ktorý má Problém vysvětlit mi - ako sa zdôveril inému nechápavcovi menom Iviak -, že když mám ja problém, jako specialista IT, smířit se s elektronickým systémem využívání pracovního času a sledováním pohybu zaměstnanců, tak potom neví jak se s tímto bezprecedentním porušováním lidských práv vyrovná Amnesty International a červenej kříž se žlutým půlměsícem, koniec citátu, Simonka, povedz, no nie je to blbec na kvadrát tento srandista? :)
    publikované: 19.09.2011 16:07:41 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  2. každý to vníma inak
    je zvláštne, že na žiadnu vec sa nedívame nikdy rovnako a možno práve preto vznikajú konflikty :)
    publikované: 19.09.2011 16:10:30 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Sa nedívame...
    V danom (mnou predloženom) prípade som tou vecou ja :) a je zarážajúce ako môže (niekto ako onen) průsgumák vidieť v druhom magora. Hľa prípad konfliktu ktorý by ani nemusel byť nebyť toho kreténizmu čo ten "vysvetľovač" predvádza.
    publikované: 19.09.2011 17:11:31 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  4. simona
    ==zaťahovať ostatných kolegov ==a koľko poznáš spolupracovníkov, ktorí by ostali nestrannými voči obom stranám? Každý má názor a len tak čakajú, aby sa ním vytasili.
    ==Áno chcem vyniknúť a získať vyšší plat!==vždy treba nechať voľný priechod aj ostatným, aby bolo možné porovnávať a tak nachádzať, koho výsledky sú dobré, lepšie , najlepšie. Len málo šéfov je takých, ktorí by klebety , žalovanie ,púšťali jedným uchom dnu, druhým von. Ak začnú z nich žiť, sú stratení, lebo si nedokážu vytriediť, u koho je pravda. Aj keď sa zdá, že všetci majú jeden cieľ, docielenie pre každého má iný zmysel-vidina platu, alebo vidina pochvaly, alebo vidina pozvihnutia ega, alebo tak nech xyz vidí, že som lepšia a aj keď to nebolo čestné, ja som obstála, alebo dobre svetlo v očiach zákazníkov. Ale niekto robí len preto, aby bol spokojný z dobre vykonanej práce, ktorú si stanovil , bez vidiny odmeny. A tým sa darí najlepšie.
    ==samostatní==oni síce sú vzdelaní, aj múdri, ale nemajú odvahu ani len slovo napísať samostatne, kým to nemajú odsúhlasené od šéfa. A ak by sa šéf, náhodou pomýlil, dal im to potom prepísať, nepripúšťajú omyl a ohrádzajú sa, akí sú vyťažení, nech to spraví niekto iní.Veru, máš pravdu-brzdia a skúšajú trpezlivosť, keď upozornia na prach a nevidia smeti.
    ==že náš kolega, je už "naštartovaný". ==stačí prísť do práce a povedať: príjemné ,dobré ráno ,želám a ver alebo never, dostaneš vynadané, keďže dotyčný prišiel do práce len preto, lebo by nemal z čoho žiť, nie pre potešenie
    publikované: 19.09.2011 20:35:46 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. vas
    plne s tebou súhlasím, bohužiaľ je to realita, ktorá sa deje bežne v práci...
    publikované: 20.09.2011 08:03:43 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Dostaneš vynadané...
    "Každý má názor," povedala Vasilisa, ale ten (na mňa) s ktorým sa vytasil ten průsgumák :) je vskutku hodný kreténa, čo poviete, Simonka, nebolo by lepšie radšej zostať ticho a neblogovať ako sa nechať hentak urážať?
    publikované: 20.09.2011 12:22:13 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  7. sloboda slova
    každý má nárok na vlastný názor, a čo sa blogu týka môže sa prejaviť, ale je to na každom do akej mieri sa prejaví a ako bude pôsobiť voči ostatným
    publikované: 20.09.2011 12:26:37 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Má nárok na...
    ale isteže Simonka, isteže, Ale čo povieš na ten {19.09.2011 16:07} Problém toho průsgumáka, :) no nie je hodný kreténa?
    publikované: 21.09.2011 23:12:57 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  9. prepáč rob
    neviem sa akosi k tomu vyjadriť, lebo debata, ktorá vznikla pod mojím predchádzajúcim článkom je dosť široká, a ja som akosi mimo nej :)
    publikované: 22.09.2011 15:42:17 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Akosi mimo...
    ale Simonka, akože sa nevieš vyjadriť? Veď si stačí prečítať čo za {19.09.2011 16:07} Problém to má (so mnou) ten průsgumák :) a hneď Ti musí byť čímsi podozrivý: - to sa robí? Veď ten jeho názor na mňa je hodný kreténa, :) nevidí sa Ti tak?
    publikované: 22.09.2011 19:56:02 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014