Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kovidové demisie ministrov

...Oprávnene sa teda ako občan pýtam, kto vlastne v čase núdzového stavu, riadi boj s pandémiou ?

Riadenie Slovenska vládou je v posledných dňoch príšerné. Nemáme predsedu vlády (alebo to aspoň tak vyzerá, že tu nie je ), nemáme ministra zdravotníctva (riadneho), nemáme ministra práce (podal už demisiu), nemáme riaditeľa SIS a na odchode je už aj ministerka spravodlivosti (nevie pracovať s predsedom vlády, ktorý s určitosťou sám neodstúpi). Oprávnene sa teda ako občan pýtam, kto vlastne v čase núdzového stavu, riadi boj s pandémiou ? Je to skutočne bizarná situácia. Ale poďme po poriadku.

1. Pred rokom sa všetky 4 koaličné strany, ktoré teraz nevedia na sebe nájsť nič dobré dohodli, že predsedom vlády bude pán Matovič, a to aj napriek tomu, že ako sám povedal, nikdy nechcel byť vo vláde a nie to ešte ako predseda vlády. Naviac, už vtedy všetci vedeli o jeho osobných aj odborných nedostatkoch. No napriek tomu  súhlasili, aby sa stal premiérom. Takže, z toho mi jasne vychádza, že premiérom zostane aj naďalej, lebo ako sám hovorí, „nezmenil som sa“. A keďže im bol dobrý pred rokom, so všetkými svojimi chybami a nedostatkami, tak potom podľa neho, aj značnej časti jeho poslancov a voličov,  niet racionálneho dôvodu aby odstúpil. Hoci, dôvod navyše by sa našiel. Ak nie priamo za nezvládnutie riadenia pandémie (toto si na seba vzal minister Krajčí a odstúpil), tak za riaditeľa SIS ( hoci pre zmenu si to na seba asi vzala Kollárova strana a politickou obeťou je minister Krajniak.).

2. Ak si uvedomíme, že traja ministri, ktorí ponúkli svoje funkcie sú z takých ministerstiev, ktoré objektívne počas pandémie dostávajú zabrať najviac, čiže už toho môžu mať skutočne dosť, lebo sú na pokraji so svojimi fyzickými  silami. Takže, jednoducho len využili situáciu a chcú si oddýchnuť, čo je prirodzené. To je ľudské hľadisko. No rozhodoval, alebo bude rozhodovať politický kalkul. Žiadnej strane totiž u jej voličov nepridá na dôveryhodnosti, keď neukáže voličom, že urobila všetko, aby sa terajšia situácia zlepšila. A najjednoduchšie je, zbaviť sa nejakého ministra. Toto sa dá použiť na ministra zdravotníctva.

3. Trocha záludnosti je ale v odstúpení  ministra práce. Od toho nikto nechcel aby odišiel z funkcie (asi okrem jeho straníckeho šéfa)  a aj napriek tomu, nechce byť ministrom práce. Tu sa núka asi takýto dôvod. Predseda jeho strany, ho chce mať voľného pre ďalšie kádrové rošády.  Do úvahy by prichádzal post riaditeľa SIS, alebo post iného  ministerstva, ktorý môže za zrieknutie sa SIS, táto strana od predsedu vlády požadovať. (napr. minister obrany by mohol ísť na riaditeľa SIS a pán Krajniak na ministra obrany?) Alebo je tu ešte iná alternatíva, že funkcie by sa v záujme vyššieho princípu, vzdal terajší  predseda parlamentu a miesto neho, by bol zvolený pán Krajniak. Uvidíme.

4. Najúprimnejšie  to s odstúpením z funkcie asi myslí len ministerka spravodlivosti. Hoci tá pre očistu právnického stavu, urobila v tejto republike najviac.  No ako sa hovorí, pohár trpezlivosti z jej strany k predsedovi vlády už asi pretiekol a tak radšej odíde so vztýčenou hlavou sama skôr, akoby ju mal niekto obetovať v záujme nejakých politických hier.

Ako to všetko dopadne, teraz na Slovensku určite nevie nikto. Dá sa iba kalkulovať alebo špekulovať.  No to, čo je jasne viditeľné je, že pán Matovič sa svojho fleku dobrovoľne nevzdá. Má na to svoju argumentáciu a určite nie je prvý, ani posledný politik, ktorý takto postupuje. Takže, neostáva nám nič iné len čakať a vydržať. Veď toto, my Slováci, zrejme vieme robiť najlepšie na svete ?! Pokojný pôstny čas praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014