Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Forma písma

Spôsob písania každého kódexu je iný.

Nielen jazyk, ale aj písmo starých biblických rukopisov je ťažko zrozumiteľné. Ide tu totiž ešte nie o tlač, ktorá používa pevne normované typy, ale v najvlastnejšom zmysle slova o "rukopisy". Spôsob písania každého kódexu je iný. Spočíva na individuálnych svojráznostiach pisárov.

Grécke texty z obdobia pred 9. storočím po Kristovi sa písali veľkými blokovými písmenami. Toto písmo nazývame majuskula, alebo unciálne písmo. Ide pritom o veľké písmená, ktoré sa nepretržite radili k sebe. Delenie slov alebo dokonca interpunkčné znamienka uľahčujúce čítanie textu, neboli ešte v tej dobe známe.

Slová s častým výskytom sa niekedy vo veľkej miere skracujú. Uvedieme niekoľko príkladov: THS Theos = Boh, CHS Christos = Kristus, PER pater = otec, MER mater = matka, SROS stauros = kríž atď. V slovenskom preklade by takýto text vyzeral asi takto:

NAPLNILSACASAPRIBLIZILOSABOZIEKRALOVSTVO

KAJAJTESAAVERTEEVANJELIU (Mk 1, 15)

Po 9. storočí sa objavilo minuskulové písmo. Písalo sa malými písmenami, slová sa od seba oddeľovali a do textu sa dávali interpunkčné znamienka. Tým sa značne uľahčilo jeho čítanie. Avšak aj dnes mnohé skratky a individuálne typy rukopisov robia isté ťažkosti pri lúštení.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014